current views are: 1

27 Ιανουαρίου 2014
Δημοσίευση16:45

«Αντεπίθεση» Χατζηδάκη για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα

Ενημερωτικό σημείωμα σε σχέση με το τι ισχύει στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης, ρίχνοντας λάδι στη «φωτιά» που έχει ξεσπάσει εντός της κυβέρνησης για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Δημοσίευση 16:45’
αρθρο-newpost

Ενημερωτικό σημείωμα σε σχέση με το τι ισχύει στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης, ρίχνοντας λάδι στη «φωτιά» που έχει ξεσπάσει εντός της κυβέρνησης για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ενημερωτικό σημείωμα σε σχέση με το τι ισχύει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης, ρίχνοντας λάδι στη «φωτιά» που έχει ξεσπάσει εντός της κυβέρνησης για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ο υπουργός Ανάπτυξης τονίζει ότι προχωρά σε αυτή την ενέργεια για να προστατεύσει την προσωπικότητά του από σχόλια, ανεξάρτητα από την απόφαση που θα λάβει η κυβέρνηση, η οποία συμφώνησε με τη θέση του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη.

Όπως δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης:

«Αντιπαρέρχομαι την οξύτατη προσωπική επίθεση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου εναντίον μου για το θέμα των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ). Oύτε υπεισέρχομαι στο θέμα της λίστας των ΜΗΣΥΦΑ, που όπως έχω σημειώσει είναι της αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας. Επειδή όμως, ανεξάρτητα από την όποια τελική πρόταση της Κυβέρνησης και την αντίστοιχη ρύθμιση της Βουλής, είμαι υποχρεωμένος να προστατεύσω την προσωπικότητά μου, δίνω στη δημοσιότητα ενημερωτικό σημείωμα σε σχέση με το τι ισχύει στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες για τα ΜΗΣΥΦΑ. Ο κάθε πολίτης θα βγάλει τα συμπεράσματά του».

Επίσης, ανέφερε ότι «στο ενημερωτικό σημείωμα αναφέρεται ότι στην Ελλάδα το μερίδιο των ΜΗΣΥΦΑ είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, το 11,9% του συνόλου των φαρμακευτικών προϊόντων το 2012 (372 εκατ. ευρώ) έναντι 16% που είναι ο μέσος όρος της ευρωζώνης. Στο ερώτημα, γιατί αναμένεται να πέσουν οι τιμές, στο σημείωμα αναφέρεται ότι κατά την έκθεση του ΟΟΣΑ, οι τιμές στα ΜΗΣΥΦΑ από την απελευθέρωση της τιμής και των σημείων διάθεσης αναμένεται να πέσουν, καθώς «σε χώρες όπου η πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων γίνεται μόνο από τα φαρμακεία και οι τιμές ελέγχονται σε επίπεδο χονδρικής και λιανικής, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, η λιανική προ φόρων τιμή ανά μονάδα δραστικής ουσίας είναι υψηλότερη κατά μέσο όρο κατά 27,6 %».
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η απελευθέρωση των τιμών, σε συνδυασμό με την απελευθέρωση των σημείων πώλησης, θα έχει πολλαπλά οφέλη:

– Θα εξυπηρετείται καλύτερα ο Έλληνας καταναλωτής, που μπορεί να βρει πολύ ευκολότερα το προϊόν που επιθυμεί.
– Σε καθεστώς ελεύθερων τιμών, δημιουργείται ο απαραίτητος ανταγωνισμός, που οδηγεί σε χαμηλότερες τιμές.
– Στην Ιταλία, στον ένα χρόνο μετά την απελευθέρωση της αγοράς, οι τιμές των ΜΗΣΥΦΑ μειώθηκαν κατά 6,6%
– Στη Δανία, οι τιμές μειώθηκαν κατά 5%-15% μετά την απελευθέρωση.
– Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι διαφορές τιμής ανάμεσα σε εναλλακτικά σημεία πώλησης έφθασαν στο 10%-30%.
Υπογραμμίζεται τέλος ότι το υπουργείο Υγείας δια του ΕΟΦ καθορίζει τη λίστα των ΜΗΣΥΦΑ με βάση τα στοιχεία της επιστήμης.

Διαβάστε ΕΔΩ το ενημερωτικό σημείωμα.


σχετικα αρθρα