Την ανάγκη να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο η κοινή πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διασφάλιση της ακεραιότητας του χώρου «Σένγκεν» στη Μεσόγειο και της διάσωση ανθρώπων που η ζωή τους κινδυνεύει στη θάλασσα, επεσήμανε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στο άτυπο συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν σήμερα στο Ζάππειο Μέγαρο.

Ο υπουργός τόνισε επίσης, ότι θα πρέπει να υπάρξει ενιαίο ευρωπαϊκό πλαίσιο κανόνων στις επιχειρήσεις επιτήρησης των θαλάσσιων εξωτερικών συνόρων της ΕΕ αλλά και διαρκή ενίσχυση των μέτρων ελέγχου και επιτήρησης.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης ενημέρωσε τους υπουργούς των κρατών μελών της ΕΕ για τη σημαντική πρόοδο των διαπραγματεύσεων που διεξάγει η ελληνική προεδρία με το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, στη σχετική πρόταση κανονισμού για τον καλύτερο συντονισμό της «Ομάδας Δράσης για τη Μεσόγειο».

Ο υπουργός Ναυτιλίας εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη και οδύνη για το τραγικό περιστατικό της περασμένης Δευτέρας στο Φαρμοκονήσι που κόστισε τη ζωή σε 12 άτομα τονίζοντας, ότι παρά τις 3.500 περίπου διασώσεις του λιμενικού, η απώλεια κάθε ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα αποτελεί τραγικό γεγονός για τη χώρα μας.