Πιθανότητα 70% να γίνουν εκλογές στην Ελλάδα πριν το α' τρίμηνο του 2015 «βλέπει» η JP Morgan, η οποία στο βασικό της σενάριο προβλέπει ότι οι κάλπες θα στηθούν είτε στα τέλη του γ' τριμήνου, είτε στις αρχές του δ' τριμήνου του 2014. «Θεωρούμε ότι υπάρχει 70% πιθανότητα να γίνουν νέες εκλογές μέσα στο έτος και το βασικό μας σενάριο προβλέπει ότι οι κάλπες θα ανοίξουν το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο», αναφέρει η JP Morgan.

Σύμφωνα με τη μελέτη του οίκου αξιολόγησης, είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς το αποτέλεσμα των εκλογών και προσθέτει πως δεν αποκλείεται νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που θα προκαλέσει αβεβαιότητα γύρω από τον σχηματισμό κυβέρνησης, αλλά και πολλές αντιδράσεις, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα μπορέσει από μόνο του να σχηματίσει κυβέρνηση. Επίσης, η JP Morgan, σχολιάζοντας την ενδεχόμενη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει ότι η συνεννόηση των ευρωπαίων ηγετών με μία τέτοια κυβέρνηση θα είναι πιο προβληματική από ότι με τη σημερινή. 

Όπως μεταδίδει το capital.gr, ο οίκος σημειώνει μετά τις εκλογές του 2012 η παρούσα κυβέρνηση παραμένει στην εξουσία παρά το γεγονός πως οι περισσότεροι σχολιαστές της έδιναν μικρή διάρκεια ζωής. Μάλιστα, αναφέρεται στη σταθερότητα που έχει δημιουργήσει η τωρινή κυβέρνηση σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως αυτή η σταθερότητα πλησιάζει στο τέλος της. 

Γιατί η σημερινή κυβέρνηση δεν θα εξαντλείσει τη θητεία της

Όσον αφορά στους παράγοντες που δεν θα επιτρέψουν στη σημερινή κυβέρνηση να εξαντλήσει τη θητεία της έως το 2016, ο οίκος επισημαίνει:

  • Αποδυναμώνονται τα δύο στηρίγματα: O οίκος σημειώνει πως η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος θα καταδείξει το γεγονός ότι η πιο κρίσιμη φάση της οικονομικής οδύνης έχει παρέλθει. Αυτό θα αποδυναμώσει τη συλλογιστική της ελληνικής κυβέρνησης για την εφαρμογή των μέτρων. Και θα έρθει τη στιγμή που επιταχύνεται η πολιτική κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ, με τους βουλευτές να αναζητούν άλλες επιλογές και συμμαχίες. Ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει πολύ ισχνή πλειοψηφία και το δέλεαρ να γίνει η διαπραγμάτευση με ένα κόμμα που έχει περισσότερες προοπτικές -πιθανότατα τον ΣΥΡΙΖΑ- μεγαλώνει. Ο οίκος δεν αποκλείει νέα προβλήματα στην εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, όπως η απόρριψη των μέτρων από το ΣτΕ, να οδηγήσει σε περισσότερες παραιτήσεις βουλευτών, πυροδοτώντας μια ευρύτερη πολιτική κρίση.
  • Η επίδραση των ευρωεκλογών (Μάιος 2014): Οι πιέσεις προς την κυβέρνηση θα μπορούσαν κάλλιστα να καταστούν μη διαχειρίσιμες μέσα στους επόμενους 4 ή 5 μήνες. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιθανό να τα καταφέρει καλά στις εκλογές του Μαΐου, το ίδιο και η Χρυσή Αυγή. Η JPMorgan αναμένει πολύ αδύναμη επίδοση του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές. Αν τα μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού τα πάνε τόσο άσχημα, όσο αναμένεται τώρα, η ψήφος μπορεί προκαλέσει μία ρήξη και νέες εκλογές.
  • Η εκλογή νέου προέδρου (Φεβρουάριος 2015): Η διάβρωση της πλειοψηφίας της κυβέρνησης θα μπορούσε να ορίσει μια σκληρή προθεσμία για τη θητεία της. Το κοινοβούλιο θα κληθεί να ψηφίσει για νέο πρόεδρο πριν τις 4 Φεβρουαρίου του 2015 και απαιτούνται 180 θετικές ψήφοι για να εγκριθεί οποισδήποτε υποψήφιος. Εάν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να συγκεντρώσει αυτές τις ψήφους, το κοινοβούλιο πρέπει να λυθεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αφήσει να εννοηθεί πως θα ψηφίσει κατά οποιουδήποτε υποψήφιου προτείνει η κυβέρνηση, το ίδιο και τα περισσότερα από τα υπόλοιπα ριζοσπαστικά κόμματα. Δεδομένου του πόσο πολιτικά εξαντλημένη μπορεί να είναι η κυβέρνηση έως το α΄ τρίμηνο του επόμενου έτους, η JPMorgan θεωρεί πως οι πιθανότητες να καταφέρει να περάσει τη δοκιμασία με τη στήριξη των μικρών κομμάτων της αντιπολίτευσης ή των ανεξάρτητων βουλευτών είναι χαμηλές (αλλά όχι μηδαμινές).