Γράφει ο Πάνος Ρασιάς

Δράσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά την σύσκεψη που είχε με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός την διετία 2014- 2015 θα δοθούν κονδύλια συνολικά 1,5 δισ. ευρώ με τη δημιουργία προγραμμάτων που θα αφορούν σε 440.000 ανέργους από ευπαθείς κυρίως ομάδες ενώ θα δίνεται η ευκαιρία επιμόρφωσης στους μισούς από τους σημερινούς ανέργους.

Οι δράσεις αυτές, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, είναι απλά ο κορμός των προσπαθειών της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της ανεργίας. Οι τομείς που θα γίνουν σύντομα νέα προγράμματα θα είναι η Υγεία, νέοι αγρότες, νέες τεχνολογίες. «Δεν είναι η οριστική λύση αλλά η αρχή μιας προσπάθειας» είπε. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό ο πρώτος πυλώνας αφορά σε 114.000 ανέργους. Θα δοθεί επιταγή εισόδου για νέους έως 29 ετών σε επιχειρήσεις ενώ θα δοθεί επιχορήγηση σε επιχειρήσεις για πρόσληψη ανέργων ηλικίας 30-66 ετών. 

Ο δεύτερος πυλώνας αφορά στο πρόγραμμα κατάρτισης για τους νέους «Εγγύηση για τη νεολαία». Το πρόγραμμα θα αφορά 250.000 νέους, οι οποίοι θα λαμβάνουν πιστοποίηση και θα μπορούν να προσληφθούν άμεσα.

Επίσης, ο τρίτος πυλώνας αφορά στο πρόγραμμα για 90.000 ανέργους κυρίως από νοικοκυριά που δεν έχουν κανέναν εργαζόμενο στην οικογένειά τους. Οι άνεργοι του προγράμματος αυτού θα προσληφθούν κατά κύριο λόγο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης και στο σύστημα καταβολής συντάξεων. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό μέχρι το καλοκαίρι οι συντάξεις θα καταβάλλονται πλήρως και άμεσα. Ταυτόχρονα, το 2015 θα λειτουργεί το πρόγραμμα Ατλας, με το οποίο ο κάθε εργαζόμενος θα μπορεί να βλέπει ηλεκτρονικά τα ένσημα του από όλο τον εργασιακό βιο. Τα οφέλη του προγράμματος είναι πολλά καθώς θα τερματιστούν οι ούρες αφού δεν θα γίνεται αναθεώρηση βιβλιαρίων. 

Επίσης, η κυβέρνηση προχωρά στην επέκταση του επιδόματος ανεργίας στους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν τακτοποιημένες οφειλές, ενώ παρατείνεται κατά ένα χρόνο η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ ΕΤΑΜ και στις οικογένειες τους με 50 ένσημα αντί 100 που χρειάζονταν μέχρι σήμερα. Επίσης ιατροφαρμακευτική περίθαλψ θα έχουν για ακόμη ένα έτος και οι μακροχρόνια άνεργοι. 

«Αρχίζουμε να βγαίνουμε από την κρίση και να αντιμετωπίζουμε τις αδικίες, με μακροχρόνιες που φέρνουν την ανάπτυξη πιο κοντά και με πολιτικές άμεσης εφαρμογής που λύνουν χρόνια κενά του ελληνικού κράτους» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Συνεχίζουμε με την παράκαμψη της γραφειοκρατίας που μια ζωή δημιουργεί προβλήματα. Η μάχη κατά γραφειοκρατίας θα επεκταθεί παντού. Ξέρω ότι απαιτούνται παντού παρεμβάσεις. Για αυτά που μπορούμε να κάνουμε σήμερα, θα προχωράμε άμεσα. Ξέρω ότι η κοινωνία έχει πολλές πληγές. Πονάει η κοινωνία, πονάμε και εμείς αλλά δεν μπορούμε να τάξουμε πράγματα που δεν μπορούμε να κάνουμε. Στόχος είναι η μακροχρόνια ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα».