Σε πλήρη λειτουργία τέθηκαν οι μηχανές στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα καθώς ετοιμάζουν για το Μαρόκο την παραγγελία πυρομαχικών αξίας 10 εκ. ευρώ ενώ αναμένεται από μέρα σε μέρα και η τελική υπογραφή με την Ουάσιγκτον ώστε να ξεκινήσει και η παραγωγή 60.000 τεμαχίων για τις ΗΠΑ. 

Αύριο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση και το σχετικό νομοσχέδιο για το «σπάσιμο» των ΕΑΣ,  σε αμυντικό και πολιτικό τμήμα ώστε να βγει προς πώληση το δεύτερο κομμάτι. Παράλληλα πολλοί εργαζομένοι περιμένουν με αγωνία να δουν το σχετικό νομοσχέδιο και τα κίνητρα που δίδονται για την οικειοθελή αποχώρηση των εργαζομένων από αυτά. 

Στόχος είναι να παραμείνουν στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα 500 εργαζόμενοι. Η κυβέρνηση προχωρά στην πλήρη υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου που είχε εκπονήσει για τη διάσωσή τους. Μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου θα αποδεσμευτούν άμεσα και τα 10 εκατ. ευρώ ενώ φτάνουν στα ΕΑΣ, από το Παρίσι, και τα 2 εκατ. ευρώ από παραγγελία που παραδόθηκε εκεί.
Με τα 12 εκατ. ευρώ τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα θα μπουν σε νέα φάση προκειμένου  να λειτουργούν όπως πρέπει και να καταστούν όχι μόνο βιώσιμα αλλά και κερδοφόρα. 

Οι εργαζόμενοι σε αυτά είναι πολύ αισιόδοξοι και εκφράζουν την πεποίθησή τους ότι θα κερδίσουν το «στοίχημα» και θα αποδείξουν στην τρόικα πόσο δίκιο είχαν που υποστήριζαν ότι με τους σωστούς χειρισμούς μπορούν τα ΕΑΣ να αποφέρουν και κέρδη στο Ελληνικό Δημόσιο. 

Οι μηχανές στο παράρτημα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων στον Υμηττό δουλεύουν πλέον ασταμάτητα ενώ η διοίκηση της εταιρίας ετοιμάζεται να βάλει στη γραμμή παραγωγής και την παραγγελία των ΗΠΑ που θα ολοκληρωθεί σε πέντε χρόνια. 

Γ. Κοκ.