Δεν κλιμακώνει μόνο στο Αιγαίο τις προκλήσεις η Άγκυρα αλλά και στη Θράκη...

Την περασμένη Δευτέρα ο πρόεδρος του παραρτήματος Ιζμίτ του αυτοαποκαλούμενου «Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης» Ενγκίν Ναζίρ, επισκέφτηκε την «Ένωση Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής»(!). Από εκεί κάλεσε όλους τους «Δυτικοθρακιώτες» στην εκδήλωση που θα οργανώσουν στο Ιζμίτ με τίτλο «29 Ιανουαρίου-Ημέρα Αντίστασης και Εθνικής Ταυτότητας».

Την ίδια ώρα η αυτοαποκαλούμενη «Ομοσπονδιακή Ένωση Ευρωπαϊκών Εθνοτήτων (FUEN)», δημοσίευσε δελτίο τύπου με το οποίο ζητά από την Ελλάδα που ανέλαβε την προεδρία της Ε.Ε. , να σεβαστεί τα δικαιώματα της...«Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης. Η εν λόγω οργάνωση υποστήριξε ότι «πλέον η κατάσταση της... Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης στην Ελλάδα είναι σε ανησυχητικό επίπεδο».

Η FUEN καταγγέλλει την Ελλάδα ότι δεν αναγνωρίζει την Τουρκική Μειονότητα Δυτικής Θράκης και κάλεσε τη χώρα μας να την αναγνωρίσει και « να δείξει σεβασμό στο δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού της μειονότητας».

Ανέφερε επίσης ότι κατά την επίσκεψη της στην περιοχή εντόπισε πως ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα είναι η έλλειψη δίγλωσσων νηπιαγωγείων και υποστήριξε η οργάνωση ότι «συναντήθηκε με οικογένειες 20 παιδιών που δεν μπορούσαν να γραφτούν στο μειονοτικό δημοτικό επειδή δεν είχαν πάει στο δημόσιο νηπιαγωγείο». Η FUEN ζητά από την Ελλάδα να επιτρέψει την ίδρυση νηπιαγωγείων που θα παρέχουν εκπαίδευση σε τουρκικά και ελληνικά.

Να σημειωθεί ότι και οι δύο αυτές οργανώσεις λειτουργούν υπό τις κατευθυντήριες οδηγίες του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και τις χρηματοδοτεί ο Αχ. Νταβούτογλου.

Στο παρελθόν έχουν διαρρεύσει τα σχέδια της Άγκυρας ότι το πρώτο βήμα που πρέπει να πετύχουν είναι η αναγνώριση της Τουρκικής μειονότητας στη Θράκη και στη συνέχεια να διεκδικήσουν την αυτονομία της. Μάλιστα ως έναυσμα για να περάσει στο δεύτερο αυτό βήμα η Άγκυρα είναι η πρόκληση κάποιας προβοκατόρικης ενέργειας ώστε να τους δοθεί μία «επίσημη δικαιολογία».

Τη συγκεκριμένη τακτική η Άγκυρα την έχει εφαρμόσει και στο παρελθόν και τη γνωρίζει πολύ καλά όπως έχει αποδειχτεί στο παρελθόν.

Γ. Κοκ.