current views are: 1

28 Ιανουαρίου 2014
Δημοσίευση12:22

Συναινετικό κλίμα και σοβαρότητα στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

Αν υπάρχει μια πιθανότητα να βρεθεί συναίνεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, αυτή βρίσκεται στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής. 

Δημοσίευση 12:22’
αρθρο-newpost

Αν υπάρχει μια πιθανότητα να βρεθεί συναίνεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, αυτή βρίσκεται στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής. 

Γράφει ο Θέμης Δαγκλής  

Αν υπάρχει μια πιθανότητα να βρεθεί συναίνεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, αυτή βρίσκεται στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής. Αυτό έδειξε η χθεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. Παρά τους υψηλούς τόνους στο προοίμιο της συνεδρίασης και τις καταγγελίες της Ρένας Δούρου για σκόπιμη καθυστέρηση της σύγκλησης του Συμβουλίου, ώστε να συνεχιστεί η μυστική διπλωματία, οι εκπρόσωποι των κομμάτων άφησαν στη συνεδρίαση την πολεμική κατά μέρος.

Η συζήτηση ήταν ουσιαστική και συναινετική, ως προς την ουσία των εθνικών θεμάτων. Αυτό το έλεγαν άλλωστε και οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, που μαζί με τον Τέρενς Κουίκ ήταν οι μόνοι από την αντιπολίτευση, όπως είναι γνωστό, η Χρυσή Αυγή δεν έχει ορίσει εκπρόσωπο στο όργανο, το ΚΚΕ το μποικοτάρει και ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ δεν μπόρεσε να παραβρεθεί για σοβαρούς οικογενειακούς λόγους. 

Ενστάσεις υπήρξαν βεβαίως και διατυπώθηκαν, κυρίως από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, που εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις χιαστί συνομιλίες που έχουν συμφωνηθεί με τους εκπροσώπους των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, διατυπώνοντας την άποψη, ότι το σχήμα μπορεί να διολισθήσει σε τετραμερή.

Η κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης ωστόσο αφορούσε κυρίως στα άλλα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, στην εμπλοκή της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, όπου στηλίτευσε την υπόθεση ως συνθηκολόγηση στον τυχοδιωκτισμό της Γαλλίας, ή στις εξελίξεις στην Ουκρανία, όπου η αντιπολίτευση ζήτησε έναν συμβιβασμό, αφού στην πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει εκεί είναι μια σύγκρουση ΕΕ και Ρωσίας, που στο ΣΥΡΙΖΑ δεν βλέπουν με καλό μάτι. Όλα αυτά ωστόσο δεν δημιούργησαν εντάσεις και επέτρεψαν στο Βενιζέλο να κάνει στη συνέχεια δηλώσεις για την σοβαρή, συναινετική και παραγωγική συζήτηση. “Σε τέτοιες συζητήσεις δεν πάμε για να κάνουμε αντιπολίτευση αλλά για να ενημερωθούμε”, έλεγε κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Μένει πάντως να δούμε, αν αυτό το κλίμα θα διατηρηθεί αν σε κάποιο από τα λεγόμενα εθνικά θέματα σημειωθεί κάποια σημαντική εξέλιξη που θα υποχρεώσει την Ελλάδα να αντιδράσει. Τα μηνύματα που εκπέμπει προς το παρόν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σαφή και σε ορισμένες πτυχές τους είναι διφορούμενα. Καθώς πάντως τίποτε δεν δείχνει ότι θα υπάρξει σημαντική κινητικότητα πριν τις ευρωεκλογές (ακόμα και το Κυπριακό έχει βαλτώσει) το πεδίο της Εξωτερικής Πολιτικής φαίνεται ότι θα παραμείνει ο χώρος των βασικών συναινέσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Η πόλωση στην οποία επιδίδονται τα δύο μεγάλα κόμματα προς το παρόν δεν έχει αγγίξει τα εξωτερικά ζητήματα    


σχετικα αρθρα