«Υπάρχει μια μερίδα στη χώρα που ενοχλείται επειδή το χρέος είναι βιώσιμο» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σε διπλωματικούς και πολιτικούς συντάκτες, με αφορμή τις τελευταίες επισκέψεις του στο εξωτερικό και τις επαφές του σε Παρίσι, Ουάσινγκτον, Βρυξέλλες και Γενεύη.

Όπως επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών και Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να βγει η Ελλάδα από το Μνημόνιο, να ξαναγυρίσει η χώρα στις αγορές και να πείσει τους συνομιλητές της ότι δεν χρειάζεται νέα δάνεια. Μάλιστα, υποστήριξε ότι το χρέος της Ελλάδας δεν ανήκει στην αγορά αλλά στα χέρια του ευρω-συστήματος.

Κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις στην Κεντροαριστερά, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι «εμείς κουβαλάμε ένα τεράστιο ιστορικό βάρος ως ΠΑΣΟΚ» και σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ συμμετέχει στην κυβέρνηση πληρώνοντας βαρύ κόστος, αλλά προέχει η σωτηρία της χώρας.

Μάλιστα, σημείωσε ότι «εμείς θέλαμε να παραμείνει η ΔΗΜΑΡ στο κυβερνητικό σχήμα και με κουραστικό τρόπο έχουμε κατ' επανάληψη προτείνει συνεργασία, κοινή κάθοδο στις ευρωεκλογές, κοινή κάθοδο στις εθνικές εκλογές, εφόσον έχουμε τις ίδιες αντιλήψεις και ανήκουμε -υποτίθεται- στον ίδιο χώρο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας».

Εν όψει των ευρωεκλογών, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ ούτε διαλύεται ούτε κρύβεται αλλά καλεί τους πάντες σε συνεργασία. 
«Θέλουμε να συγκροτηθεί η ευρύτατη δημοκρατική προοδευτική παράταξη. Και πάλι καλούμε τη ΔΗΜΑΡ να ενταχθεί στο σχήμα αυτό. Αλλά το σχήμα αυτό βασίζεται στο γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μια ιστορία στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και είναι το μόνο μέλος στην Ελλάδα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος» σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Σε ερωτήσεις σχετικά με την απόδραση Ξηρού και πώς αντέδρασαν οι συνομιλητές του στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι «εμείς πρώτοι εκφράσαμε την ανησυχία μας για το θέμα» και πρόσθεσε: 

«Δεν μας είπαν τίποτα πιο έντονο από αυτά που λέμε μόνοι μας».

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι δεν εφαρμόστηκε σωστά ο νόμος και πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει πιο αυστηρός για ορισμένες κατηγορίες κρατουμένων, ενώ υπενθύμισε ότι η Ελλάδα συνεργάζεται στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας με όλους τους φίλους και συμμάχους της, τόσο στην ΕΕ όσο και διεθνώς.

Συγκαλείται Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

Στα θέματα του εξωτερικού, ο υπουργός Εξωτερικών προανήγγειλε τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής την ερχόμενη Δευτέρα, καθώς επίσης και την περιοδεία του ως πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ στις πέντε πρωτεύουσες των Δυτικών Βαλκανίων, μεταξύ των οποίων και στην ΠΓΔΜ.

Συνοψίζοντας την προσπάθεια που καταβλήθηκε τις προηγούμενες ημέρες, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι αυτή κινήθηκε σε τέσσερα μέτωπα:

Το πρώτο ήταν -και θα εξακολουθήσει, όπως είπε, να είναι όλους τους επόμενους μήνες- η ανάδειξη της αξιοπιστίας της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και η πλήρης αξιοποίηση αυτού του εξαμήνου για την προώθηση θεμάτων ελληνικού ενδιαφέροντος, αρχής γενομένης από τα εθνικά μας θέματα.

Ο δεύτερος μεγάλος άξονας είναι η υποστήριξη της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και τους εταίρους, με κομβικό σημείο την επίσημη επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους, από την οποία -όπως σημείωσε- απορρέουν τα πάντα, την στροφή προς την πραγματική οικονομία, την ανάγκη προστασίας των ευπαθών ομάδων και της αντιμετώπισης της ανεργίας των νέων.

Ο τρίτος άξονας αφορά στην προώθηση των μεγάλων εθνικών θεμάτων όπως το Κυπριακό, το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, θέματα οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών, καθώς η θαλάσσια πολιτική αποτελεί οριζόντια προτεραιότητα για την ελληνική Προεδρία.

Ο τέταρτος άξονας έχει να κάνει με τη μέριμνα για την αποτελεσματική λειτουργία της κυβέρνησης και άρα της χώρας σε όλα τα θέματα που απασχολούν τους πολίτες, θέμα που θα απασχολήσει και τη σημερινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. 

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση για την ένταση που επικρατεί στην Τουρκία και εάν πιστεύει ότι αυτή μπορεί να επηρεάσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Βενιζέλος, αφού σημείωσε ότι η τεταμένη κατάσταση στην Τουρκία απασχολεί όλες τις διεθνείς συναντήσεις, υπογράμμισε ότι εμείς θέλουμε μια εσωτερικά, κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά σταθερή Τουρκία, η οποία να μπορεί να λειτουργήσει ως αξιόπιστος συνομιλητής στο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων. 

Αναφορικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τις επαφές του για το θέμα στο εξωτερικό, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι ο κρίσιμος παράγοντας για την εξέλιξη του Κυπριακού είναι η Τουρκία και διευκρίνισε ότι πρόκειται για ουσιώδη παράγοντα που επηρεάζει την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Το κρίσιμο ζήτημα, όπως είπε, είναι να διατυπωθεί ένα κοινό ανακοινωθέν που να προσφέρει ένα καθαρό περίγραμμα των συνομιλιών και ένα καθαρό περίγραμμα της επιδιωκόμενης λύσης. 

Για τις εξελίξεις στο Ιράν

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν σχεδιάζεται κάποια κίνηση- πρωτοβουλία στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας για το θέμα του Ιράν, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στη Συμφωνία της Γενεύης και τόνισε ότι την Ελλάδα ενδιαφέρει να λειτουργήσει ως ένα παράθυρο ευκαιρίας για την σταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή και για την άρση της ανασφάλειας, ενώ παράλληλα τόνισε ότι «μας ενδιαφέρει να αποκατασταθούν οι οικονομικές και πολιτικές σχέσεις, διότι οι κυρώσεις έχουν επιπτώσεις και στις δυτικές οικονομίες και στη δική μας οικονομία». 

Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι «θα λειτουργήσουμε με πλήρη σεβασμό στην ευρωπαϊκή και διεθνή νομιμότητα και έχοντας πάντα κατά νου τις παραδοσιακές σχέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στις δυο χώρες».