Σφοδρή επίθεση στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και μέλος της επιτροπής ελέγχου της τρόικας Ότμαρ Κάρας, κατά την τοποθέτησή στη Βουλή, επικαλούμενος μάλιστα τη συνάντηση που είχε με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Στασβούργο στις 11 Δεκεμβρίου.

Κατά την συζήτηση στις συναρμόδιες Επιτροπές της Βουλής απαντώντας στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι άσκησαν δριμεία κριτική στο Ευρωκοινοβούλιο και την τρόικα, είπε χαρακτηριστικά:

«Συναντηθήκαμε στον Στρασβούργο με τον κ. Τσίπρα επί πάνω από μία ώρα και τον ρωτήσαμε ποια είναι η εμπειρία σας, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ποιοι είναι οι στόχοι σας, ποιες είναι οι προτάσεις σας, τι μπορείτε να κάνετε καλύτερα και επί μία ώρα δεν έλεγε τίποτα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης το μόνο που είπε είναι ότι στηρίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θέλει να του δώσει περισσότερες αρμοδιότητες στις συναλλαγές και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Καμία κριτική άλλης μορφής. Το μόνο που είπε είναι ότι θα μας στηρίξει στην Έκθεσή μας. Αυτό έχω να πω. Είχαμε αυτή τη συζήτηση, πάνω από μία ώρα».

Παράλληλα, κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή, ο κ. Κάρας είπε πως βασικός στόχος της επιτροπής ελέγχου «είναι η δημοκρατική νομιμοποίηση στο έργο και στις προτάσεις της τρόικας».

Προσέθεσε επίσης πως «είμαστε εδώ για να ακούσουμε και να μάθουμε σε ποιο βαθμό το ελληνικό Κοινοβούλιο συμμετείχε στο έργο και την υλοποίηση των προγραμμάτων της τρόικας. Ο κεντρικός μας στόχος δεν είναι να επικρίνουμε, αλλά να αναλύσουμε και να δώσουμε κατευθύνσεις για το μέλλον».

«Απαραίτητο το “κούρεμα” του χρέους»

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών , σχετικά με την οικονομική πολιτική, ο κ. Κοκ υποστήριξε ότι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί η πολιτική της μόνιμης λιτότητας είναι να αναδιαρθρωθεί άμεσα το ελληνικό δημόσιο χρέος. «Αν δεν αναδιαρθρωθεί το χρέος θα έχετε για δεκαετίες πολιτικές λιτότητας» είπε ο Γάλλος ευρωβουλευτής.

Επισήμανε ωστόσο ότι δεν αρκεί η αναδιάρθρωση και απαιτείται η εφαρμογή κατάλληλων πολιτικών για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση.

Οι δύο συνεισηγητές του Ευρωκοινοβουλίου κ.κ. Κάρας και Κοκ τάχθηκαν υπέρ της αντικατάστασης της τρόικας από κοινοτικούς μηχανισμούς που θα υφίστανται πολιτικό έλεγχο. Παραδέχθηκαν μάλιστα ότι η τρόικα αποτελεί ένα διακυβερνητικό εργαλείο που δεν απορρέει από το κοινοτικό δίκαιο και χαρακτήρισαν «προσωρινή» την λειτουργία της. Ο κ. Κάρας πάντως υποστήριξε ότι η τρόικα ήταν απαραίτητη για την έκτακτη αντιμετώπιση της κρίσης και μάλιστα ότι συνέβαλλε στην διάσωση της Ελλάδος.

«Η τρόικα δεν δημιούργησε την κρίση, αλλά είναι αποτέλεσμά της», είπε χαρακτηριστικά αναγνωρίζοντας ωστόσο την ύπαρξη λαθών στο οικονομικό πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα.

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ότμαρ Κάρας συνοδεύονταν από τους εισηγητές ευρωβουλευτές Χόαγκ Κοκ, Νιλς Τόρβαλντς, Φίλιπ Λάμπερτς , Γιούργκεν Κλούτε. Από ελληνικής πλευράς μετείχαν οι Έλληνες ευρωβουλευτές Ρόδη Κράτσα (ΝΔ) και Νίκος Χουντής (ΣΥΡΙΖΑ).

Επίθεση από Λαφαζάνη

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους του Ευρωκοινοβουλίου εξέφρασε την θλίψη του γιατί, όπως χαρακτηριστικά είπε, «μας ξεχάσατε επί τέσσερα χρόνια της μνημονιακής τραγωδίας κατά την οποία η Ελλάδα έχει υποστεί τεράστια καταστροφή που δεν υπάρχει προηγούμενο».

Έκανε λόγο μάλιστα, για «μαρτύριο και εξευτελισμό» των Ελλήνων βουλευτών και για απάθεια του Κοινοβουλίου και κατάργηση του ρόλου του. Συμπλήρωσε επίσης πως τα προγράμματα δεν έχουν δημοκρατική νομιμοποίηση, επιβλήθηκαν με το πιστόλι στον κρόταφο και τον εκβιασμό «αν δεν υπογράψετε θα πάτε στη χρεοκοπία».

«Μην πιστεύετε τις μυθοπλασίες για τα πλεονάσματα. Και αυτή η χρονιά είναι εξαθλίωσης και όχι πλεονασμάτων. Δεν υπάρχει φως στο τούνελ με τρόικα και λιτότητα» τόνισε προσθέτοντας πως οι Έλληνες πολίτες δεν αντέχουν νέα μέτρα.