current views are: 1

27 Ιανουαρίου 2014
Δημοσίευση11:03

Σόιμπλε: Πρόοδος από την Ελλάδα, αλλά έχει ακόμα να κάνει πολλά (Βίντεο)

Την πρόοδο που έχει επιτύχει η Ελλάδα, αλλά και την ανάγκη να συνεχιστούν οι προσπάθειες, επισήμανε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στο Eurogroup.

Δημοσίευση 11:03’
αρθρο-newpost

Την πρόοδο που έχει επιτύχει η Ελλάδα, αλλά και την ανάγκη να συνεχιστούν οι προσπάθειες, επισήμανε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στο Eurogroup.

Επιμέλεια: Ντία Μούλου

Την πρόοδο που έχει επιτύχει η Ελλάδα, αλλά και την ανάγκη να συνεχιστούν οι προσπάθειες, επισήμανε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στο Eurogroup.

«H Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο, αλλά έχει ακόμα να κάνει πολλά», δήλωσε ο Β. Σόιμπλε, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η χώρα θα συνεχίσει σε αυτό τον επιτυχημένο δρόμο.

Ο Γερμανός υπουργός σχολίασε, επίσης, ότι τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας «δείχνουν καλά», αλλά τόνισε ότι οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν και ότι η χώρα πρέπει να παραμείνει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων. «Αυτό είναι κάτι που η ελληνική κυβέρνηση το γνωρίζει», προσέθεσε.

Ερωτηθείς πότε θα εγκριθεί η επόμενη δόση του δανείου για την Ελλάδα, ο Β. Σόιμπλε απέφυγε να απαντήσει και αρκέστηκε να πει ότι πρέπει να ακολουθηθεί η τυπική διαδικασία και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση δήλωσε: «Έχουμε κοινό συμφέρον με την ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρώσουμε τον έλεγχο της τρόικας το συντομότερο δυνατό».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο έλεγχος διαρκεί ήδη πολύ από τον Οκτώβριο, ενώ αναμένει να ενημερωθεί για την αναφορά της τρόικας, σχετικά με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και τα ανοικτά μέτωπα που υπάρχουν. «Θα ακούσω ποια είναι τα εκκρεμή ζητήματα και ποια πρόοδο μπορούμε να σημειώσουμε. Θα ακούσω επίσης από τον Ελληνα υπουργό σε ποια σημεία μπορούμε να σημειώσουμε πρόοδο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Εκτός «ατζέντας» η Ελλάδα

Αν και η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη του σημερινού Eurogroup, στο πλαίσιο της συνεδρίασης αναμένεται να συζητηθεί η πρόοδος που καταγράφει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες δεν θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, καθώς η χώρα βρίσκεται εν μέσω δυο αξιολογήσεων της τρόικας.

Παρόλα αυτά, θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων η εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων, αλλά και η πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. 

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μεταβαίνει στο Eurogroup με σκοπό να μεταφέρει το μήνυμα πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις απαιτούμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, με την τρόικα και την κυβέρνηση να έχουν ακόμη αρκετό δρόμο να διανύσουν, μέχρι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών θα βρεθεί αντιμέτωπος με πίεση από την πλευρά των δανειστών. 

Να σημειωθεί πως η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος αυτή τη φορά διαρκεί τέσσερις μήνες, ενώ δεν μπορεί να κρατήσει για μεγαλύτερο διάστημα από έξι μήνες.

Όσον αφορά στα «αγκάθια» που καθυστερούν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, είναι δύο. Το πρώτο αφορά το ενδεχόμενο να απαιτηθούν νέα μέτρα μέσα στο 2014, ώστε να καλυφθεί το κενό που θα προκύψει από την επιστροφή των ποσών που περικόπηκαν στους μισθούς και τις συντάξεις των ενστόλων, αλλά και των δικαστών.

Το δεύτερο ζήτημα έχει να κάνει με το χρηματοδοτικό κενό του 2015, με την κυβέρνηση να το υπολογίζει περίπου στο 1 δισ. ευρώ και την τρόικα να το τοποθετεί στα 2-3 δισ. ευρώ.


σχετικα αρθρα