«Δεν έχω αρνηθεί ποτέ ρόλους. Προφανώς δεν είμαι από αυτούς που αρνούνται να δίνουν μάχες».

Αυτό απάντησε ο βουλευτής της ΝΔ, Άρης Σπηλιωτόπουλος, ερωτώμενος στον Real Fm σχετικά με ενδεχόμενη υποψηφιότητά του για τον Δήμο της Αθήνας.

Για την έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής, ο κ. Σπηλιωτόπουλος σχολίασε ότι «σήμερα έχει εξαντληθεί η φοροδοτική ικανότητα των συμπολιτών μας. Εάν συνεχιστεί αυτή η πολιτική χωρίς να προχωρήσουμε σε ανάπτυξη και σε παραγωγή που σημαίνει δημιουργία εισοδημάτων, προφανώς θα βυθιζόμαστε καθημερινώς σε περισσότερη ύφεση. Τις χρήσιμες αυτές επισημάνσεις όλοι μαζί κάνουμε γιατί πρέπει να πορευτούμε σε μια διαφορετική δοσολογία, το οποίο πρέπει να καταλάβει πάνω από όλα η Τρόικα. Κάθε φορά που είναι να εκταμιευθεί η όποια δόση διαρκώς πιέζει και περισσότερο ή καθυστερεί την όποια διαπραγμάτευση και λήψη απόφασης. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτών των καθυστερήσεων είναι το γεγονός ότι δεν προχωράει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και εκεί ευθύνεται η Τρόικα. Αυτό δείχνει ότι η Τρόικα δεν έχει καταλάβει ότι έχουμε ξεπεράσει τα όρια μας, ότι βυθιζόμαστε στην ύφεση και ότι αυτή η πολιτική θα έχει τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα».

Για το εάν το 2014 είναι η χρονιά επιστροφής στις αγορές ο βουλευτής της ΝΔ ανέφερε:

Η κυβέρνηση αυτή σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα πέτυχε πολλά σε επίπεδο οικονομίας. Πέτυχε το πρωτογενές πλεόνασμα που είναι η αναγκαία και ικανή προϋπόθεση να προχωρήσουμε ένα βήμα πιο πέρα. Το ένα κομμάτι του success story έχει επιτευχθεί. Θα μπορούσε να ολοκληρωθεί και τα πράγματα να ήταν πολύ καλύτερα, εάν η Κυβέρνηση είχε αφεθεί να προχωρήσει σε μια πολιτική χωρίς την ασφυκτική ομηρία, πίεση και εκβιασμούς της Tρόικα. Οι δανειστές μας δυστυχώς πολλές φορές με τους «γραφειοκράτες» απεσταλμένους τους δημιουργούν πολλά προβλήματα. Προσπαθούν να επιβάλλουν μέτρα τα οποία είναι μονομερή, εισπρακτικού χαρακτήρα και δεν καταλαβαίνουν ότι τα όσα πετύχαμε οι ίδιοι τα ναρκοθετούν. Η καθυστέρηση του σχεδίου νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στις τράπεζες,  είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα. Κάποια στιγμή πρέπει να επιμείνουμε στην εφαρμογή πολιτικών που ταιριάζουν στη χώρα και που μπορούν να δημιουργήσουν ανάπτυξη.

Για το «κούρεμα» των ομολόγων και την επιμήκυνση ο κ. Σπηλιωτόπουλος θεωρεί ότι η συζήτηση θα ανοίξει πιο έντονα μετά τις ευρωεκλογές. «Ζητήματα που ενδιαφέρουν εμάς και την οικονομία μας είναι εξαιρετικά δυσάρεστα για την κοινή γνώμη άλλων χωρών και κυρίως των χωρών που μας  δανείζουν. Άρα μην περιμένετε πολιτικές ηγεσίες που προσμετρούν το πολιτικό κόστος να πάρουν τις όποιες αποφάσεις που μπορεί να είναι ευνοϊκές για μας αλλά δυσάρεστες για αυτούς» είπε.

