Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος

Ας κάνουμε μια υπόθεση εργασίας. Την Κυριακή έχουμε εκλογές και το εκλογικό αποτέλεσμα που προκύπτει επιβεβαιώνει τις δημοσκοπήσεις, που έφεραν εκ νέου στην επικαιρότητα τον ελληνικό ιστορικό συμβιβασμό.

Σενάριο πρώτο:

Ένας ιστορικός για τα πολιτικά μας δεδομένα και μεγάλος κυβερνητικός συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑΝΔ. Είναι δυνατόν ένα κόμμα που έχει συνθλίψει την ελληνική κοινωνία, που κουβαλάει όλες τις μνημονιακές αμαρτίες, να συνεργαστεί με το κατεξοχήν αντιμνημονιακό κόμμα; Ή το αντίστροφο, το κατεξοχήν αντιμνημονιακό κόμμα να συνεργαστεί, στο όνομα της σωτηρίας ποιων (;), με τον εκπρόσωπο της τρόικας στην Ελλάδα; Ποσοστό επιτυχίας μηδενικό, ακόμα και αν διεθνείς παράγοντες, συνεπικουρούμενοι από εσωτερικούς οικονομικούς παράγοντες, ενδεχομένως να βλέπουν θετικά μια τέτοιου είδους συνεργασία.

Ας το προεκτείνουμε ακόμα λίγο. Ήττα της ΝΔ μπορεί να σημαίνει και αλλαγή ηγεσίας. Ποιός θα είναι διάδοχος;

Παρακινδυνευμένο: Μια νέα ΝΔ μπορεί να δώσει ψήφο ανοχής σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αποσκοπώντας και στο να κερδίσει χρόνο και στο να μην «κληρονομήσει» νέες μνημονιακές πολιτικές; Ενδεχομένως υπό προϋποθέσεις, εξάλλου μια «ψήφος ανοχής» στο ΣΥΡΙΖΑ υλοποιεί χωρίς πολλούς τριγμούς τον «(ανιστόρητο) - ιστορικό συμβιβασμό».

Σενάριο δεύτερο:

Ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται στο ΠΑΣΟΚ. Ερώτημα: Σε ποιο ΠΑΣΟΚ και με ποιον πρόεδρο; Το ποσοστό περίπου 5% (σε συνθήκες πόλωσης οριακά περνάει το 3%) δεν εξασφαλίζει βιώσιμη κυβέρνηση και κυρίως είναι πολύ δύσκολο κάποιος να φανταστεί τα σημεία πολιτικής σύγκλισης των ηγεσιών των δύο κομμάτων. Και ποιός εγγυάται ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα είναι πρόεδρος την επαύριο μιας εκλογικής ήττας που θα φτάνει στα όρια της συντριβής; Και ο διάδοχός του θα είναι έτοιμος να «δημιουργήσει» μια νέα κεντροαριστερά με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ; Πιθανόν ναι αλλά αναζητούνται πρόσωπα και πολιτικές.

Σενάριο τρίτο:

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται στον Περισσό. Μέχρι σήμερα η ηγεσία του ΚΚΕ αρνείται μετ' επιτάσεως οποιαδήποτε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και με ψήφο ανοχής. Άρα μηδέν εις το πηλίκον... Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο μπορεί να δώσει «λευκό καπνό»; Το πιθανότερο όχι, όμως στην πολιτική ποτέ δεν λες ποτέ...

Αν η ΔΗΜΑΡ δεν έχει μπει στη Βουλή, αφού στις δημοσκοπήσεις βρίσκεται μεταξύ «φθοράς και αφθαρσίας», ουδεμία συζήτηση. Αν όμως έχει μπει στη Βουλή έστω και με το οριακό 3% ή 3,5%, τότε το ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με τον Φώτη Κουβέλη θα είναι από τα πλέον κρίσιμα. Εκτός και αν έχουν προκύψει «κοσμογονικές αλλαγές» στο χώρο της «Κεντροαριστεράς» και η ΔΗΜΑΡ έχει απολέσει μέρος της δύναμής της είτε προς τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε προς τους «58».

Ας δούμε τώρα «σενάρια βοηθητικά των βασικών». Μπορεί να επαναληφθεί εκ νέου συνεργασία ΝΔ - ΠΑΣΟΚ; Δύσκολο, δεν φτάνουν τα «κουκιά» όχι όμως απίθανο, αν ο Ευάγγελος Βενιζέλος προχωρήσει με μια ομάδα βουλευτών σε συνεργασία με τη ΝΔ. Εδώ απλώς αναζητείται ο χρόνος κατάρρευσης της κυβέρνησης και οριστικής διάσπασης του πάλαι ποτέ Κινήματος...

Στον ΣΥΡΙΖΑ αποκλείουν το μεγάλο συνασπισμό, και δικαίως. Η ΝΔ δεν είναι το κόμμα που διαθέτει την κουλτούρα συνεργασιών, αν και στο εσωτερικό της υπάρχουν δυνάμεις που τις βλέπουν με «καλό μάτι», στο όνομα της σωτηρίας της χώρας. Βέβαια εκφραστής δεν είναι ο  Άδωνις, εξαρτάται από το τι θα πράξουν οι ευρωπαϊστές του κόμματος. 

Στην Κουμουνδούρου πάντως εκτιμούν ότι η αυτοδυναμία υπό προϋποθέσεις δεν είναι απλά υπόθεση εργασίας, και ετοιμάζονται να ξαναγράψουν την ιστορία.