Επιμέλεια: Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Πυρά κατά του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά σε συνέντευξή του στο δελτίο του ΣΚΑΪ, ενώ κάλεσε τον Ανδρέα Παπαδόπουλο και τον Γρηγόρη Ψαριανό «να αναλάβουν τις ευθύνες τους σχετικά με τη συμμετοχή τους στην Κίνηση των 58

«Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο  για τη συγκρότηση του χώρου του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, τον οποίο προωθεί η Δημοκρατική Αριστερά. Υπάρχουν στελέχη τα οποία παλαιότερα αναφέρονταν στο ΠΑΣΟΚ και σήμερα συντάσσονται με τη ΔΗΜΑΡ. Δε μ' αρέσει ο όρος Κεντροαριστερά, είναι όρος περισσότερο γεωγραφικού προσδιορισμού» είπε ο κ. Κουβέλης τονίζοντας ότι «η δημιουργία αυτού του χώρου θα πρέπει να γίνει με δυνάμεις της ίδιας κοινωνίας. Πέρα από τα ονόματα που έχουν ακουστεί υπάρχουν και άλλοι, στο επίπεδο της κοινωνίας. Σπεύδουμε, ξέρουμε ότι δεν υπάρχουν μεγάλα χρονικά περιθώρια». 

Παράλληλα, έριξε «καρφιά» για τα δύο στελέχη που συμμετέχουν στην Κίνηση των 58, σημειώνοντας είναι με το ΠΑΣΟΚ και τον κ. Βενοζέλο. «Συμμετέχουν δύο στελέχη. Ο κ. Λυκούδης είναι διαφορετική περίπτωση (σ.σ. από Παπαδόπουλο και Ψαριανό). Να αναλάβουν τη δική τους ευθύνη. Είναι δυνατόν να είσαι μέλος ενός κόμματος και να υπηρετείς μία άλλη κίνηση; Έχουν προσωποποιημένη και προσωπική πολιτική η οποία δεν είναι ενταγμένη σε αυτήν της ΔΗΜΑΡ».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είπε ότι είναι «οξύμωρο να συνεργαστούμε με τον κ. Βενιζέλο την ώρα που το ΠΑΣΟΚ είναι στην κυβέρνηση κι εμείς δεν είμαστε». Ο κ. Κουβέλης έκανε λόγο για «πανικό» του ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπορεί να δηλώνει μονοπώλιό του Σοσιαλισμό. Μίλησε, δε και για ανηθικότητα του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την ένταξη της ΔΗΜΑΡ στην ευρωομάδα των Σοσιαλιστών. «Δε μιλήσαμε για την ένταξή μας στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Το σκεφτόμαστε» είπε. 

«Η χώρα δεν έχει βγει από την κρίση. Πρέπει να γίνουν πολλά να αλλάξει η ασκούμενη πολιτική. Η προσαρμογή έχει οδηγήσει σε αδιέξοδα και σε μια βαθιά ύφεση» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «το πρωτογενές πλεόνασμα δεν είναι μέγεθος ικανό να δώσει ανάσα».

«Δε ζητάμε εκλογές, ζητάμε αλλαγή της πολιτικής. Αν δεν υπάρξει είναι βέβαιο ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές» επισήμανε.

Ο κ. Κουβέλης ανέφερε ότι «κάναμε σωστά που στηρίξξαμε την κυβέρνηση. Το κάναμε από θέση ευθύνης. Έπρεπε να σώσουμε τη χώρα από την πτώχευση. Χωρίς τη ΔΗΜΑΡ δεν θα υπήρχε κυβέρνηση».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είπε για την αποχώρηση από την κυβέρνηση ότι «δεν υπήρχε κοινός συνεργατικός τόπος» αναφέροντας το παράδειγμα της πολιτικής στην ηλεκτρική ενέργεια.

«Δεν πρόλαβε η ΔΗΜΑΡ να φύγει, λίγες μέρες μετά την αποχώρηση άλλαξε η πολιτική της κυβέρνησης» είπε, αφήνοντας αιχμές ότι άλλα έγιναν από όσα είχαν συμφωνηθεί.

Για το εάν το κόμμα του θα στήριζε τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι «η ΔΗΜΑΡ δεν είναι ο εύκολος μπαλαντέρ για να δίνει αορίστως ψήφο εμπιστοσύνης» συμπληρώνοντας ότι «εκτός από τον νεοφιλελευθερισμό, η ΔΗΜΑΡ είναι αντίθετη προς τον αριστερό λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Εάν συμφωνήσουμε προγραμματικά μόνο τότε θα δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης».