current views are: 1

27 Ιανουαρίου 2014
Δημοσίευση17:34

Σε συμφωνία με την τρόικα έως το Eurogroup του Φλεβάρη προσδοκά ο Στουρνάρας

Ξεκάθαρο μήνυμα έστειλε στην Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, ο πρόεδρος Γερούν Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας πως χρειάζεται επιπλέον δουλειά, προτού επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα, την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας προσδοκά σε συμφωνία έως το Φεβρουάριο, και παραδέχθηκε πως υπάρχουν διαφορές σε «ορισμένα σημεία» με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Δημοσίευση 17:34’
αρθρο-newpost

Ξεκάθαρο μήνυμα έστειλε στην Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, ο πρόεδρος Γερούν Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας πως χρειάζεται επιπλέον δουλειά, προτού επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα, την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας προσδοκά σε συμφωνία έως το Φεβρουάριο, και παραδέχθηκε πως υπάρχουν διαφορές σε «ορισμένα σημεία» με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Επιμέλεια: Ντία Μούλου

Ξεκάθαρο μήνυμα έστειλε στην Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, ο πρόεδρος Γερούν Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας πως χρειάζεται επιπλέον δουλειά, προτού επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα, την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας προσδοκά σε συμφωνία έως το Φεβρουάριο, και παραδέχθηκε πως υπάρχουν διαφορές σε «ορισμένα σημεία» με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Σε δηλώσεις, ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε ότι η κυβέρνηση ευελπιστεί να καταλήξει σε συμφωνία με την τρόικα ως το Eurogroup του Φεβρουαρίου ούτως ώστε η απόφαση για την έγκριση της επόμενης δόσης των δανείων να ληφθεί στη συνεδρίαση του Μαρτίου.

Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν διαφορές σε ορισμένα σημεία με την τρόικα, όμως είπε, η ελληνική πλευρά παρουσιάζει εναλλακτικές προτάσεις. Αναφερόμενος στη συνεδρίαση, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως κατά την παρέμβασή του εξήγησε στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης πως η Ελλάδα ξεπέρασε τους δημοσιονομικούς στόχους του 2013 και ότι το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 830 εκατομμύρια ευρώ. 

«Αυτό είναι ένα μεγάλο επίτευγμα», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας και προσέθεσε πως «αλλάζει όλη την εικόνα και γι’ αυτό ζήτησα από τους εκπροσώπους της Τρόικας να επαναπροσδιορίσουν την όλη κατάσταση».

Όσον αφορά το δημοσιονομικό κενό του 2015, τόνισε ότι η ελληνική πλευρά έχει επισημάνει περιοχές από τις οποίες αναμένει εξοικονόμηση και οι οποίες έχουν να κάνουν κατά κύριο λόγο με την αναδιάρθρωση του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Σχετικά με την λεγόμενη «εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ» που αφορά διαρθρωτικές αλλαγές, ο Γ. Στουρνάρας είπε ότι θα εφαρμοστεί στο 80%, ενώ σε όσον αφορά τις ομαδικές απολύσεις, ο ΥΠΟΙΚ εξήγησε στους ομολόγους του ότι καμία επιχείρηση δε ζητάει ομαδικές απολύσεις.

Ερωτηθείς πότε θα ανοίξει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους, ο κ. Στουρνάρας απάντησε ότι αυτό θα γίνει όταν η Eurostat επικυρώσει τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας, περί τις 24 Απριλίου.

Όσον αφορά τη συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό, θα ανοίξει μόλις ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Ντάισελμπλουμ: Αν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση δεν θα υπάρξει δόση

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ κάλεσε την ελληνική πλευρά να συνεχίσει την προσπάθεια, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος. Επιπλέον, δήλωσε ότι αν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας, δεν μπορεί να ληφθεί απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. «Δεν θα πάρουμε αποφάσεις χωρίς μια θετική κατάληξη της αξιολόγησης που βρίσκεται σε εξέλιξη», είπε. «Καλούμε και τα δύο μέρη να συνεχίσουν τη συνεργασία τους», πρόσθεσε. 

Ερωτηθείς για την πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα και την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι «ευρωεκλογές έχουν όλες οι χώρες, ενώ και ο ευρωσκεπτισμός είναι κάτι που βλέπουμε σε όλες τις χώρες». 

«Ήταν ένα εξαιρετικά σύντομο Eurogroup», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντάισελμπλουμ, ενώ επεσήμανε ότι η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη αποκτά δυναμική, με αρκετούς δείκτες να δείχνουν αυξημένη εμπιστοσύνη στην ανάκαμψη της περιοχής. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα στοιχεία από το χρέος των κρατών επίσης δημιουργούν αισιοδοξία.

Ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης χαρακτήρισε ακόμη φυσιολογικό να καταγράφεται αποπληθωρισμός στις χώρες όπου έχει προκληθεί εσωτερική υποτίμηση μέσω της μείωσης του (εργασιακού) κόστους, προειδοποίησε ωστόσο για τους κινδύνους από παρατεταμένο αποπληθωρισμό.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Όλι Ρεν, ο οποίος ανέφερε ότι «οι ομάδες μας θα επιστρέψουν σύντομα στην Ελλάδα προκειμένου να τερματίσουν την αξιολόγηση». «Οι συζητήσεις σημειώνουν πρόοδο σε όλα τα μέτωπα αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε εκείνο το σημείο», επεσήμανε. 

Επιπλέον, ο κ. Ρεν στάθηκε στα  ενθαρρυντικά σημάδια που παρουσιάζει η οικονομία της Ευρωζώνης, υπογραμμίζοντας ότι είναι κρίσιμο να μειωθεί η ανεργία στη γηραιά ήπειρο. Ο κ. Ρεν σημείωσε ακόμη πως η κρίση στις αναδυόμενες οικονομίες πρέπει να αποτελεί υπενθύμιση πως οι κίνδυνοι παραμένουν και ότι πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και τη δημιουργία επενδύσεων. 


σχετικα αρθρα