Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος

Έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ διατύπωνε την απορία του στο περιστύλιο της Βουλής «δεν μπορώ να θυμηθώ άλλη κυβέρνηση που να παρουσιάζει την εικόνα της σημερινής». Συνάδελφός του της ΝΔ κούνησε απλά το κεφάλι του, δεν σχολίασε δημόσια και απομακρυνόμενος ακούσθηκε να λέει «εμείς να δεις...».

Στην Κουμουνδούρου, με την ικανοποίηση απο την «πρωτιά» που καταγράφουν στις δημοσκοπήσεις, παρακολουθούν με ενδιαφέρον το πώς διαμορφώνεται το κλίμα στην κυβέρνηση. Οι δημόσιες πλέον κόντρες υπουργών, όχι μόνο στην περίπτωση Ξηρού αλλά σε μια σειρά θεμάτων που άπτονται της καθημερινότητας,  το «ρεζιλίκι» στο Φαρμακονήσι και η ευρωπαϊκή παρέμβαση, αλλά κυρίως το κλίμα ανυποληψίας που εισπράτει ο Αντ. Σαμαράς απο τους ευρωπαίους εταίρους, οδηγούν στελέχη του κόμματος στην πεποίθηση ότι «το κυβερνητικό σχήμα διάγει τις τελευταίες ημέρες του». 

Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι «η αδυναμία του πρωθυπουργού να παρέμβει ουσιαστικά στο κλίμα που διαμορφώνεται, δείχνοντας μάλιστα μια... αναχωρητικότητα απο την καθημερινότητα». Και όταν αυτή η διαπίστωση προέρχεται απο τα πλέον σοβαρά πρόσωπα του ΣΥΡΙΖΑ αποκτά μεγαλύτερη αξία. Στο κλίμα αυτό εντάσσουν και την «δυσκολία» πρωτοκλασάτων στελεχών της κυβέρνησης να στηρίξουν την κυβερνητική πολιτική, έργο που έχουν επωμισθεί μάλλον δεύτερης γραμμής στελέχη, τα οποία δημιουργούν περισσότερα προβλήματα , αφού «στην προσπάθειά τους να εμφανιστούν ως ιππότες της κυβέρνησης, μάλλον σε πηγή προβλημάτων εξελίσσονται». 

Η «αυτονόμηση» υπουργών δεν περνάει απαρατήρητη και όπως εκτιμούν στην Κουμουνδούρου «αυτό συνθέτει μια εικόνα όπου πλέον ο καθένας προσπαθεί να σώσει τον εαυτό του αδιαφορώντας για την συνολική κυβερνητική πολιτική» και διαπιστώνουν ότι το τελευταίο διάστημα «ακόμα και η σκληρή περί τον πρωθυπουργό επικοινωνιακή ομάδα του, έχει περάσει σε θέση άμυνας». 

Απο την άλλη πλευρά η κατάσταση που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και η συμπεριφορά του Ευαγ. Βενιζέλου προκαλούν νέα ερωτηματικά  όσο αφορά τη συνεργασία των δύο. «Ουσιαστικά το ΠΑΣΟΚ είναι ο αδύναμος κρίκος, για πόσο διάστημα ακόμα ο Αντ. Σαμαρά θα καλύπτει τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, και αν σημειωθούν εξελίξεις  στο εσωτερικό του πάλαι ποτέ Κινήματος τι γίνεται;» αναρωτιούνται και παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην ευρύτερη Κεντροαριστερά (!).

Συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα, οι οποίοι έχουν στα χέρια τους αναλύσεις των ποιοτικών χαρακτηριστικών των δημοσκοπήσεων, εκτιμούν ότι «αποτυπώνεται σταθερά πλέον η πρωτιά, υπάρχει κλίμα νίκης, στο χέρι μας είναι να το μετατρέψουμε σε ρεύμα νίκης». Προς τούτο λοιπόν αναμένεται στα τέλη Φεβρουαρίου να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εμπλουτισμού του κυβερνητικού προγράμματος, να έχουν διασαφηνιστεί λεπτομέρειες «κρίσιμες ώστε να μην δημιουργούνται  συγχύσεις», και κυρίως να εμφανίζεται «συμπαγής η εικόνα  του κόμματος ώστε να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο». Και αυτό δεν είναι άλλο από τις πρόωρες εκλογές για τις οποίες κάποιοι εκτιμούν ότι «δεν αποκλείεται να στηθούν και πριν απο το Μάιο». 

Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές εκιμάται ότι είναι εφικτός ο στόχος να «κερδηθούν» επτά περιφέρειες (μεταξύ αυτών Αττική, Κρήτη, Ιόνια, Β. Αιγαίο) και γι αυτό επιδιώκει ο Αλ. Τσίπρας οι υποψηφιότητες που θα οριστικοποιηθούν στις 1-2 Φεβρουαρίου να αποτελέσουν τον πολιορκητικό κριό στη κυβέρνηση

Ταυτόχρονα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα εντείνει την ευρωπαϊκή του παρουσία, αφου εκτιμάται ότι αυτή  «τον καθιστά εν δυνάμει πρωθυπουργό» και δημιουργεί δίκτυα επικοινωνίας με τους ευρωπαίους πολιτικούς και ταυτόχρονα αναγνωρίζεται ως η «επόμενη πολιτική επιλογή της χώρας». Βέβαια στην Κουμουνδούρου δεν ξεχνούν και το «εσωτερικό», γι αυτό και σχεδιάζουν εξορμήσεις του Αλ. Τσίπρα σε περιφέρειες ώστε να τονωθεί η απευθείας επικοινωνία με το λαό.