Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος  

Με χαμηλούς τόνους στις εκλογές για δήμους και περιφέρειες, με οξείς εκφράσεις και έντονο διλημματικό λόγο στις ευρωεκλογές. Μπορεί να μοιάζει ως πολιτικό παράδοξο κι όμως, από τη μία η κυβέρνηση θα καταγγέλλει τον ΣΥΡΙΖΑ για κομματικοποίηση των αυτοδιοικητικών εκλογών και από την άλλη θα ανεβάζει κατακόρυφα τους τόνους στις ευρωεκλογές. 

Κι όμως, δεν είναι παράδοξο. Οι μετρήσεις που έχει στη διάθεσή της η ΝΔ δείχνουν ότι, σε αντίθεση με τα γενικά ποσοστά του κόμματος, οι πιθανότητες να κερδίσει δήμους και περιφέρειες είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Επενδύοντας στα στελέχη της που έχουν ιδιαίτερη απήχηση στις τοπικές κοινωνίες αλλά και στο δεύτερο γύρο, όπου και θα αναμένει ψηφοφόρους από το ΠΑΣΟΚ και το χώρο της μετριοπαθούς αριστεράς, η Ν.Δ. εκτιμά ότι μπορεί να κερδίσει την πλειοψηφία των 13 περιφερειών της χώρας ενώ πιθανολογείται ότι περιφερειάρχες μπορεί να εκλέξει ακόμη και το… ΠΑΣΟΚ. Ποιοι; Ο Στ. Αρναουτάκης, για παράδειγμα, στην Κρήτη, ο Απόστολος Κατσιφάρας στη Δυτ. Ελλάδα ακόμη και ο Αριστείδης Γιαννακίδης στην Αν. Μακεδονία και Θράκη, φέρονται να συγκεντρώνουν ποσοστά πολύ υψηλότερα του πολιτικού φορέα που τους υποστήριξε.

Εφόσον αυτά τα σενάρια επιβεβαιωθούν, τότε η «συγκυβέρνηση» θα μπορεί να επικαλεστεί ότι διατηρεί την κυριαρχία στο χάρτη το βράδυ των εκλογών. Με κάποιες «τρύπες», ωστόσο, μεγαλύτερη εκ των οποίων είναι η Αττική. Στην περιφέρεια όπου ο ΣΥΡΙΖΑ, στις εθνικές του Ιουνίου του 2012 είχε επιπλέον 90.000 ψήφους από τη Ν.Δ., η Σοφία Σακοράφα μοιάζει φαβορί για να βάψει την περιφέρεια κόκκινη. Την ίδια στιγμή η Ν.Δ. αναζητά υποψήφιο και μόνον ο Γιάννης Σγουρός θα είναι σίγουρα εκ νέου στη μάχη.
Σε επίπεδο δήμων, η Ν.Δ. εκτιμά ότι μπορεί να διατηρήσει τον Πειραιά (Μιχαλολιάκος), να διεκδικήσει την Αθήνα, ειδικά από τη στιγμή που το ΚΚΕ δεν κατέβασε τη Λιάνα Καννέλη και να δώσει μάχη με τον Γιάννη Μπουτάρη για τη Θεσσαλονίκη. Εις ότι αφορά την πρωτεύουσα, μάλιστα, οι μέχρι πρότινος φιναλίστ για το χρίσμα, Γ. Πατούλης και Κ. Μίχαλος, ναι μεν παραμένουν στα υπόψιν, ωστόσο αναζητείται ένα πιο βαρύ, πολιτικό, στέλεχος για να διεκδικήσει τη δημαρχία. 

Στις ευρωεκλογές, ωστόσο, η μάχη είναι σαφώς πιο δύσκολη. Εκεί είναι που ο Αντώνης Σαμαράς, όπως έδειξε και χθες μιλώντας στους βουλευτές του κόμματός του, θα επιλέξει τη μετωπική με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος, επικαλούμενος τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν το 65% των αναποφάσιστων να προέρχονται από τη ΝΔ και να σκέφτονται να την ξαναψηφίσουν εκτιμά ότι η εκλογή μπορεί να κερδηθεί. Οι περισσότεροι, ωστόσο, στη Ν.Δ. κάνουν λόγο για μία ελεγχόμενη, διαχειρίσιμη ήττα, περιγράφοντάς την στις 3-4 μονάδες. Κρίσιμη παράμετρο αποτελεί και η επίδοση του ΠΑΣΟΚ, με ή χωρίς τους 58. Ενδεχόμενη κατάρρευση του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου θα κλονίσει την κυβέρνηση, ακόμη κι αν η ΝΔ έχει κρατήσει δυνάμεις. 

Κυβερνητικά στελέχη μοιάζουν να επενδύουν και στο γεγονός ότι οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν στο δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών. Εκτιμούν πώς τότε θα είναι πολλοί περισσότεροι οι ψηφοφόροι της ΝΔ που θα προσέλθουν στις κάλπες, καθώς οι υποψήφιοί της θα έχουν περάσει στο δεύτερο γύρο, σε σχέση με αυτούς του «αντιμνημονιακού» μετώπου. Άλλα στελέχη, ωστόσο, έχουν διαφορετική ανάγνωση εκτιμώντας ότι η δεδομένα μειωμένη συμμετοχή στο δεύτερο γύρο σε συνδυασμό με την… ορμή των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ να «κερδίσουν» μπορεί να διαμορφώσει ένα αποτέλεσμα που πολύ δύσκολα θα μπορεί να διαχειριστεί η κυβέρνηση. Προτείνουν, δε, να στηθούν οι κάλπες για το ευρωκοινοβούλιο την πρώτη Κυριακή και η κυβέρνηση να τα παίξει όλα για όλα. 

Ανεξαρτήτως των διαφορετικών εισηγήσεων , ο κύβος από το Μαξίμου έχει ριφθεί. Οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν στο δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών. Αρκεί, πρώτα, να περάσει από τη Βουλή και η σχετική τροπολογία που απαιτείται…