Γράφει ο Ορέστης Αποστολόπουλος

Διλήμματα έβαλε ο Ευάγγελος Βενιζελος κατά την ομιλία του στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, απ' όπου δεν έλειψαν τα φαρμακερά βέλη εναντίον των «58».

Το βασικότερο όσων είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αφορά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Όπως επεσήμανε, «οι ευρωεκλογές είναι μια ιστορική διαδικασία για τη χώρα. Κρίνεται η πολιτική σταθερότητα», βάζοντας με αυτή τη φράση ψηλά τον πήχη για το αποτέλεσμα. 

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος άφησε αιχμές σιγά τους χειρισμούς του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι. Μάλιστα είπε πως μετέφερε στο πρωθυπουργό κατά τη χθεσινή συνάντηση τους ότι «ο Βαρβιτσιώτης είναι υπουργός ναυτιλίας και όχι υπουργός λιμενικού. Η ανεξάρτητη έρευνα πρέπει να προχωρήσει και αν υπάρχουν ευθύνες να αποδοθούν . Δεν είναι προσωπικό το θέμα».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απαντώντας στις επικρίσεις των μελών του οργάνου για την αφ υψηλού αντιμετώπιση που επιφυλάσσουν στο κόμμα τους οι  «58» είπε ότι ήταν λάθος κάποιες αναφορές στην ομιλία του Γιάννη Βούλγαρη στο Περιστέρι και υπαινίχθηκε ότι υπάρχει μία τάση μικρομεγαλισμού που δεν διευκολύνει την κατάσταση.

Ο κ. Βενιζέλος αναφερόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σύμφωνα με πληροφορίες σημείωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αυτοαναφορική επιδίωξη εξουσίας, με εμμονικά χαρακτηριστικά. Ούτε η χώρα, ούτε η κρίση, ούτε το μνημόνιο δεν τον ενδιαφέρει».

Από το στόχαστρο του κ. Βενιζέλου δεν ξέφυγαν και ορισμένοι εκ των «58», οι οποίοι μετά την εκδήλωση στο Περιστέρι έλεγαν πως «το ΠΑΣΟΚ διαλύεται», με τον πρόεδρο του κινήματος να απαντά σε υψηλούς τόνους: 

«Η εβδομάδα που πέρασε ήταν όμως κατώτερη κάθε ιστορικής περίστασης, από όλους. Κρατάμε τη θέση μας: το ΠΑΣΟΚ δεν κρύβεται, δεν διαλύεται, δεν υποστέλλει τη σημαία».

Αναφορά έκανε εξάλλου και στη χθεσινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, και όπως τόνισε, συζήτησαν για την οικονομία. Ωστόσο, εμφανίστηκε ανήσυχος για «την κατάσταση που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό, αλλά και την κοινωνία».

«Πάμε να κερδίσουμε το στοίχημα της οικονομίας αλλά κινδυνεύουμε να χάσουμε το ζήτημα της εθνικής ενότητας και του πολιτικού προσανατολισμού της χώρας και αυτό δεν αφορά μόνο το πολιτικό σύστημα αλλά όλους τους κοινωνικούς θεσμούς», είπε χαρακτηριστικά. 

«Πυρ» ομαδόν κατά των «58»

Στη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου κυριάρχησαν οι βολές απο τα μέλη του οργάνου προς τους 58. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραΐτης σημείωσε  πως «στρατηγικός στόχος των 58 ήταν να γίνει προξενήτρα με τη ΔΗΜΑΡ, και αυτό απέτυχε».

«Διαφωνώ με την εκλογική διαδικασία για το ευρωψηφοδέλτιο», είπε ο κ. Μωραΐτης και τεκμηρίωσε τη θέση του λέγοντας πως «είναι απολίτικη διαδικασία να βάζεις μπροστά τα πρόσωπα και όχι τις πολιτικές. Πρόεδρε να επιλέξεις εσύ το ευρωψηφοδέλτιο , διαφωνώ με τη συνδιάσκεψη πρέπει να γίνει ένα συνέδριο  το οποίο θα έπαναοριοθετησει τα του κόμματος και της δημοκρατικής παράταξης».  

