Γράφει ο Θέμης Δαγκλής 

Τι ξέρει και τι φοβάται ο Ευάγγελος Βενιζέλος; Με αυτήν την απορία έμειναν όσοι παρακολούθησαν την απάντηση που έδωσε στον Πάνο Καμμένο για την ΠΓΔΜ την Πέμπτη στη Βουλή. Γιατί στην πραγματικότητα, ο υπουργός Εξωτερικών “αποχώρησε” από το δρόμο που έχει χαράξει από το 2009 η ελληνική εξωτερική πολιτική και αντιμετωπίζει ως προϋπόθεση για την ένταξη της γειτονικής χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ την επίλυση του θέματος της ονομασίας. Δεν είναι το θέμα της ονομασίας ο λόγος για τον οποίο η Ελλάδα προβάλλει αντιρρήσεις στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων αλλά το ότι δεν πληρεί τα γενικά κριτήρια που ισχύουν για όλα τα κράτη μέλη, που επιδιώκουν τη συμμετοχή τους στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. 

Ο ίδιος ο Βενιζέλος ξέρει, ότι αυτό που είπε είναι μισή αλήθεια. Τα κριτήρια της Κοπεγχάγης ισχύουν μόνο για την ΕΕ, σε ότι αφορά στο ΝΑΤΟ, η απόφαση του Βουκουρεστίου ήταν ξεκάθαρη. “Η συμμαχία θα ανανεώσει την πρόσκληση στην ΠΓΔΜ μόλις βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας” ανέφερε το ανακοινωθέν επί λέξει. Ξέρει όμως ότι η Ελλάδα πολύ δύσκολα θα μπορέσει να ξαναδώσει τη μάχη του βέτο, μετά την καταδικαστική απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Αυτός είναι ο παράγων, που έχει ανατρέψει τα δεδομένα υπέρ των Σκοπιανών, εξ' ου και η άρνηση τους να κάνουν οποιαδήποτε υποχώρηση, ώστε να βρεθεί μια λύση στα μισά του δρόμου. 

Ο Γκρουέφσκι έχει στην πραγματικότητα δύο εναλλακτικές επιλογές. Να παίξει τα ρέστα του και να πάει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, - 120 μέλη της οποίας έχουν αναγνωρίσει πλέον τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα – και να ζητήσει επανένταξη της χώρας στον Οργανισμό ως “Μακεδονία” σκέτο. Ή, οπλισμένος με την απόφαση της Χάγης να ζητήσει να ενταχθεί ως ΠΓΔΜ σε κάποιον από τους ευρωατλαντικούς θεσμούς, με πιθανότερη επιλογή στο ΝΑΤΟ, στη σύνοδο Κορυφής του Κάρντιφ, το Σεπτέμβριο. 

Ο Βενιζέλος που ξέρει τι ετοιμάζεται, επιχειρεί είτε να τρομάξει τους Σκοπιανούς, λέγοντας ότι ανεξάρτητα από το όνομα, θα υπάρξουν και άλλα εμπόδια είτε να προετοιμάσει την ελληνική κοινή γνώμη για μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη.