current views are: 1

27 Ιανουαρίου 2014
Δημοσίευση10:02

Βρυξέλλες και Βερολίνο δεν θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλημα στην κυβέρνηση

Προ ημερών υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας θυμήθηκε την διάσημη φράση του Χένρι Κίσινγκερ: «Δεν μπορεί να ξεσπάσει κρίση την επόμενη εβδομάδα, η ατζέντα μου είναι γεμάτη». 

Δημοσίευση 10:02’
αρθρο-newpost

Προ ημερών υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας θυμήθηκε την διάσημη φράση του Χένρι Κίσινγκερ: «Δεν μπορεί να ξεσπάσει κρίση την επόμενη εβδομάδα, η ατζέντα μου είναι γεμάτη». 

Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος 

Προ ημερών υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας θυμήθηκε την διάσημη φράση του Χένρι Κίσινγκερ: «Δεν μπορεί να ξεσπάσει κρίση την επόμενη εβδομάδα, η ατζέντα μου είναι γεμάτη». Η δικομματική κυβέρνηση, έχει ως οδηγό την συγκεκριμένη φράση και ο Αντώνης Σαμαράς θέλει η κρίση να μην ξεσπάσει για την κυβέρνησή του, στην τελική ευθεία για την κρίσιμη μάχη των ευρωεκλογών. 

Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα είναι ένα θέμα που τον απασχολεί, αλλά δεν πιστεύει ότι αυτές θα του τινάξουν τον σχεδιασμό στον αέρα. Η χώρα αντέχει χωρίς τις δόσεις, αφού δεν υπάρχει λήξη ομολόγων για τους επόμενους τρεις μήνες, και άρα δεν κρέμεται από τους πιστωτές. 

Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν θέλει να κλείσει μια και καλή αυτός ο τελευταίος γύρος της διαπραγμάτευσης για να στείλει το μήνυμα πως η χώρα βγαίνει από τον μνημονιακό λαβύρινθο. Ο Πρωθυπουργός δεν θέλει η κυβέρνησή του να μείνει μετεξεταστέα και επιθυμεί να περάσει το μήνυμα στην κοινωνία ότι οι προσπάθειές της δεν έπεσαν στον πίθο των Δαναΐδων. Θέλει να αποτρέψει έναν εκλογικό κόλαφο και μια ήττα που θα του δημιουργήσει μείζον πρόβλημα. 

Το θετικό για τον Αντώνη Σαμαρά είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθει, όπως λέει, ο ίδιος αντέχει έναντι του Αλέξη Τσίπρα, ενώ ευελπιστεί να τον βοηθήσουν οι πιστωτές και να του διαμορφώσουν καλύτερους όρους στην πορεία προς τις ευρωεκλογές. 

Η πιστοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος, η έναρξη της συζήτησης για τη βιωσιμότητα του χρέους και η σχετική δήλωση που αναμένει από τους πιστωτές, αλλά και η επιχείρηση για έξοδο στις αγορές, σε συνδυασμό με το 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα διανεμηθεί σε ορισμένες κατηγορίες, θεωρεί ότι θα αλλάξουν τα δεδομένα, υπέρ της ΝΔ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, χωρίς το οποίο κυβέρνηση δεν υπάρχει με τη σημερινή της μορφή. 

Για να κλείσει όμως ο φάκελος διαπραγμάτευση με την τρόικα πρέπει να προχωρήσει και η Αθήνα στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων. Εξάλλου, το ενδεχόμενο μη συμφωνίας με την τρόικα θα δημιουργήσει μείζον πρόβλημα στον κυβερνητικό συνασπισμό που πρέπει να τρέξει πολύ γρήγορα τις επόμενες εβδομάδες. 

Από το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζονται καθησυχαστικοί και επιμένουν ότι θα επέλθει συμβιβασμός και δεν θα κινδυνεύσει κυβέρνηση, ενώ στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού λένε: «Πρέπει να τρέξουμε χωρίς ανάσες τις επόμενες τρεις εβδομάδες» λένε συνεργάτες του κ. Σαμαρά.   

Η αδυναμία της κυβέρνησης να ολοκληρώσει επιτυχώς τον προγραμματισμό της και να φανεί συνεπής έναντι των πιστωτών, ανέδειξε και τον υποτυπώδη κυβερνητικό σχεδιασμό και την αδυναμία πρόβλεψης στο πρωθυπουργικό επιτελείο. Οι κυβερνητικές «κόκκινες» γραμμές συνεθλίβησαν από την πραγματικότητα των δεδομένων και από την ψευδαίσθηση μιας ανάκαμψης που ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να διαλυθούν στο πρώτο… φύσημα της τρόικας. 

Το μόνο που δείχνει να σώζει την κυβέρνηση είναι ότι η Ε.Ε. έχει εισέλθει σε προεκλογική τροχιά και Βρυξέλλες και Βερολίνο δεν επιθυμούν να δημιουργήσουν πρόβλημα στην κυβέρνηση Σαμαρά. Μέχρι και ο Σόιμπλε επέκρινε τον Ρεν για την πρόβλεψή του ότι η συζήτηση για το χρέος θα ξεκινήσει το καλοκαίρι… 

Και όπως φαίνεται η εκλογική τύχη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις ευρωεκλογές υπερτερεί έναντι ακόμα και της επιθυμίας των πιστωτών να τρέξει πιο γρήγορα η Αθήνά. Αυτό δίνει ανάσες, εκ των πραγμάτων στην κυβέρνηση που ελπίζει σε καλύτερες μέρες…


σχετικα αρθρα