Όμως ο κύριος Μωραΐτης αμφισβήτησε ανοιχτά τις επιλογές του κ. Βενιζέλου και του καταλόγισε ευθύνες: «Υπαρχουν ευθύνες που φτάσαμε εδώ με θολό πολιτικό στίγμα»

Απέναντι στους «58» τοποθετήθηκε και η Φώφη Γεννηματά η οποία ζήτησε να ξεκαθαρίσουν την στάση τους για το αν θα γίνουν κόμμα ή όχι, καθώς όπως είπε, «δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να στηρίζει οργανωτικά κάτι τέτοιο». 

Και η κ. Γεννηματά στάθηκε απέναντι στο βασικό αφήγημα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ αναφορικά με την άνοδο του κόμματος καθώς είπε πως «πρέπει να ανέβουμε εμείς για να ανεβάσουμε τη χώρα και όχι να περιμένουμε να ανεβεί η χώρα για να ανέβουμε και εμείς γιατί αλλιώς θα βρεθούμε μπροστά σε μια πόλωση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ που θα είναι καταστροφική».

Λάβρος εναντίον των «58» ήταν και ο Μιχάλης Καρχιμάκης που όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα , έβγαζε ανακοινώσεις-φωτιά για τον τρόπο με τον οποίο κινούνται. Ο κ. Καρχιμάκης επεσήμανε ότι «δεν μπορούν να αμφισβητούν  το ΠΑΣΟΚ θεωρώντας το σαν μίασμα ούτε να υποδεικνύουν  την  διάλυση του, ενώ παράλληλα θέλουν να χρησιμοποιούν το ΠΑΣΟΚ για τις επιδιώξεις τους».

Κλιμακώνοντας την κριτική του, ο κ. Καρχιμάκης επεσήμανε ότι «εάν θέλουν μπορούν να συμπαραταχθούν και αυτοί και όποιοι άλλο θέλουν στην προσπάθεια με κορμό το ΠΑΣΟΚ».

«Δεν μπορεί κανείς να καπηλεύεται τη δημοκρατική παράταξη», επεσήμανε ο κ. Καρχιμάκης και συνέχισε λέγοντας πως «τα μνημόσυνα με ξένα κόλλυβα πρέπει να τελειώσουν».

Προσέθεσε παράλληλα πως «συμπαράταξη να είναι με κορμό το ΠΑΣΟΚ (...) και βεβαίως χωρίς ηγεμονισμούς» και τόνισε ότι «δεν μπορούμε πηγαίνοντας προς τις ευρωοεκλογές να περνάει το μήνυμα ότι εάν το αποτέλεσμα είναι σε θετική κατεύθυνση το επέτυχαν οι “58” και εάν είναι δυσάρεστο, θα φταίει το ΠΑΣΟΚ».

Επικριτικός εμφανίστηκε και ο Κώστας Σκανδαλίδης λέγοντας πως τον όρο Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη δεν μπορεί να τον οικειοποιείται κανείς , -ακόμη κι ίδιος ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν  έλεγε ποτέ ότι το ΠΑΣΟΚ από μόνο του ήταν η μεγάλη δημοκρατική παράταξη-ενώ ζήτησε για την επιλογή του ευρωψηφοδελτίου να υπάρξει προσφυγή στην βάση με ανοιχτές διαδικασίες.

Γενικώς υπέρ των ανοιχτών διαδικασιών τάχθηκε σχεδόν το σύνολο των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου. Στην διάρκεια της συνεδρίασης αποφασίστηκε να συγκροτηθεί οργανωτική επιτροπή Συνδιάσκεψης για την Κεντροαριστερά στην οποία δεν θα κληθούν μόνο το ΠΑΣΟΚ, οι Πολιτικές Κινήσεις της Ελιάς και οι «58», αλλά και η ΔΗΜΑΡ, η Δυναμική Ελλάδα και η Συμφωνία για την Νέα Ελλάδα του Ανδρέα Λοβέρδου.

Επίσης, η Τόνια Αντωνίου σχολίασε ότι το κάλεσμα της κεντροαριστεράς δεν μπορεί να απευθύνεται μόνο στους 58 και τόνισε ότι είναι λάθος η συζήτηση να περιορίζεται σε πρόσωπα όταν λίγους μήνες πριν από τις ευρωεκλογές δεν έχει υπάρξει συνεννόηση για το τι πάμε να κάνουμε στις κάλπες.