«Ευτύχημα για τον τόπο» θεωρεί το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας ο πρόεδρος της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα, Ανδρέας Λοβέρδος. Παράλληλα δηλώνει ότι αν η κυβέρνηση φέρει νέα μέτρα, έστω και «μεταμφιεσμένα», αναπόφευκτα θα οδηγηθούμε σε κάλπες.

Αφού διευκρινίσει ότι ένα τέτοιο εγχείρημα «πρέπει να έχει σαφείς και χρονοδιαγεγραμμένες προτεραιότητες», ο κ. Λοβέρδος εξηγεί σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο ότι μια τέτοια κυβέρνηση «είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεται η χώρα για να εξέλθουμε νωρίτερα και ενωμένοι από τη δραματική κρίση».

«Και αν ακούγεται μη ρεαλιστικό το σενάριο, λόγω των γνωστών παλαιοκομματικών μικροαντιλήψεων, οφείλουμε να το υπενθυμίσουμε και να το παλέψουμε», τονίζει και προβλέπει: «Πράγματα που δε σου είναι καθαρά όταν έρχεσαι ως ενθουσιώδης αντιπολίτευση, καθίστανται προφανή όταν αναλαμβάνεις την ευθύνη της διακυβέρνησης».

«Είμαστε η μόνη χώρα της κρίσης που παράγουμε αρνητικές ειδήσεις για την ευρωζώνη. Όλοι οι άλλοι προχωρούν πολύ γρήγορα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Κύπρος. Οι συνέλληνες εκεί, αντί να διχάζονται, προχωρούν συντεταγμένα και με προκοπή», συμπληρώνει.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος δηλώνει αντίθετος στην απαγόρευση πολιτικών κομμάτων από τις εθνικές εκλογές, ως αντισυνταγματικό μέτρο. Αν όμως ένα κόμμα «θεωρηθεί από τον Άρειο Πάγο ότι δεν πληροί τα κριτήρια ή αξιλογηθεί δικαστικά ως εγκληματική οργάνωση, η απαγόρευσή του υπό αυτή τη μορφή θα ήταν νομικά εφικτή», υποστηρίζει.

Ξεκαθαρίζει ότι στην παρούσα φάση, με τις τραγικές παραλείψεις και καθυστερήσεις στον αναπτυξιακό τομέα, δεν μπορεί να ενταχθεί σε κυβερνητικό σχήμα.