Κρίσιμες αποφάσεις στον τομέα της οικονομίας θα κληθεί να λάβει την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση, δεδομένων των ανακοινώσεων από τη Eurostat για το αναθεωρημένο -προς τα επάνω- έλλειμμα της χώρας.

Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», οι πρωτοβουλίες που μελετά ο πρωθυπουργός συνοψίζονται ως εξής: σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών ή κατ' ιδίαν συναντήσεις μαζί τους, πρόσκληση στον Αντ.Σαμαρά για moratorium στο θέμα της οικονομίας, πιθανή αναβολή της Εξεταστικής για την οικονομία, εσωτερικές αλλαγές στην κυβέρνηση.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να κατορθώσει να εξασφαλίσει την ανοχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κυρίως σε ό,τι αφορά τα μέτωπα που θα ανοίξουν με τις επικείμενες αποφάσεις για την εξυγίανση των ΔΕΚΟ, τις επιπτώσεις στις θέσεις εργασίας και τις αποδοχές, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, τις ιδιωτικοποιήσεις οργανισμών και την εκποίηση/αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας.

Καθοριστική παράμετρος για τις επικείμενες πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού θα είναι το ύψος του ελλείμματος που θα ανακοινώσει -πιθανότατα τη Δευτέρα- η Εurostat για το 2009. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου θα καλέσει αμέσως μετά την ηγεσία της ΝΔ να αποδεχθεί τα στοιχεία αυτά και να συμφωνήσει ότι από το σημείο αυτό ξεκινά μια νέα προσπάθεια εξυγίανσης.
Εφόσον η ΝΔ αποδεχθεί τα στοιχεία για το έλλειμμα την περίοδο της διακυβέρνησης Καραμανλή, δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση να τείνουν χείρα φιλίας προς τον κ. Σαμαρά και να αναβληθεί η σύσταση της Εξεταστική για την οικονομία.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έχει γίνει αποδέκτης προτάσεων και εισηγήσεων, βάσει των οποίων απαιτούνται αντίστοιχα ανοίγματα τόσο στο εσωτερικό της κυβέρνησης όσο και στο ΠΑΣΟΚ.
Στο επιτελείο του πρωθυπουργού γνωρίζουν ότι μια μεγάλη μερίδα βουλευτών και κάποιοι υπουργοί είναι έτοιμοι να συσπειρωθούν σε ένα ιδιότυπο αντάρτικο και να εκδηλώσουν την αντίδρασή τους στη λογική της αναγκαστικής εφαρμογής του μνημονίου και της αδυναμίας ελιγμών από την ελληνική κυβέρνηση.

Μία από τις προτάσεις που μελετώνται αφορά τη δημιουργία μιας ηγετικής ομάδας περί τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή κορυφαίων υπουργών και ενδεχομένως κάποιων ειδικών συμβούλων του, με πρώτο τον Λ.Παπαδήμο.