«Έχουμε μια παρατεταμένη και διαρκή παραβίαση του Συντάγματος της χώρας» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μετά την επίσκεψή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας όπου συνάντησε τον πρόεδρό του Σ. Ρίζο.

«Όποιος έκλεψε δημόσιο χρήμα να το επιστρέψει. Η προσπάθεια των εισαγγελέων είναι προσπάθεια εξυγίανσης του δημόσιου βίου» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε «δεν ξέρω αν μπορούν όλοι να τα επιστρέψουν, αλλά θα έρθει κάθαρση και τιμωρία». 

Ο κ. Τσίπρας, παράλληλα, χαρακτήρισε πυλώνα Δημοκρατίας τη Δικαιοσύνη και την ανεξαρτησία της. «Εμείς, όπως προείπα, έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στους θεσμούς που κρίνουν αυτές τις αποφάσεις. Όμως η κριτική μας απέναντι στις αποφάσεις των θεσμών είναι μια κριτική που δεν χαρακτηρίζεται από την τρέχουσα συγκυρία, που δεν κρίνεται μεσοπρόθεσμα, αλλά μακροπρόθεσμα. Πιστεύουμε με δυο λόγια ότι η ορθή λειτουργία των θεσμών, και ιδιαίτερα της δικαιοσύνης, μπορεί να συμβάλει μελλοντικά στην ισχυρή διαπραγμάτευση της χώρας με τους εταίρους, τον επανακαθορισμό της θέσης της χώρας δηλαδή στο ευρωπαϊκό και διεθνές γίγνεσθαι και στο πλαίσιο ότι είναι αυτονόητο ότι οι εταίροι και το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ευρωπαϊκών θεσμών απολύτως αναγνωρίζουν το Σύνταγμα, τη λειτουργία και τους θεσμούς κάθε κράτους ξεχωριστά» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Ρίζος δήλωσε ότι «η επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα στο δικαστήριό μας ήταν πολλαπλώς χρήσιμη και δημιουργική. Πρώτον, διότι μας έδωσε την ευκαιρία της άμεσης προσωπικής επαφής και την ευκαιρία της εξηγήσεως του ρόλου του ΣτΕ σε περίοδο παρατεταμένης και ποικίλης κρίσεως, της οποίας πιθανόν ο πυρήνας να είναι η κρίση του δικαίου.
Δεύτερον, διότι στο πλαίσιο αυτό είχαμε τη δυνατότητα να επισημάνουμε τις δυσκολίες του δικαστηρίου να επιλύει όλο και περισσότερο οξυμένες διαφορές των πολιτών με το κράτος, οι οποίες κατά το μεγαλύτερο μέρος αναφέρονται στην τήρηση του Συντάγματος».

Παράλληλα, πρόσθεσε:

Εξηγήσαμε επίσης τη μεγάλη πίεση που δέχθηκε το δικαστήριο τόσο από μια εκτεταμένη και ασταθή νομοθεσία όσο και από τις δυσμενείς πραγματικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα, γεγονότα που δυσχεραίνουν σε μεγάλο βαθμό την άνετη ερμηνεία και εφαρμογή του Συντάγματος. Εν τέλει και εν όψει αυτών, παρακάλεσα τον πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως να συμβάλει σε όσο μέρος του αναλογεί και βεβαίως με τους ιδιαίτερους τρόπους που ακολουθεί η πολιτική στην ενίσχυση του θεσμικού ρόλου του δικαστηρίου ως εγγυητής της πραγματικής λειτουργίας του συνταγματικού κράτους.

Αμέσως μετά είχε συνάντηση στο Εφετείο της Αθήνας, με την εισαγγελέα κατά τη Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, και ακολούθως με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών, Μανόλη Ρασιδάκη. 

Όπως έγινε γνωστό, στη συνάντηση ο κ. Τσίπρας ενημερώθηκε για τα προβλήματα και τις λειτουργικές δυσκολίες, που αντιμετωπίζουν οι δικαστικές Αρχές στη διερεύνηση υποθέσεων.

Παρόντες στη συνάντηση του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την κυρία Ράικου, ήταν και οι επίκουροι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς.

Αμέσως μετά, δήλωσε ο κ. Τσίπρας: 

Είχαμε την ευκαιρία σήμερα να συναντήσουμε την Εισαγγελέα Διαφθοράς, την κυρία Ράικου και το επιτελείο της και να ενημερωθούμε για τις υποθέσεις διαφθοράς που εξετάζει αυτή την περίοδο και να της πούμε από την πλευρά μας ότι τούτες τις μέρες, μετά τη χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων της διαπλοκής της πολιτικής με την οικονομική εξουσία, των αποκαλύψεων του μαύρου χρήματος, των θαλασσοδανείων, των εξοπλιστικών, υπάρχει μια τεράστια απέχθεια της κοινής γνώμης και των πολιτών, μια τεράστια δυσπιστία απέναντι στο δημόσιο βίο, απέναντι στην πολιτική ζωή του τόπου. Ως εκ τούτου η προσπάθεια που οφείλει να κάνει η δικαιοσύνη, αυτόνομα και ανεξάρτητα, να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο, αποτελεί ταυτόχρονα και προσπάθεια εξυγίανσης του δημόσιου βίου και της πολιτικής ζωής του τόπου.

Οφείλουμε να περιβάλουμε με εμπιστοσύνη αυτή την προσπάθεια πέρα και έξω από μικροκομματικές σκοπιμότητες. Πρέπει να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια. Ο ελληνικός λαός, στο σύνολό του, ανεξάρτητα από πολιτικές πεποιθήσεις, έχει ένα αίτημα: Δικαιοσύνη. Όλοι όσοι έκλεψαν δημόσιο πλούτο, όλοι όσοι διασπάθισαν δημόσιο χρήμα οφείλουν να πληρώσουν. Δεν ξέρω βέβαια αν μπορεί το δημόσιο χρήμα να επιστρέψει, σίγουρα όμως οφείλουμε όλοι μας να συμβάλουμε στο να υπάρξει κάθαρση και τιμωρία.

Σε ερώτηση περί της αναφοράς του για καταστρατήγηση του Συντάγματος ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε ότι αυτή «τα τελευταία τρία χρόνια δεν δικαιολογείται παρά τη διαρκή επίκληση των εκτάκτων αναγκών. Στο μυαλό μου είχα τις 24 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, μέσα από τις οποίες πάρθηκαν κρίσιμες αποφάσεις ερήμην του ελληνικού Κοινοβουλίου. Μία απ΄ αυτές αφορούσε και την παύση λειτουργίας της δημόσιας τηλεόρασης, της ΕΡΤ. Εικοσιτέσσερις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου είναι ένας αριθμός ρεκόρ στα μεταπολιτευτικά χρονικά. Οι ΠΝΠ, όπως γνωρίζετε, δικαιολογούνται, προβλέπονται από το Σύνταγμα. Η διαρκής και επαναλαμβανόμενη όμως χρήση τους δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, διότι, όπως γνωρίζετε, το Σύνταγμα τις προβλέπει σε έκτακτη ανάγκη. Ε, δεν μπορεί 24 φορές συνεχόμενες τον τελευταίο χρόνο που έχουμε αυτή την κυβέρνηση να βρισκόμασταν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης».