Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος 

«Υπάρχουν δεκαετίες στις οποίες τίποτα δεν συμβαίνει και υπάρχουν εβδομάδες στις οποίες συμβαίνουν δεκαετίες» έλεγε πριν ένα περίπου αιώνα ο Λένιν και αυτή η φράση της βρίσκει σε πολύ μεγάλο βαθμό την εφαρμογή της στα όσα γίνονται εσχάτως στο σημερινό πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα. Στους κόλπους της δικομματικής κυβέρνησης επικρατεί αναστάτωση και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τι θα συμβεί στο μέλλον, το οποίο είναι απρόβλεπτο.

Πολλοί μιλάνε για ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις μετά τις ευρωεκλογές και ήδη τις τελευταίες ημέρες διακινούνται μέχρι και σενάρια για κυβερνητικό συνασπισμό ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ που τους χωρίζει χάος. Ο Αντώνης Σαμαράς βλέπει να συζητούνται σενάρια ακόμα και για αλλαγή πρωθυπουργού σε επιχειρηματικούς και πολιτικούς κύκλους των Αθηνών

Την ίδια στιγμή το πολιτικό κλίμα φορτίζεται επικίνδυνα και η σύγκρουση αγριεύει, καθώς διακυβεύονται πολλά, εν μέσω των πιέσεων και των εκβιασμών της τρόικας, η οποία δείχνει να μην θέλει να καταλάβει το πολιτικό πρόβλημα που υπάρχει στην Ελλάδα. Δογματική, με ιδεοληψίες και με εμμονές, πιέζει αφόρητα το εγχώριο πολιτικό σύστημα που αναζητά πολιτικό οξυγόνο, το οποίο όμως δεν της προσφέρεται…

Ο Πρωθυπουργός προσπαθεί να επικοινωνήσει πως κάτι αλλάζει, συναντά Πούτιν, αναμένει την συνομιλία με τον Ομπάμα, πηγαίνει σύντομα Ισραήλ και κρατά ανοικτό τον δίαυλο επικοινωνίας με την Μέρκελ.

Ευελπιστεί σε βοήθεια και στήριξη για να μπορέσει να κερδίσει χρόνο… Η αγωνία είναι στο απόγειο της, καθώς όσα είχαν υποσχεθεί κεντρικοί πιστωτές για χαλάρωση από την τρόικα, καθυστερούν.

Η αμηχανία είναι εμφανής και κεντρικό είναι το ερώτημα «που πάμε», ενώ όπως έχουμε προαναγγείλει εδώ και μήνες έρχεται το τρίτο μνημόνιο, αλλά όπως φαίνεται μετά τις ευρωεκλογές. Τι θέμα όμως δεν είναι πόσο οδυνηρό θα είναι αλλά πόσο λυτρωτικό; 

Εν μέσω των σεναρίων περί πιθανών πολιτικών εξελίξεων, ο Πρωθυπουργός προσδοκά από τους πιστωτές να φανούν φίλοι και σύμμαχοι και να μην τον εγκαταλείψουν στην πιο κρίσιμη φάση της πρωθυπουργίας του. Όλοι αναμένουν την βοήθεια, δηλ. μια ικανοποιητική λύση για τη βιωσιμότητα του χρέους, έξοδο στις αγορές, αν και αυτά δεν είναι από μόνα τους ικανά να σύρουν το κυβερνητικό σκάφος σε πιο ασφαλή ύδατα.

Τα πολιτικά νερά της επόμενης περιόδου παραμένουν αχαρτογράφητα και ως εκ τούτου, όλα είναι πιθανά. Από τη βύθιση έως την δημοσιονομική Ιθάκη, που όμως δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Οι Κύκλωπες του μνημονίου παραμονεύουν και πολλοί αναρωτιούνται εάν θα καταπιούν μια ακόμα μνημονιακή κυβέρνηση… 

Στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν με πολύ προσοχή τις υπόγειες διεργασίες και επικρατεί προβληματισμός, ενώ μείζον θέμα είναι οι υπόγειες συνεννοήσεις των στελεχών της ΝΔ με παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ.

Ήδη στο πρωθυπουργικό επιτελείο κάνουν λόγο  για κέντρα του εσωτερικού και του εξωτερικού που θέλουν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά λένε πως δεν θα πέσει αμαχητί. «Εγώ δεν θα γίνω Παπανδρέου» επιμένει μονότονα σε όσοι του επισημαίνουν τα σενάρια που κυοφορούνται και ήδη κυκλοφορούν στην πολιτική και δημοσιογραγική αγορά. Μάλιστα, ο ίδιος τελεί εν γνώσει των μυστικών συνάξεων που έχουν γίνει την τελευταία περίοδο, μεταξύ πολιτικών, επιχειρηματικών και εκδοτικών παραγόντων με μενού τις πολιτικές εξελίξεις.