Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Λεπτές παραμένουν οι ισορροπίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης καθώς η απόφαση των Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου να βάλουν στο… συρτάρι τις παρεμβάσεις στο φρέσκο γάλα και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΥΣΥΦΑ), και μάλιστα παρά το τελεσίγραφο που απέστειλε η τρόικα, επηρεάζει τις ισορροπίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης. 

Ο κ. Κωστής Χατζηδάκης που επέμενε μέχρι τέλος στην προώθηση του συνόλου σχεδόν των προτάσεων του ΟΟΣΑ βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο καθώς η επιλογή των δύο πολιτικών ανδρών συνιστά άδειασμα. Είναι ενδεικτικό ότι σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε χθες (ΒΗΜΑ) και η οποία προφανώς είχε δοθεί πριν την ολοκλήρωση της σύσκεψης της Παρασκευής στο Μαξίμου, ο κ. Χατζηδάκης σημείωνε ότι «με τάματα δεν πέφτουν οι τιμές» και υπεραμυνόταν των παρεμβάσεων σε γάλα και φάρμακα. 

Την ίδια ώρα, οι παρεμβάσεις – με απόφαση Σαμαρά – Βενιζέλου – έμπαιναν στον… πάγο. 

Κάθε λόγο να είναι χαρούμενοι, αντιθέτως, έχουν οι Άδωνις Γεωργιάδης, που αρνήθηκε την πώληση των ΜΥΣΥΦΑ από τα σούπερ μαρκετ μη επιθυμώντας ένα ακόμη μέτωπο στο χώρο της Υγείας, αλλά και οι Αθανάσιος Τσαυτάρης και Μάξιμος Χαρακόπουλος, που έδωσαν μάχη… προστασίας των ελλήνων αγελαδοτρόφων. 

Ωστόσο, η μάχη ενδεχομένως και να μην έχει κριθεί… 

Και τούτο διότι τον τελικό λόγο, προφανώς, τον έχει σε αυτό το σημείο η τρόικα. Θα αποδεχτούν οι ελεγκτές τη μερική εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών που προτείνει ο ΟΟΣΑ ή θα επιμείνουν σε πλήρη υλοποίηση, όπως σημείωναν στο mail τους προς την ελληνική πλευρά; Για το θέμα των φαρμάκων, εν προκειμένω, υπάρχει αισιοδοξία καθώς όπως σημείωναν κυβερνητικά στελέχη, η πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων σε σουπερ μάρκετ αποτελεί ουσιαστικά αίτημα του ΔΝΤ, με τους άλλους δύο εταίρους της τρόικας να μην εμφανίζουν ανάλογη επιμονή. Παράλληλα, η ελληνική πλευρά θα επικαλεστεί τον τεράστιο αριθμό φαρμακείων που, συγκριτικά με το εξωτερικό, λειτουργούν στην Ελλάδα και θα προβεί σε ρυθμίσεις που θα δίνουν τη δυνατότητα ανταγωνισμού τιμών μεταξύ των φαρμακείων. 

Η απάντηση της τρόικας στις ελληνικές προτάσεις αναμένεται τα επόμενα 24ώρα και, ακόμη κι αν δεν το ομολογούν, κάποιοι στο υπουργείο Ανάπτυξης προσδοκούν να είναι απορριπτική…