Για το ρόλο της Γερμανίας και το γερμανικό κατοχικό δάνειο ανέφερε ότι «όλα τα όπλα πρέπει να μπουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Πολύ περισσότερο το ίδιο το ζήτημα που έχει να κάνει με την "επικυριαρχία" μιας χώρας σε όλη την Ευρώπη. Δεν είναι η Ευρώπη αυτή που ονειρευόμαστε της μίας χώρας που θα ηγεμονεύει και θα χρησιμοποιεί τις άλλες χώρες ως αγορές των δικών της προϊόντων. Εμείς πιστεύουμε στην Ευρώπη των λαών, της δημοκρατικής αλληλεγγύης, της εμβάθυνσης. Αυτή την Ευρώπη θέλουμε και για αυτή παλεύουμε. Προφανώς όλα αυτά τα ζητήματα και κυρίως το ζήτημα του εκδημοκρατισμού της Ευρώπης και του κλεισίματος του χάσματος μεταξύ Βορρά και Νότου με άλλες πολιτικές, μιας Ευρώπης πιο ενωμένης στο τραπεζικό σύστημα, πρέπει να μπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Για ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης, ένα νέο παραγωγικό μοντέλο ο κ. Σπηλιωτόπουλος ανέφερε:

Από την κρίση και τον τρόπο που τη διαχειριστήκαμε έχουμε μάθει πολλά. Πρέπει να επιλέξουμε σε ποιους τομείς θα επενδύσουμε τα επόμενα χρόνια και σε ποιους τομείς όσα και να επενδύσουμε δεν θα αποκτήσουμε ποτέ οικονομικό συγκριτικό πλεονέκτημα. Μπορούμε να επενδύσουμε σε υπηρεσίες με πρώτο τον τουρισμό, πρέπει να επενδύσουμε στην κατοικία και στην οικοδομή, δεν μπορούμε να επενδύσουμε για παράδειγμα στην αυτοκινητοβιομηχανία γιατί εκεί η Γερμανία είναι καλύτερη από εμάς.

Πρέπει να δούμε τι είναι αυτό που «πνίγει τις επενδύσεις». Το πρόβλημα δεν είναι το κόστος εργασίας το οποίο πολλές φορές αδίκως βάζουμε στο τραπέζι των συζητήσεων. Το πρόβλημα είναι αλλού. Ότι δεν υπάρχει η εμπιστοσύνη των επενδυτών. Ένα λόγος είναι ότι στη χώρα μας έχουμε εφεύρει το εξής μοναδικό και αντισυνταγματικό, την αναδρομικότητα των νόμων. Με την αναδρομικότητα δεν πρόκειται ποτέ να ορθοποδήσουμε.  Ο τρόπος λειτουργίας του ίδιου του κράτους και της πολιτείας, ο τρόπος με τον οποίο θα αυξήσουμε την παραγωγικότητά μας, το πώς θα εκσυγχρονιστούμε, το εθνικό σχέδιο για ανάπτυξη είναι ζητήματα που πρέπει να απασχολούν για την επόμενη μέρα. Για ανθρώπους που βλέπουν μπροστά.

Για το ενδεχόμενο εθνικών εκλογών σχολίασε ότι «ο πειρασμός των εθνικών εκλογών, όσο και αν είναι μεγάλος, θα πρέπει να απομακρυνθεί γιατί είναι η ώρα της δουλειάς. Και η δουλειά απαιτεί πολιτική σταθερότητα. Δεν μπορεί κάθε λίγο να χάνουμε πολύτιμο χρόνο και να βουλιάζουμε τη χώρα μας σε παρατεταμένη πολιτική αστάθεια που δυναμιτίζει τις όποιες προσπάθειες κάνουμε σε επίπεδο οικονομίας. Δεν μπορούμε να εξανεμίζουμε τις θυσίες των συμπολιτών μας που έγιναν με αίμα, δάκρυα και πόνο προκειμένου εμείς να παίζουμε τα πολιτικά μας παιχνίδια».