current views are: 1

29 Ιανουαρίου 2014
Δημοσίευση05:00

Αίμα και απελπισία πίσω από την απατηλή «λάμψη» των golden boys

Τα περίφημα golden boys, των μεγάλων τραπεζών και επενδυτικών οίκων, έγιναν περισσότερο γνωστά (διαβόητα για την ακρίβεια), ως όρος, με το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008.

Δημοσίευση 05:00’
αρθρο-newpost

Τα περίφημα golden boys, των μεγάλων τραπεζών και επενδυτικών οίκων, έγιναν περισσότερο γνωστά (διαβόητα για την ακρίβεια), ως όρος, με το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008.

Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος 

Τα περίφημα golden boys, των μεγάλων τραπεζών και επενδυτικών οίκων, έγιναν περισσότερο γνωστά (διαβόητα για την ακρίβεια), ως όρος, με το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008. Έγιναν ορισμός της επαγγελματικής επιτυχίας και των τεράστιων μπόνους που απολαμβάνουν για τις υπηρεσίες τους, όμως, τα πράγματα μπορεί να είναι τραγικά διαφορετικά για πολλούς καριερίστες του χρηματοπιστωτικού τομέα.  

Το Λονδίνο συγκλονίστηκε χθες από τον βίαιο θάνατο ενός 39χρονου υπαλλήλου της JP Morgan, αφού ο αντιπρόεδρος του τμήματος τεχνολογικών επενδύσεων της τράπεζας, Γκάμπριελ Μαγκί, αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή του, βουτώντας στο κενό από την ταράτσα του κτιρίου των κεντρικών γραφείων της, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal

Mόλις δύο 24ωρα νωρίτερα, η αστυνομία της βρετανικής πρωτεύουσας βρήκε νεκρό στο σπίτι του τον 58χρονο Γουίλιαμ Μπρόκσμιτ, πρώην εκτελεστικό διευθυντή της Deutsche Bank, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για αυτοκτονία. Την περασμένη εβδομάδα πέθανε στη Βρετανία διευθυντικό στέλεχος της Swiss Re, χωρίς να γίνουν γνωστές λεπτομέρειες, ενώ τον Αύγουστο, τον γύρο του κόσμου είχε κάνει η είδηση του θανάτου ενός 21χρονου γερμανού εκπαιδευόμενου, εξαιτίας των συνεχόμενων ωρών εργασίας (72 συγκεκριμένα) στα γραφεία της Bank of America Merrill Lynch (BAML) στο Λονδίνο. 

Σύμφωνα με τη WSJ τον ίδιο μήνα, ο επικεφαλής των οικονομικών της Zurich Insurance Group έδωσε τέλος στη ζωή του, αφήνοντας ένα σημείωμα, με το οποίο κατηγορούσε τον πρόεδρο της εταιρείας για το ανυπόφορο εργασιακό περιβάλλον. 

Θορυβημένες από τα απανωτά περιστατικά, οι τράπεζες της Wall Street (Bank of America, Goldman Sachs, JP Morgan, Credit Suisse, μεταξύ άλλων) «επέτρεψαν» στους χαμηλότερους υπαλλήλους στην ιεραρχία να έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο

Πρώην υπάλληλοι και εκπαιδευόμενοι στην ΒAML έχουν κάνει λόγο για εργασία 20 ωρών μέσα σε μία ημέρα, σαββατοκύριακα στη δουλειά και γεύματα στο γραφείο. Πολλοί μάλιστα αναφέρουν και περιπτώσεις κατά τις οποίες υπάλληλοι παίρνουν ένα ταξί μετά την αυγή, γυρίζουν στο σπίτι τους από το γραφείο, αφήνοντάς το να περιμένει ,κάνουν ένα ντους και επιστρέφουν στα «καθήκοντά» τους! 

Ένα ιδιαίτερα σοβαρό στοιχείο είναι ότι πολλοί εκπαιδευόμενοι πιέζουν σε απίστευτο βαθμό τους εαυτούς τους τα καλοκαίρια, ώστε να αποδείξουν ότι αξίζουν μία θέση στην εταιρεία. Αυτό, φυσικά, έχει πολλές φορές αβέβαιες συνέπειες για την υγεία τους. 

Ανώτεροι ή κατώτεροι στην ιεραρχία, πολλοί υπάλληλοι πληρώνουν με τη ζωή τους την απασχόληση στον χρηματοπιστωτικό τομέα, δείχνοντας ότι κάτω από έναν πακτωλό χρημάτων, ακριβών κοστουμιών και δερμάτινων χαρτοφυλάκων κρύβεται πολλή δυστυχία, αίμα και κατεστραμμένες ζωές…


σχετικα αρθρα