Η αύξηση του κατώτατου μισθού στα επίπεδα του 2009, κατά τις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, «θα προκαλέσει ένα οικονομικό σοκ 2,1 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις, προκαλώντας άμεσα 100 έως 200 χιλιάδες απολύσεις» υποστήριξε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, κατά τη συζήτηση επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για την ανεργία των νέων.

Εξάλλου, ο υπουργός Εργασίας, παρατήρησε πως η καταβολή επιδόματος ανεργίας ύψους 451 ευρώ επί δύο χρόνια, κατά τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα επιφέρει ένα κόστος 6 δισ. στον προϋπολογισμό και η επαναφορά των συντάξεων και των δώρων άλλα 5 δισ. -ποσά που είναι αδύνατον να αντληθούν από αλλού.

Ο κ. Βρούτσης, επίσης, υπερασπίστηκε τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και την ευελιξία στην αγορά εργασίας, τονίζοντας πως αντίστοιχες μεταρρυθμίσεις συντελούνται και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Για την κυβέρνηση, δεν αποτελεί στρατηγική επιλογή μια αναιμική οικονομία, που επιβιώνει οριακά χάρη στο χαμηλό κόστος εργασίας. Δεν πιστεύουμε ότι η συνεχής συμπίεση των αμοιβών συνιστά αναπτυξιακό παράγοντα για την οικονομία μας. Ωστόσο, η εξέλιξη του κόστους εργασίας, δεν μπορεί να γίνεται ανεξάρτητα από τα πραγματικά μεγέθη και τις δυνατότητες της οικονομίας, γιατί κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε επιδείνωση των όρων ανταγωνιστικότητας της χώρας μας στη διεθνή αρένα, και τα ελληνικά αγαθά, προϊόντα και υπηρεσίες θα υποτιμηθούν» σημείωσε ο υπουργός.

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο Δ. Στρατούλης επισκόπησε τους πέντε άξονες του κόμματός του για την επαγγελματική κατάρτιση, τονίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ, θεωρεί ως απαραίτητη προϋπόθεση την αναβάθμιση και την αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ, «με στόχο έναν πραγματικό οργανισμό ασφάλισης και απασχόλησης, σε συνεργασία με αναβαθμισμένους ελεγκτικούς μηχανισμούς όπως τα ΣΕΠΕ και τους Οργανισμούς των ασφαλιστικών ταμείων που θα ελέγχουν την αγορά εργασίας σωστά. Όλα αυτά μπορούν να λειτουργήσουν σαν βασικό «εργαλείο» για τον επανασχεδιασμό και την προώθηση πολιτικών στήριξης με στόχο να αυξηθούν οι θέσεις πλήρους και σταθερής απασχόλησης και να μειώνονται συνεχώς οι θέσεις μερικής απασχόλησης και όλα αυτά τα προγράμματα».

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο Πάρις Κουκουλόπουλος υποστήριξε πως η κυβέρνηση πρέπει να περάσει ένα καθαρό μήνυμα ενάντια στις μαζικές απολύσεις, να δώσει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους άνεργους νέους υπολογίζοντας το κόστος αυτό σε 12-15 εκ. ευρώ, να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές και να περιοριστούν οι πόροι που διατίθενται για συμβουλευτικές δράσεις, προκειμένου να πάνε «σε μεροκάματα».

Από πλευράς ΑΝΕΛ, ο Β. Καπερνάρος ζήτησε πτώση της φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 35% στο 10% προκειμένου «να ενεργοποιηθεί η εργασιακή μηχανή» και παροχή τριετούς φορολογικής ενημερότητας και περιόδου χάριτος για τις επιχειρήσεις σε σχέση με τα χρέη τους προς τις τράπεζες.

«Να φύγουμε από το μνημόνιο και να λύσουμε το θέμα της λαθρομετανάστευσης» πρότεινε ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος (Χρυσή Αυγή), καθώς «κάθε ξένος εργάτης αντιστοιχεί σε έναν Έλληνα άνεργο. Έχουμε σήμερα 3 εκ. λαθρομετανάστες και 3 εκατομμύρια ανέργους» υποστήριξε ο βουλευτής.

Αξιολόγηση των μέχρι στιγμής προγραμμάτων αξίωσε ο Βασίλης Οικονόμου (ΔΗΜΑΡ), υπενθυμίζοντας πως «πριν από έναν χρόνο είχατε πει πως δίνετε "600.000.000 ευρώ για 350.000 θέσεις εργασίας". Απορροφήθηκαν αυτά τα 600.000.000; Αυτές οι 350.000 θέσεις υπήρξαν και αν ναι, σε ποιες ειδικότητες;» αναρωτήθηκε ο βουλευτής.

«Η ανεργία είναι προϊόν του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Το σύστημα δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα της ανεργίας" παρατήρησε ο Χρ. Κατσώτης (ΚΚΕ). «Διαχρονικά, ο ΣΥΡΙΖΑ πρωτοστατούσε στα επιδοτούμενα προγράμματα. Όποια πέτρα σήκωνες, έβρισκες από κάτω ένα στέλεχος του Συνασπισμού».

Από πλευράς των ανεξάρτητων βουλευτών, ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει «ένα Συμβούλιο για την Ανταγωνιστικότητα, που να εφευρίσκει λύσεις σε ό,τι αφορά τη μετατροπή της Ελλάδας σε έναν τόπο όπου μπορεί να γίνει και κάποια επένδυση - και να επιλύει προβλήματα γραφειοκρατίας κάθε βδομάδα. Κακώς ο υπουργός Εργασίας αναλαμβάνει στις πλάτες του το βάρος της ανεργίας».