Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς 

Χωρίς προηγούμενο εκτέθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, από τις αποκαλύψεις του επικεφαλής της ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου που έχει αναλάβει την έρευνα για το ρόλο και τη λειτουργία της τρόικας. 

Ενώπιων των Προεδρείων των Επιτροπών της Ελληνικής Βουλής, ο Ότμαρ Κάρας περιγράφοντας τη συνάντηση μιας ώρας που είχε στο Στρασβούργο με τον κ. Τσίπρα, ανέφερε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης όχι μόνο δεν έκανε καμία πρόταση, αλλά δεν άσκησε καμία κριτική, επαναλαμβάνοντας μονότονα μόνο, ότι στηρίζει το Ευρωκοινοβούλιο

Πιο συγκεκριμένα, ο Αυστριακός ευρωβουλευτής σημείωσε ότι «συναντηθήκαμε στο Στρασβούργο με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης κ. Τσίπρα. Τον ρωτήσαμε για τους στόχους του, για τις προτάσεις και τι νομίζει ότι μπορεί να διορθωθεί. Επί μια ώρα ο υπεύθυνος της αντιπολίτευσης δεν έλεγε τίποτα. Το μόνο που έλεγε ήταν ότι στηρίζει το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και ότι θέλει να πάρει περισσότερες αρμοδιότητες η επιτροπή μας». 

Οι δηλώσεις αυτές αρχικά δεν έγιναν αντιληπτές από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν παρόντες στην αίθουσα, καθώς η μεταφράστρια από λάθος μετέφερε «Κύπρος» αντί για «Τσίπρας». Ωστόσο όπως φάνηκε αμέσως μετά στο συγκεκριμένο σημείο της βιντεοσκοπημένης συνεδρίασης, ο επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωβουλής αναφέρεται ξεκάθαρα στο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Άλλωστε ο ίδιος ο κ. Κάρας, αμέσως μετά όταν ρωτήθηκε σχετικά από τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, απάντησε χαρακτηριστικά «είπα Τσίπρας. Δεν θα μπορούσα άλλωστε να ρωτάω μια χώρα!» ενώ ξεκαθάρισε ότι πρόκειται να επαναλάβει τα όσα δήλωσε, στη σημερινή προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου. 

Οι αποκαλύψεις του κ. Κάρας όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσαν αναστάτωση στη Βουλή, με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη και τον ευρωβουλευτή Νίκο Χουντή που ήταν παρόντες στην Επιτροπή, να δηλώνουν ότι αν η μετάφραση ήταν από την αρχή σωστή, δεν θα επέτρεπαν στον επικεφαλής του ευρωκλιμακίου να συνεχίσει την ομιλία του. 

Από την άλλη, οι βουλευτές της ΝΔ, κάνουν λόγο για μείζον πολιτικό ζήτημα, καθώς ο κ. Τσίπρας, ο οποίος δεν φείδεται δημοσίων δηλώσεων για την τρόικα, στο τετ α τετ που είχε με τους ανθρώπους που ελέγχουν την τρόικα για το αν χρησιμοποίησε αντιδημοκρατικές τακτικές προκειμένου να επιβάλλει τα προγράμματα προσαρμογής στην Ελλάδα, δεν παρουσίασε καμία πρόταση και δεν άσκησε καμία κριτική. Μάλιστα τα γαλάζια στελέχη υπενθύμιζαν την επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο Τέξας, σημειώνοντας ότι λαϊκίζει και εξαπατά τους πολίτες, λέγοντας άλλα στο εξωτερικό και άλλα στο εσωτερικό της χώρας.