Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Ένα σκληρό μπρα ντε φερ μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας θα εξελιχθεί τους επόμενους μήνες και είναι πολύ δύσκολο να προδικάσει κανείς από τώρα το ποιος θα επικρατήσει…

Το παιχνίδι ανάμεσα στους δύο έχει ήδη ξεκινήσει με τις τεχνητές καθυστερήσεις που προκαλεί η τρόικα αναφορικά με την έλευσή της στην Αθήνα.

Σαμαράς και Βενιζέλος έχουν αποφασίσει και το επιβεβαίωσαν και στην  συνάντηση της Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου πως  η Ελλάδα θα πρέπει οπωσδήποτε να βγει στις αγορές. Ο πρωθυπουργός έχει πει στους συνομιλητές του ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχθεί την υπογραφή νέου μνημονίου και θα ρίξει όλο το βάρος της προσοχής του στο θέμα του χρέους.

Εκεί αρχίζουν τα δύσκολα.  Ο Όλι Ρεν διαμήνυσε προχθές πως η συζήτηση για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους θα ξεκινήσει μετά τις ευρωεκλογές, κάτι που ασφαλώς και δεν εξυπηρετεί την ελληνική κυβέρνηση.

Δεν είναι τυχαίο ότι η τρόικα καθυστερεί την επίσημη έναρξη των συνομιλιών κι αυτό διότι θέλει να φέρει την κορύφωσή της όσο πιο κοντά γίνεται προς τις ευρωεκλογές. Οι λόγοι είναι προφανείς. Θέλει να πιέσει όσο γίνεται περισσότερο την συγκυβέρνηση να μπει σε διαδικασία υπογραφής νέου μνημονίου. Κι αυτό για να είναι διασφαλισμένη (η τρόικα) πως σε περίπτωση που  τεθεί θέμα νομιμοποίησης της κυβέρνησης  ή γίνουν εθνικές εκλογές και κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι η Ελλάδα θα έχει βάλει υπογραφές και για νέο πρόγραμμα.

Με αυτό το επίδικο θα διεξαχθούν σκληρές μάχες ανάμεσα στους Σαμαρά-Βενιζέλο και τρόικα από την άλλη. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης βγαίνοντας από το Μαξίμου δήλωσε πως «όλα είναι υπό έλεγχο» όμως αυτό που πραγματικά εννοούσε είναι ότι «θέλουμε όλα να τα θέσουμε υπό έλεγχο».

Την αγωνία του την έβγαλε με πιο έκδηλο τρόπο στην συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ όταν είπε ότι ουσιαστικά αυτό που κρίνεται στις ευρωεκλογές δεν είναι ούτε ο ίδιος, ούτε η κεντροαριστερά, ούτε οι 58, αλλά η πολιτική σταθερότητα και η κυβέρνηση

Στόχος των Σαμαρά –Βενιζέλου είναι να προκαλέσουν μία δέσμευση των εταίρων μας για το χρέος αμέσως μετά την πιστοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος δηλαδή γύρω στον Απρίλιο. Κι αυτό διότι η κυβέρνηση θα πρέπει από κάπου να πιαστεί στην τελική ευθεία πριν από τις ευρωεκλογές. Εάν δεν έχει τίποτε στα χέρια της για να ενισχύσει την επιχειρηματολογία της απέναντι σ’ αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ τότε η έκβαση  στην διπλή αναμέτρηση του Μαϊου θα είναι αβέβαιη για το μέλλον της συγκυβέρνησης.

«Η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή και δεν ξέρουμε πού θα οδηγήσει» διαβεβαιώνουν κυβερνητικοί παράγοντες και δεν κρύβουν πλέον την ανησυχία τους για τις εξελίξεις.

Γι’ αυτό και σύμφωνα με πληροφορίες το Μαξίμου σχεδιάζει να επικεντρώσει κατά την διεξαγωγή του προεκλογικού αγώνα το εξής δίλημμα προς τους ψηφοφόρους: Θέλετε εμένα ή τον Τσίπρα για την τελική διαπραγμάτευση με την τρόικα»; Το θέμα είναι αν θα πιάσει…