current views are: 1

26 Ιανουαρίου 2014
Δημοσίευση16:54

Το θολό τοπίο για το μέλλον του δυσβάσταχτου ελληνικού χρέους

Θολό παραμένει το τοπίο στο «καυτό» ζήτημα του ελληνικού δημόσιου χρέους. 

Δημοσίευση 16:54’
αρθρο-newpost

Θολό παραμένει το τοπίο στο «καυτό» ζήτημα του ελληνικού δημόσιου χρέους. 

Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Θολό παραμένει το τοπίο στο «καυτό» ζήτημα του ελληνικού δημόσιου χρέους. 

Τα σενάρια περί «κουρέματος» βρίσκονται πάντα στην επικαιρότητα, όμως εάν δεν ολοκληρωθεί η επόμενη αξιολόγηση της τρόικας, δεν θα υπάρξουν ενδείξεις. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν δεδομένα για τις προθέσεις δανειστών και κυβέρνησης, που δείχνουν ασυμφωνία.

Η θέση του Βερολίνου είναι ξεκάθαρη, αφού απορρίπτει το ενδεχόμενο απομείωσης μέσω του δημόσιου τομέα (OSI) που ουσιαστικά θα επιβαρύνει τα κράτη-μέλη και πιο συγκεκριμένα τους φορολουμένους. Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, στην περίφημη συνέντευξή του στους Financial Times, προ ημερών τόνισε, ότι παρά την πρόθεση του ΔΝΤ να στηρίξει ένα σενάριο «κουρέματος», ο γερμανός ομόλογός του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, του είπε «Γιάννη, ξέχνα το». Από την πλευρά του, ο γερμανός επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε δηλώσεις του στο Spiegel στις 7 Ιανουαρίου είχε αποκλείσει επίσης την απομείωση.

«Δεν θα υπάρξει “κούρεμα” του χρέους» διαμήνυσε επισημαίνοντας ότι τα επιτόκια των δανείων του ταμείου διάσωσης δεν μπορούν να μειωθούν περαιτέρω, προσθέτοντας ότι ίσως θα υπάρξει «ένα μικρό περιθώριο όσον αφορά τα διμερή δάνεια από το πρώτο πακέτο βοήθειας», διευκρινίζοντας όμως ότι αυτό πρέπει να αποφασίσουν οι χώρες της ευρωζώνης, οι οποίες έδωσαν τις πιστώσεις.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει πάρει εδώ και καιρό θέση υπέρ του «κουρέματος» καθώς δεν βλέπει άλλο τρόπο ώστε να καταστεί βιώσιμο το χρέος. Την Πέμπτη, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Ταμείου, Γουίλιαμ Μάρεϊ απέφυγε να πάρει μιλήσει με σαφήνεια για το χρέος, αναφέροντας πως το ΔΝΤ «δε διαβλέπει στο άμεσο μέλλον νέες συζητήσεις για τη μείωσή του».

Κληθείς να διευκρινίσει τη θέση του Ταμείου για το ζήτημα, αρνήθηκε να απαντήσει, εάν θα εξετάσει εκ νέου το σενάριο του «κουρέματος».

Ο κ. Στουρνάρας, πάντως, έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να κάνει κίνηση προς μονομερή διαγραφή, αλλά προς εναλλακτικές λύσεις, βαδίζοντας στη γερμανική «γραμμή». Ο υπουργός Οικονομικών είχε αναφέρει σε πρόσφατη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ότι στόχος του είναι «η επίτευξη συναίνεσης» για τη μείωση του χρέους. «Δεν μπορούμε να κάνουμε μονομερή διαγραφή, δεν τίθεται θέμα ονομαστικού κουρέματος του χρέους. Δεν τα επιτρέπουν τα Συντάγματα των χωρών της ευρωζώνης» είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων.

Ο ΥΠΟΙΚ είχε προσθέσει ότι τρόποι για «ψαλίδισμα» του χρέους θα ήταν «η μείωση επιτοκίου, η μείωση χρεωλυσίων, η μετατόπιση χρεωλυσίων προς τα πίσω». Άρα τι μέλλει γενέσθαι; Η απάντηση είναι μία μεγάλη σύγκρουση Γερμανίας και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ή μία συμβιβαστική, μεσοβέζικη επιλογή που δεν θα αποτελέσει λύση στο σοβαρότερο ζήτημα του «δράματος» της ελληνικής οικονομίας.

Η Ε.Ε. πάντως, την Παρασκευή, προανήγγειλε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ότι θα διασφαλίσει το ΔΝΤ ώστε να συνεχιστεί η χρηματοδότηση. Αυτή η εξέλιξη, φυσικά, το μόνο που θα κάνει θα είναι να μεταθέσει το πρόβλημα. Ένα πρόβλημα ύψους 317,3 δισ. ευρώ (αντιστοιχώντας στο 173,4% του ΑΕΠ), σύμφωνα με τα στοιχεία της EΛΣΤΑΤ και της Eurostat, που δίνει «θλιβερή» πρωτιά της χώρας μας σε όλη την Ευρώπη.

Η απάντηση θα δοθεί τους επόμενους μήνες αν και προχθές ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Όλι Ρεν, μπέρδεψε ακόμα περισσότερα τα δεδομένα. Εξελίξεις αναμένονταν τον Απρίλιο, όταν η Eurostat θα επικυρώσει το πρωτογενές πλεόνασμα, όμως ο φινλανδός επίτροπος μίλησε για συζητήσεις μετά το καλοκαίρι…


σχετικα αρθρα