Βουλευτικές εκλογές μπορεί να γίνουν και τώρα, είπε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος τόνισε πως το κόμμα θα διατάξει τα πιο γνωστά, δημοφιλή και άξια στελέχη του (βουλευτές, μέλη της Κ.Ε. και της Πολιτικής Γραμματείας) στην πρώτη γραμμή των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου, ενώ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση και τον υπουργό Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, για την τραγωδία με τους μετανάστες στο Φαρμακονήσι.

Ο κ. Βίτσας έκανε λόγο για «δολοφονική απόπειρα» αναφερόμενος σε όσα έγιναν στο Φαρμακονήσι, στη διάρκεια της ομιλία του στη νομαρχιακή συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ στην Α΄Θεσσαλονίκης.

Όπως είπε, έμεινε «άναυδος» από τις διηγήσεις μεταναστών που επέζησαν και κατηγόρησε τον κ. Βαρβιτσιώτη ότι όχι μόνο «συγκάλυψε» τις ευθύνες, αλλά έδειξε και να «επιχαίρει» γι αυτό που έγινε, λέγοντας ότι πρέπει να ντρέπεται γι' αυτή την «απάνθρωπη» και «αντιανθρώπινη» συμπεριφορά.

Για την κυβέρνηση είπε ότι καθημερινά «αποσταθεροποιείται» και «απονομιμοποιείται» και γι αυτό «θα δράσει λυσσασμένα, θα ικετέψει τους Ευρωπαίους εταίρους για βοήθεια, θα επαναφέρει φοβικά συνθήματα της μετεμφυλιακής περιόδου, προκειμένου να παραμείνει όσο περισσότερο μπορεί στην εξουσία για να εξυπηρετήσει τραπεζικά, οικονομικά και άλλα πολιτικά συμφέροντα».

Τόνισε ότι τα «συστήματα επεξεργάζονται σενάρια, όπως η άμεση προσφυγή στις κάλπες, ο σχηματισμός κυβέρνησης τύπου Παπαδήμου και οι βοήθειες σε νέα σχήματα, που είναι παλιά (κίνηση των "58") και αλλαγές ονομάτων, για να διαμορφώσουν ανασχετικούς παράγοντες και να ξαναστήσουν το ίδιο πλαίσιο, όμως το ποτάμι της ανατροπής δεν γυρίζει πίσω».

Περιγράφοντας την «επόμενη μέρα» της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «δεν θα είναι μια εναλλαγή της εναλλαγής. Δεν θα είναι μια διαδικασία στην οποία θα αλλάξουν τα υπουργεία και οι υπουργοί και με μια ωραία κοινοβουλευτική διαδικασία θα αλλάζουμε τους νόμους. Θα είναι μια ημέρα σύγκρουσης. Κι αυτό γιατί θα πρέπει να υπάρχει αντίσταση απέναντι στις επιθέσεις της κ. Μέρκελ και σημερινών πολιτικών και να διαμορφώνονται συμμαχίες για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».

Ο κ. Βίτσας υπογράμμισε ότι τόσο στις ευρωεκλογές, όσο και στις αυτοδιοικητικές εκλογές, πρέπει να υπάρξει καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής και εμφανής διαφορά υπέρ των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ που να μην μπορεί να αμφισβητηθεί.

«Το κόμμα διατάσσει όλες του τις δυνάμεις στην πρώτη γραμμή. Διατάσσει τα πιο γνωστά, δημοφιλή, άξια στελέχη του είτε είναι μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, είτε της ΚΕ, είτε βουλευτές, και το συλλογικό είναι υπεράνω οποιασδήποτε ατομικής σκέψης» παρατήρησε.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι πάει καλά, ως κόμμα, αλλά μένουν να γίνουν πολλά ακόμα. Ο Συνασπισμός δεν είχε ξεπεράσει ποτέ τα 6-7.000 μέλη και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 40.000. Οι οργανώσεις του ΣΥΝ ήταν 230 και του ΣΥΡΙΖΑ είναι 500.

Ο συντονιστής της απερχόμενης Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α΄Θεσσαλονίκης Νίκος Σαμανίδης παρουσίασε τον απολογισμό δράσης και πρότεινε να μειωθεί ο αριθμός των μελών της νέας Ν. Ε.

Η «Αριστερή Πλατφόρμα» του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε κείμενο συμβολής στον διάλογο, στο οποίο αναφέρεται ότι στην απερχόμενη Ν.Ε. υπήρξε «απαξίωση» και «παραγκωνισμός» στελεχών που έχουν διαφορετικές απόψεις και τις εκφράζουν, με την επισήμανση να μην παρατηρηθούν τέτοια φαινόμενα στη νέα Ν.Ε.

Οι εργασίες της συνδιάσκεψης θα ολοκληρωθούν αύριο και τη Δευτέρα θα γίνει η ψηφοφορία για τα μέλη της Ν.Ε., από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ, στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ.