Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος 

Οι υπουργοί δεν είναι και πολύ πρόθυμοι, τα κομματικά στελέχη δεν τα καταφέρνουν, ήλθε η ώρα των βουλευτών. Το Μέγαρο Μαξίμου θα στηρίξει αποκλειστικά στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την «πολιτική αντεπίθεση» που άρχισε με την ομιλία του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στους βουλευτές της ΝΔ το μεσημέρι της Πέμπτης, με εξορμήσεις στην ύπαιθρο και περιοδείες «από χωρίου εις χωρίον». 

Στο πρωθυπουργικό γραφείο επιμένουν ότι κεντρικός στόχος είναι η ανάδειξη των βουλευτών σε «εμπροσθοφυλακή της ενημέρωσης» ως εξής: «Θέλουμε να μπούμε ξανά στο καφενείο, εκεί όπου δεν ακούγεται πια η φωνή της ΝΔ.  Και οι βουλευτές είναι οι πλέον κατάλληλοι να το πετύχουν». Εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα σε μια εποχή απαξίωσης για τους πολιτικούς και με το αίσθημα οργής κατά της κυβέρνησης να κυριαρχεί στην κοινωνία.

Επιστροφή σε παλιές δοκιμασμένες συνταγές; Πιθανόν. Η ουσία είναι ότι το κυβερνών κόμμα θα επιχειρήσει να ανακάμψει στηριζόμενο στον «ανώνυμο και παραμελημένο βουλευτή», σύμφωνα με την έκφραση κομματικού παράγοντα, ο οποίος πιστεύει ότι η δράση των «αφανών και σιωπηλών τής ΚΟ» θα φέρει πολύ σύντομα αποτελέσματα, αν και πολλοί αμφιβάλλουν.

«Ο βουλευτής γνωρίζει καλά την περιφέρειά του, τους ξέρει όλους έναν προς έναν και μπορεί να τους μιλήσει στη γλώσσα τους». Προφανώς θα τους μιλήσει απλά πίνοντας καφέ μαζί τους. Εν αντιθέσει προς τους υπουργούς, οι οποίοι κατά κανόνα εμφανίζονται σε μια περιοχή «περιστοιχιζόμενοι από κουστωδίες, ομιλούν από καθέδρας, συγκεντρώνουν και μερικά σημειώματα με αιτήματα και αποχωρούν χωρίς να σφίξουν το χέρι του ακροατηρίου τους και χωρίς καλά καλά να καταλάβουν σε ποιους μιλούσαν» επισημαίνει ο ίδιος. Τα παραδείγματα υπουργών που άνοιξαν παρά επούλωσαν πληγές με την εμφάνισή τους σε μια περιοχή είναι πολλά.

Ελάχιστα μέλη της σημερινής κυβέρνησης συχνάζουν σε μέρη όπου μπορούν να συναντήσουν κοινούς θνητούς, ενώ πρέπει να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια για την αναστροφή του δυσμενούς κλίματος μέσα στο οποίο είναι υποχρεωμένη να δράσει η κυβέρνηση που βλέπει τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν πυκνώσει οι αναλύσεις με τη συμμετοχή και εκλογολόγων και επικοινωνιολόγων για το που οδηγείται η κατάσταση και πως θα αλλάξει το κλίμα. Η κυβερνητική αντεπίθεση θα έχει μεν ως αιχμή τους βουλευτές, θα συμπεριλάβει όμως και το σύνολο των στελεχών της ΝΔ και θα λάβει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. 

Η ΝΔ που είναι σε δυσχερή θέση, αν και ο Πρωθυπουργός εκτιμά πως θα αλλάξει το κλίμα, θα επιχειρήσει να αναδείξει το έργο της με επίκεντρο το επιχείρημα πως φθάνουμε στο τέλος της μνημονιακής εποχής και ταυτόχρονα να προβάλει το κοινωνικό πρόσωπό της, με αιχμή τις πρόσφατες ανακοινώσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας, τις επόμενες κινήσεις, όπως το κοινωνικό πακέτο που προετοιμάζεται, αλλά και την διανομή του 70% του από το πρωτογενές πλεόνασμα που θα χρησιμοποιηθούν υπέρ των ασθενέστερων τάξεων.