Γράφει ο Θέμης Δαγκλής  

Να κατέβουν μόνοι τους στις ευρωεκλογές έχουν αρχίσει να σκέφτονται σοβαρά πια οι «58». Στους κόλπους της κίνησης αυτή η άποψη κερδίζει πλέον έδαφος, από τη στιγμή που η ΔΗΜΑΡ έχει αποκλείσει τη συμμετοχή της στο εγχείρημα της “ελιάς” και από το ΠΑΣΟΚ λαμβάνουν σε καθημερινή βάση αντιφατικά μηνύματα.

Οι ίδιοι οι «58» έχουν πια λόγους να πιστεύουν ότι το εγχείρημα εδραιώνει την επιθυμητή απήχηση, οι τελευταίες συγκεντρώσεις που οργάνωσε η κίνηση είχαν αρκετά ικανοποιητική προσέλευση, η ομιλία του Γ. Βούλγαρη στο Περιστέρι είχε πολλές δεκάδες χιλιάδες χτυπήματα και στην ιστοσελίδα της κίνησης έχουν καταγραφεί 4.000 άνθρωποι, που θέλουν να βοηθήσουν οργανωτικά. Τη Δευτέρα οι 58 οργανώνουν μια εκδήλωση στην Κηφισιά, στην οποία περιμένουν πολύ κόσμο ενώ για πρώτη φορά σε μια τέτοια εκδήλωση, δεν θα υπάρχει ομιλητής από το ΠΑΣΟΚ

Ακόμα πριν από δυό-τρεις εβδομάδες, η κυρίαρχη άποψη στο εσωτερικό των “58” ήταν, πως αν δεν υπάρξει συμφωνία με το ΠΑΣΟΚ για τη συγκρότηση της «Ελιάς» το εγχείρημα θα έπρεπε να εγκαταλειφθεί. Ωστόσο στο διάστημα που μεσολάβησε, έγινε σαφές ότι η συμφωνία αυτή θα είναι πολύ δύσκολη, αφού πλην ελάχιστων κορυφαίων στελεχών στο Πολιτικό Συμβούλιο και την Κ.Ο., οι του ΠΑΣΟΚ κάνουν ότι μπορούν για να τορπιλίσουν τη συνεργασία με τους «58».

Οι «παπανδρεϊκοί» αλλά και ο Γραμματέας του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης που θεωρούν ότι το βράδυ των ευρωεκλογών θα πρέπει να γίνει εσωκομματικό ξεκαθάρισμα, δεν θέλουν να επιτρέψουν στο Βαγγέλη Βενιζέλο να χρησιμοποιήσει τους “58” ως άλλοθι. Οι αντιδράσεις στο εσωτερικό έχουν υποχρεώσει το Βενιζέλο να χρησιμοποιεί όλο και πιο συχνά τη φράση, πως «το ΠΑΣΟΚ δεν κρύβεται» ενώ όλοι στην Χαριλάου Τρικούπη αντιλαμβάνονται, πως αν το ΠΑΣΟΚ δεν «κρυφτεί» πίσω από κάτι (Ελιά, Κεντροαριστερά, Δημοκρατική παράταξη) στις ευρωεκλογές θα υποστεί δεινή ήττα. 

Στρατηγικά, οι 58 έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται, πως ενώ το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς έχει δυναμική και απήχηση, ο συνεταιρισμός με ένα κόμμα που καταρρέει, και στην πραγματικότητα, δεν τους θέλει, έχει πολλές πιθανότητες να τους γυρίσει μπούμερανγκ. Ωστόσο, η διάθεση δεν είναι πια να τα παρατήσουν, έχουν «γλυκαθεί». Ενδεικτικό είναι πάντως, ότι στελέχη που ήθελαν πάση θυσία τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, όπως ο Ν. Μπίστης μπήκαν στον «πάγο».

Και ότι επίσης, οι «58» εξετάζουν το ενδεχόμενο, αφού η ενότητα της Κεντροαριστεράς σε επίπεδο φορέων φαίνεται αδύνατη, να απευθύνουν πρόσκληση στα φυσικά πρόσωπα να ενταχθούν στο σχήμα, κάτι που θα μπορούσε να είναι μια διέξοδος για πολλούς από τους εκτός, από το Γιάννη Ραγκούση ως το Γιώργο Φλωρίδη, αλλά και για στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που έχουν απελπιστεί με την πορεία που πήραν τα πράγματα.