Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε αντίθεση στη χρήση των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο για στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Λιβύης. Επίσης, δήλωσε ότι οι βάσεις δεν χρησιμοποιούνται ακόμη για το σκοπό αυτό.

«Εμείς δώσαμε το μήνυμα στη Βρετανία ότι δεν επιθυμούμε να χρησιμοποιηθούν οι βάσεις, διότι είμαστε αντίθετοι. Η Κύπρος και φυσιολογικά και διαχρονικά αντιτίθεται στη χρήση των Βρετανικών βάσεων για στρατιωτικές ενέργειες στην περιοχή μας,» είπε ο κ. Χριστόφιας.

Ωστόσο διευκρίνισε ότι οι βάσεις είναι κυρίαρχες και η Βρετανία μπορεί να τις χρησιμοποιήσει μόνο με μια απλή ενημέρωση.

Είπε επίσης ότι άλλο θέμα είναι αν πρέπει να επικρατήσει η δημοκρατία και στη Λιβύη και σε άλλες αραβικές χώρες. «Εμείς είμαστε υπέρ, αλλά και αυτό το θέμα είναι κυριαρχική υπόθεση και κυριαρχικό δικαίωμα των λαών αυτών των χωρών. Αυτή είναι η δική μας θέση», είπε ο κ. Χριστόφιας.

Ερωτηθείς ένα η Κύπρος θα προσφέρει κάποιου είδους υπηρεσίες στην περίπτωση που αυτό ζητηθεί από την ΕΕ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι δεν υπάρχει ομόφωνη θέση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Εμείς απευχόμαστε να μας ζητήσει οποιοσδήποτε οτιδήποτε. Η Κύπρος είναι απομακρυσμένη από τη Λιβύη, δεν είμαστε ούτε Μάλτα ούτε Ιταλία. Κατά συνέπεια δεν νομίζω να χρειαστεί κάτι τέτοιο», κατέληξε.

Αντίθεση στη χρήση των Βρετανικών Βάσεων εξέφρασαν και τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Ευρωπαϊκό Κόμμα και οι Οικολόγοι.

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι από τη στιγμή υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας θα πρέπει όλες οι χώρες να δουν πώς εφαρμόζεται. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι«όσο λιγότερες στρατιωτικές επεμβάσεις γίνονται τόσο το καλύτερο».

Στο μεταξύ, στην Αεροπορική Βάση Ακρωτηρίου παρατηρείται αυξημένη κίνηση. Προσγειώνονται και απογειώνονται αναγνωριστικά αεροπλάνα και αεροσκάφη έγκαιρης ραδιεπισήμανσης (AWACS), καθώς και μεταγωγικά, αλλά, όπως ανέφερε το γραφείο τύπου της Βάσης, ο ρόλος της στις επιθέσεις στη Λιβύη θα είναι κυρίως υποστηρικτικός.