Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Συμβιβασμό στο εσωτερικός της κυβέρνησης, μεταξύ των βουλευτών αλλά και με την τρόικα αναζητά η κυβέρνηση για το ζήτημα των διαρθρωτικών αλλαγών που περιλαμβάνονται στο tool kit του ΟΟΣΑ και αντιμετωπίζονται ως προαπαιτούμενα από τους δανειστές.

Μετά την τρίωρη σύσκεψη που είχαν χθες στο Μαξίμου ο Αντώνης Σαμαράς με τον Ευάγγελο Βενιζέλο (παρόντες και οι Δημήτρης Σταμάτης και Γιάννης Στουρνάρας) η κυβέρνηση αναμένεται, σήμερα κιόλας, να αποστείλει νέα δέσμη προτάσεων προς την τρόικα για τα διαρθρωτικά.

Αυτή θα προβλέπει μεν την υλοποίηση ενός σημαντικού ποσοστού από τις προτάσεις του ΟΟΣΑ, περί το 80%, δεν θα περιλαμβάνει όμως την αύξηση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος, που αποτελούσε casus belli για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτές, ενώ θα εισηγείται μερική απελευθέρωση στην πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και όχι την πλήρη απορρύθμιση της συγκεκριμένης αγοράς με δυνατότητα ελεύθερης διάθεσης των σκευασμάτων από τα super market.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χθεσινή σύσκεψη δεν συμμετείχε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης που «τρέχει» το ζήτημα των μεταρρυθμίσεων του ΟΟΣΑ και ο οποίος δέχτηκε, τις προηγούμενες ημέρες, τις βολές συναδέλφων του όπως οι Αθανάσιος Τσαυτάρης, Μάξιμος Χαρακόπουλος (για το γάλα) και Άδωνις Γεωργιάδης (για τα φάρμακα).

Με την απόσυρση της διάταξης για το γάλα, ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εκτιμούν ότι θα κλείσει ένα πολύ επικίνδυνο μέτωπο που απειλούσε την κυβέρνηση

Και τούτο διότι αντιδρούσε όχι μόνον το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με τον Μάξιμο Χαρακόπουλο να δηλώνει… έτοιμος για όλα, αλλά και πλήθος βουλευτών της περιφέρειας. Παράλληλα, θεωρείτο και ως πλήρης ρήξη με τον αγροτικό κόσμο που, ούτως ή άλλως, βρίσκεται σε κινητοποιήσεις για το νέο φορολογικό σύστημα με τα βιβλία εσόδων-εξόδων.

Ως προς τα φάρμακα, μένει να φανεί τι θα προβλέπει η εναλλακτική λύση της κυβέρνησης. Το υπουργείο Ανάπτυξης θέλει να γίνει το πρώτο βήμα προς την απελευθέρωση, εκτιμώντας ότι αυτό θα ρίξει τις τιμές. 

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την πλευρά του επικαλείται λόγους δημόσιας υγείας αλλά και το γεγονός ότι πλήρης απελευθέρωση δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη. Παράλληλα, θέλει να αποκλείσει το ενδεχόμενο να βρεθεί αντιμέτωπος με ένα ακόμη μέτωπο στο χώρο της Υγείας, όπου και συνεχίζεται η μακρά απεργία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ.

Οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς αναμένεται να αποσταλούν σήμερα προς την τρόικα και αναμένεται να αγωνία η αντίδραση των πιστωτών, οι οποίοι επιμένουν στην προώθηση των διαρθρωτικών. Σε αυτή τη φάση, μάλιστα, ίσως τα διαρθρωτικά μέτρα να είναι υψηλότερα στην ατζέντα τους από τα δημοσιονομικά.