current views are: 1

28 Ιανουαρίου 2014
Δημοσίευση18:04

Σαμαράς: Καθοριστικές οι χαμηλές τιμές ενέργειας – Πούτιν: Υπάρχουν επενδυτικά σχέδια (Βίντεο)

Το πρώτο βήμα για την αναθέρμανση των ελληνορωσικών σχέσεων έκαναν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, οι οποίοι συναντήθηκαν σήμερα, στις Βρυξέλλες.

Δημοσίευση 18:04’
αρθρο-newpost

Το πρώτο βήμα για την αναθέρμανση των ελληνορωσικών σχέσεων έκαναν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, οι οποίοι συναντήθηκαν σήμερα, στις Βρυξέλλες.

Το πρώτο βήμα για την αναθέρμανση των ελληνορωσικών σχέσεων έκαναν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, οι οποίοι συναντήθηκαν σήμερα, στις Βρυξέλλες, με ιδιωτικοποιήσεις και ενέργεια να κυριαρχούν στη συζήτηση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με τον ρώσο πρόεδρο διεξήχθη σε πολύ θετικό κλίμα και διήρκησε 40 λεπτά. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο κ. Σαμαράς επανέλαβε την πρόσκληση προς τον κ. Πούτιν να επισκεφτεί την Ελλάδα.

Οι ίδιες πηγές υπογράμμισαν, εξάλλου, το έντονο ενδιαφέρον της Ρωσίας για ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα. Ειδικότερα για τους σιδηρόδρομους, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι το ρωσικό ενδιαφέρον είναι έντονο, ιδιαίτερα αν μπορεί να υπάρξει διασύνδεση με τα λιμάνια της Βορείου Ελλάδος.

Στο επίκεντρο της συνάντησης των δύο ηγετών βρέθηκε το θέμα του φυσικού αερίου. Η ελληνική πλευρά εξήγησε ότι η βελτίωση της τιμής φυσικού αερίου για την Ελλάδα θα διευκόλυνε τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στη Μόσχα μεταξύ της ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom και της ελληνικής ΔΕΠΑ. Όπως σημείωναν κυβερνητικές πηγές, η σημερινή τιμή φυσικού αερίου (467 δολάρια / 1000btu) είναι πάρα πολύ υψηλή και η ελληνική πλευρά αναμένει μια πραγματική μείωση.
 
Σχετικά με τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ της Gazprom και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κυβερνητικές πηγές διαβεβαίωναν ότι η αντιπαράθεση είναι έντονη και ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ακανθώδες θέμα. «Η Ευρώπη θέλει να ακολουθεί αντιμονοπωλιακούς κανόνες. Το θέμα είναι τί επιπτώσεις θα έχει αυτό στις τιμές», σημείωναν οι ίδιες πηγές.

Κατά την έναρξη της συνάντησης ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «συναντιόμαστε σήμερα με τον πρόεδρο τον κ. Πούτιν ως φίλοι. Ο ελληνικός λαός και ο ρωσικός λαός έχουν Ιστορία, θρησκεία και παράδοση που τους ενώνει. Και πάνω σε αυτό χτίζουν αυτή τη φιλία. Γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει σταθερότητα στον κόσμο χωρίς αναπτυσσόμενη σχέση συνεχή μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης. Γι’ αυτό άλλωστε έγινε και η συνάντηση προηγουμένως του προέδρου Πούτιν με τον κ. Ρομπάι, και τον κ. Μπαρόζο» επισημαίνοντας:

Ως πρωθυπουργός της Ελλάδος θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η χώρα μου αυτή τη στιγμή ξεπερνά μια βαθύτατη, επώδυνη ύφεση έξι ετών και οι χαμηλές τιμές ενέργειας από τη Ρωσία είναι ιδιαίτερα καθοριστικές για τη δική μας ανάκαμψη. Το ρωσικό ενδιαφέρον για τις ιδιωτικοποιήσεις που κάνουμε στην Ελλάδα είναι, επίσης, πολύ σημαντικά ιδιαίτερα για τους σιδηροδρόμους και για τα λιμάνια μας, ιδιαίτερα εκείνο της Θεσσαλονίκης. 

Στο χώρο του τουρισμού έχουμε ήδη να επιδείξουμε πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα με τη Ρωσία ενώ ο καθένας καταλαβαίνει το πόσο σημαντικό θα ήταν να υπάρξει ένα σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο που θα μπορούσε να αξιοποιήσει τη ζήτηση που προέρχεται από την Ευρωπαϊκή ενδοχώρα για τα Ελληνικά αγροτικά προϊόντα. 

Ο κ. Σαμαράς ευχήθηκε «κάθε επιτυχία στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες του Σότσι. Την χώρα μας στην τελετή έναρξης θα εκπροσωπήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παπούλιας. Σας ευχαριστώ άλλη μια φορά για αυτή την ευκαιρία που είχαμε».

Από την πλευρά του, ο κ. Πούτιν ανέφερε: 

Αξιότιμε κ. πρωθυπουργέ, για μένα είναι μεγάλη χαρά και ευχαρίστηση να συναντηθούμε σήμερα. Είχαμε την ευκαιρία να γνωριστούμε νωρίτερα, είχαμε μιλήσει και τηλεφωνικώς. Συμμερίζομαι την εκτίμηση σας σχετικά με το κοινό μας θεμέλιο -υπόβαθρο πολύ βαθύ ιστορικό και παραδοσιακό- των φιλικών μας σχέσεων. Φυσικά ξέρουμε τις δυσκολίες που περνά τώρα η Ελλάδα. 

Ο ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι «κατά την περσινή χρονιά οι συναλλαγές οι εμπορικές μεταξύ μας αυξήθηκαν κατά 16%. Πραγματικά είναι εντυπωσιακά τα αποτελέσματα στον τομέα του τουρισμού, 1.200.000 Ρώσοι επισκέφθηκαν τη χώρα σας πέρσι. Υπάρχουν και επενδυτικά σχέδια. Με μεγάλη μου χαρά, με μεγάλη ευχαρίστηση θα συζητήσω μαζί σας οποιοδήποτε θέμα θέσατε στην ημερήσια διάταξη. Και φυσικά ευχαριστώ πολύ για αυτή τη δυνατότητα να συναντηθούμε και να τα πούμε σήμερα».

Πλάνα από τη συνάντηση:

 


σχετικα αρθρα