Με τοπικούς φορείς αλλά και πολίτες στο Ληξούρι στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς, όπου χτύπησε ο εγκέλαδος την Κυριακή, μίλησε ο πρωθυπουργός στην επίσκεψη που πραγματοποιεί στο νησί. Ο κ. Σαμαράς ενημερώθηκε και απέκτησε και ο ίδιος εικόνα στην επίσκεψή του που βρίσκεται σε εξέλιξη απο χτες το βράδυ για τις ζημιές στο οδικό σύστημα και τα σπίτια των περιοχών της Κεφαλονιάς.

Σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα προβλήματα του νησιού, αλλά και στην βούληση της κυβέρνησης να επιλυθούν άμεσα όλα τα ζητήματα. Ο κ. Σαμαράς ευχαρίστησε αρχικά τους σεισμολόγους, το ΙΓΜΕ, τους καθηγητές του Πολυτεχνείου, το επιτελείο του Επιμελητηρίου και όλους τους εθελοντές που βοήθησαν στους ελέγχους αλλά και στις προσπάθειες για να επιστρέψει το νησί στην πρώτερη κατάστασή του. Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε άμεσα στην περίπτωση της Κεφαλονιάς.

«Ήρθα χτες βράδυ για να δείξω ότι όλοι οι έλληνες είναι δίπλα στο νήσι. Η βούληση της κυβέρνησης είναι να ξαναγυρίσει σε φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής η Κεφαλονιά. Έχει ολοκληρωθεί ο πρωτοβάθμιος έλεγχος στα σχολεία, και θα λειτουργήσουν από Δευτέρα, ενώ  για τα λίγα σχολεία που έχουν ζημιές έχω δώσει εντολή να εξασφαλιστεί η άμεση στέγαση των μαθητών. Προχωράει ταχέως και ο έλεγχος σε μαγαζιά και δημόσια κτίρια» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Είναι μικρό το ποσοστό των ζημιών σε σχέση με το μέγεθος του σεισμού. Σε όσες κατοικίες ζητήθηκε αυτοψία οι έλεγχοι γίνονται γρήγορα. Ελέχθηκαν 400 κτίρια σε 48 ώρες, οι κάτοικοι σε ακατάλληλα κτίρια φιλοξενούνται ήδη σε χώρους, τα νοσοκομεία λειτουργούν, οι ηλικιωμένοι του γηροκομείοιυ είναι καλά και βρίσκονται σε ασφαλή σημεία. Από το σύνολο των δημοσιων κτιρίων κρίθηκαν 14 από αυτά  ακατάλληλα» υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς.

Τέλος ο πρωθυπουργός τόνισε την έμφαση που δίνει η κυβέρνηση στα θέματα της Κεφαλονιάς. «Ιδιαίτερη σημασία δίνουμε στις δομές, τα περισσότερα προβλήματα είναι έυκολα. Θα επιλυθούν σύντομα όλα τα προβλήματα. Τώρα επίσης, η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του νησιού δεν έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα την επόμενη εβδομάδα θα έρθει κλιμάκιο. Το κράτος θα συνδράμει να επιστρεψει σε φυσιολιογικούς ρυθμούς με μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες. Δεν εφησυχάζουμε, η κυβέρνηση είναι παρούσα. Οι υπουργοί θα ξαναέρθουν και θα ξαναρθουν. Η Κεφαλονιά άντεξε. Οι Κασσάνδρες του εξωτερικού διαψευστηκαν και το νησί αποτελεί πανέμορφο και ασφαλή προορισμό» δήλωσε.