Σφοδρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Υγεία.

Ο κ. Γεωργιάδης κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για «πολιτικαντισμό της κακιάς ώρας» και προσέθεσε πως «φέρνουμε ένα ενιαίο καθολικό σύστημα υπό τις υγειονομικές περιφέρειες». 

«Αυτό δηλαδή που είπε ο Τσίπρας προ λίγου καιρού», εξήγησε ο υπουργός Υγείας και προσέθεσε απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Και το επιχείρημά σας είναι η πολιτική αξιοπιστία. Αφού σε λίγους μήνες, κατά το ΣΥΡΙΖΑ, θα είστε κυβέρνηση, άρα θα ήσασταν εσείς, αυτοί που θα εφάρμοζαν αυτή τη μεταρρύθμιση, αν πιστεύεται αυτά που λέτε. Δηλαδή εμμέσως ομολογείτε ότι ή αυτά που λέτε είναι παραμύθια ή πιστεύετε ότι δεν θα κυβερνήσετε».

Παράλληλα υποστήριξε πως «αν λέγαμε ότι θα είναι πλήρους απασχόλησης, αντί για πλήρους και αποκλειστικής, οι εργασιακές σχέσεις των γιατρών, θα σταμάταγε η απεργία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ». 

«Είναι η προσπάθειά σας να ικανοποιήσετε όποιον χτυπά την πόρτα του κόμματός σας. Ότι και να σας πει. Ο γάιδαρος πετάει; Ο γάιδαρος πετάει», είπε στον ΣΥΡΙΖΑ.

Νωρίτερα ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός μίλησε για μετάλλαξη του ΕΣΥ σε «ΕΣΥ πληρώνεις» και έβαλε κατά του νομοσχεδίου και της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι «στόχος της είναι πρωτίστως η διαθεσιμότητα και η κινητικότητα στο χώρο της Υγείας και δευτερευόντως επιχειρείται μία συνολικότερη αναδιάρθρωσης στη λογική της συρρίκνωσης της δημόσιας περίθαλψης σε ένα ελάχιστο πακέτο υπηρεσιών». 

Όπως είπε ο βουλευτής, «ο λόγος που ανάγκασε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετική πρωτοβουλία χωρίς κοινωνική στήριξη – ο μόνος που την στηρίζει είναι οι ιδιοκτήτες των μεγάλων διαγνωστικών κέντρων – είναι για να υπηρετήσει δημοσιονομικούς και μνημονιακούς στόχους. Πρωτίστως τις διαθεσιμότητες – απολύσεις, ενώ αποκρύπτετε ότι επιχειρείται συνολικότερη αναδιάρθρωση του τομέα της υγείας όχι στη βάση της αναβάθμισης και της καθολικότητας της δημόσιας περίθαλψης, αλλά στη λογική της συρρίκνωσής της σε ένα ελάχιστο πακέτο υπηρεσιών», εκτίμησε και προειδοποίησε ότι «θα αναγκαστούν οι πολίτες να πληρώνουν περισσότερα από την τσέπη τους».

Το νομοσχέδιο στηρίζεται στις προσπάθειες πολλών υπουργών Υγείας, από στον Απ. Δοξιάδη και μετά, υπογράμμισε ο εισηγητής της ΝΔ Γ. Κωνσταντόπουλος. 

Για μεγάλη μεταρρύθμιση και αλλαγή στο σύστημα Υγείας έκανε λόγο ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ενώ ο Παναγιώτης Μελάς από τους ΑΝΕΛ υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας «θα υποβαθμιστεί ακόμη περισσότερο η υγεία του λαού». Εκτίμησε επίσης ότι «θα ελαττωθεί το προσδόκιμο ζωής».

Ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Δημήτρης Κουκούτσης έκανε λόγο για «μια πρόχειρη αναδιοργάνωση που γίνεται με τρόπο αποσπασματικό» και αυτό εκτίμησε ότι γίνεται λόγω του ότι «έχει βάλλει το χέρι της η τρόικα» ενώ επιφυλάχθηκε για τη θέση που θα κρατήσει το κόμμα του.

«Η μεταρρύθμιση αδικείται από μόνη της γιατί έγινε εσπευσμένα» σχολίασε η εισηγήτρια της ΔΗΜΑΡ Κατερίνα Μάρκου και εκτίμησε ότι αυτή η βιασύνη ίσως να οφείλεται στην «πίεση των πιστωτών».

«Συνονθύλευμα σημείων παροχής υπηρεσιών στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας» χαρακτήρισε τη νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Υγείας ο Γιώργος Λαμπρούλης από το ΚΚΕ, δίνοντας ιδιαίτερη βάση στις επιπτώσεις του νομοσχεδίου και τονίζοντας ότι για το κόμμα του «δεν περισσεύει καμία μονάδα υγείας ούτε κανένας εργαζόμενος στον τομέα υγείας».

Καλές προθέσεις διέκρινε στο νομοσχέδιο ο Οδυσσέας Βουδούρης εκ μέρους των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών, όμως παράλληλα σημείωσε ότι πρόκειται για ωραία λόγια χωρίς αντίκρισμα και αναφέρθηκε στο μοναδικό θετικό στοιχείο – όπως είπε – που είναι ότι συγκροτείται ένας ενιαίος φορέας πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας.