«Η τρόικα ήταν απαραίτητη, όμως έγιναν και λάθη» ανέφεραν οι ευρωβουλευτές Ότμαρ Κάρας και Λίεμ Χοάνγκ-Νγκοκ που διευρευνούν τα πεπραγμένα της τρόικα στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που μπήκαν σε μνημόνιο.

«H τρόικα ήταν απαραίτητη η Ε.Ε. δεν ήταν έτοιμη να επιλύσει μόνη της την κρίση χωρίς τα σωστά εργαλεία και γι' αυτό βρήκαμε κάποιες ενδιάμεσες λύσεις» δήλωσε ο αυστριακός ευρωβουλευτής, κ. Κάρας στη συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη. «Είναι σημαντικό για εμάς καμία σημαντική απόφαση να μην περάσει χωρίς απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου» πρόσθεσε.

«Δεν συμφωνούμε υποχρεωτικά με τη δράση της τρόικας, έχω τις αμφιβολίες μου για πολλά από τα μέτρα που έχουν προταθεί» τόνισε από την πλευρά του ο γάλλος ευρωβουλευτής Λιέμ Χοάνγκ-Νγκοκ.

Ο κ. Μεϊμαράκης, υποδεχόμενος τους ευρωβουλευτές ανέφερε: «Με μεγάλη χαρά υποδεχόμαστε στο ελληνικό κοινοβούλιο τους εισηγητές του Ευρωκοινοβουλίου οι οποίοι συντάσσουν ένα τόσο σημαντικό πόρισμα, μια τόσο σημαντική εισήγηση για το Ευρωκοινοβούλιο αλλά και για όλες τις χώρες οι οποίες ασκούν ένα πρόγραμμα. Είναι σημαντική στιγμή για μας το ότι η τρόικα μπαίνει σε μια θεσμική κοινοβουλευτική λογοδοσία».

Μιλώντας σε Επιτροπή της ελληνικής Βουλής, ο κ. Κάρας είπε πως βασικός τους στόχος «είναι η δημοκρατική νομιμοποίηση στο έργο και στις προτάσεις της τρόικας» επισημαίνοντας πως «είμαστε εδώ για να ακούσουμε και να μάθουμε σε ποιο βαθμό το ελληνικό Κοινοβούλιο συμμετείχε στο έργο και την υλοποίηση των προγραμμάτων της τρόικας. Ο κεντρικός μας στόχος δεν είναι να επικρίνουμε, αλλά να αναλύσουμε και να δώσουμε κατευθύνσεις για το μέλλον».

«Θέλουμε να βελτιώσουμε τη δημοκρατία στην Ευρώπη. Η αίσθηση πολλών Ελλήνων είναι ότι η κυβέρνηση πήρε αποφάσεις με το πιστόλι στον κρόταφο. Παρόμοιες αντιλήψεις υπάρχουν στην Ευρώπη και για άλλες αποφάσεις της τρόικας» σημείωσε ο γάλλος ευρωβουλευτής, έχοντας κάνει δηλώσεις στο ίδιο μήκος κύματος και στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Επίθεση Λαφαζάνη

Έντονη ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη, στο πλαίσιο της συνεδρίασης των ευρωβουλευτών με τα προεδρεία των κοινοβουλευτικών επιτροπών Οικονομικών, Κοινωνικών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου, Θεσμών και Διαφάνειας, Απολογισμού και Γενικού Ισολογισμού του Κράτους καθώς και η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής.

«Δεν υπαρχει προοπτική, δεν υπαρχει φως στην άκρη του τούνελ. Μην ακούτε αυτα που λενε για το πλεόνασμα. Και φέτος θα έχουμε έλλειμμα. Το Κοινοβούλιό μας δεν λειτουργεί, λειτουργεί μονο με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, δεν αποφασίζουν οι βουλευτές, αποφασίζει η τρόικα» τόνισε ο λ. Λαφαζάνης