«Ο ΣΥΡΙΖΑ, η δημοκρατία, οι εργαζόμενοι, η νεολαία, θα είναι οι θριαμβευτές των εκλογικών αναμετρήσεων που έχουμε μπροστά μας» τόνισε ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. 

Ο κ. Τσίπρας χαρακτηρίσε τις διπλές εκλογές του Μαΐου ως δημοψήφισμα ενάντια στην κυβέρνηση τονίζοντας πως «η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στα δυο αυτά δημοψηφίσματα θα είναι ιστορική, θα είναι καταλυτική».

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα «είναι καιρός να μετράμε πια τις δυνάμεις, τις ευθύνες, τις προοπτικές, τις βλέψεις μας, όχι μόνο με το μέτρο του κόμματος, της προσωπικής διαδρομής, της θεμιτής φιλοδοξίας. Αλλά πρώτα απ' όλα με το μέτρο του εργαζόμενου λαού και της πατρίδας. Με το μέτρο των απαιτήσεων και των προσδοκιών από το ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί θα συμφωνήσετε ασφαλώς όλοι ότι δεν έχουμε κανένα περιθώριο και κανένα δικαίωμα να αποτύχουμε» είπε.

«Αν όμως για την πλειοψηφία του λαού μας ο δρόμος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη διέξοδος από το σημερινό τραγικό αδιέξοδο, για τις δυνάμεις του μνημονίου, της συντήρησης, της διαπλοκής και της οικονομικής ολιγαρχίας τα πράγματα είναι αλλιώς: Γι' αυτούς ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Ελλάδα, το φάντασμα του ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε.

Παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση κατά του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά τον οποίο χαρακτήρισε ως «εκπρόσωπο του παλιού και του φθαρμένου» ενώ πρόσθεσε πως ο φόβος του πρωθυπουργού δεν κρύβεται.

«Ο φόβος του δεν κρύβεται. Και αυτός ο φόβος, που είναι φόβος και των συμφερόντων που εκφράζει, υπαγορεύει σπασμωδικές κινήσεις, σπασμωδικές πολιτικές, σπασμωδικές τακτικές, σπασμωδική προπαγάνδα. Όταν όμως ο πανικός γίνεται πολιτική των κρατούντων, τότε η χώρα μπαίνει στη ζώνη υψηλού κινδύνου. Και ο κίνδυνος που εκπροσωπούν ο κύριος Σαμαράς και οι εταίροι του είναι ακόμα μεγαλύτερος, γιατί είναι κακομαθημένοι».

Επίσης ο κ. Τσίπρας μίλησε για νεοκτονία που βρίσκεται σε εξέλιξη. 

«Για μας είναι σαφές: Μια ιδιότυπη νεοκτονία βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη στην Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι χιλιάδες νέοι μεταναστεύουν, χιλιάδες νέοι είναι άνεργοι «είτε αντιμετωπίζοναι από τη μνημονιακή κυβέρνηση είτε ως εχθροί, όταν αντιστέκονται και διαδηλώνουν, είτε ως πελάτες του άθλιου συστήματος που έχει αναδείξει το ρουσφέτι και το μέσο σε κοινωνικό κανόνα». 

«Αν η Ελλάδα θέλει να ελπίζει, αν όλοι μας θέλουμε να ελπίζουμε, αυτή η κατάσταση πρέπει να ανατραπεί. Από τους ίδιους τους νέους πρώτα-πρώτα, γιατί κανένας δεν πρόκειται να τους χαρίσει τίποτε» τόνισε.

«Ποιος ζήτησε στον Σαμαρά να συγκυβερνήσουμε;» 

Ως έναν πρωθυπουργό στα πρόθυρα νευρικής κρίσης χαρακτήρισε ο κ. Τσίπρας τον Αντώνη Σαμαρά σχολιάζοντας την χθεσινή του ομιλία στην ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας.

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι ο κ. Σαμαράς δεν πήγε στη Βουλή «για να πάρει μέρος στον κοινοβουλευτικό διάλογο, από τον οποίο συστηματικά κρύβεται, όπως και οι υπουργοί του (...) αλλά για να συμμαζέψει τις συνιστώσες της κοινοβουλευτικής του ομάδας, η οποία αποσυντίθεται κάτω από το βάρος της μνημονιακής πολιτικής».

«Ο κ. Σαμαράς έκανε επίδειξη πανικού» είπε ο κ. Τσίπρας ενώ σχολιάζοντας την αναφορά του στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ενδεχόμενο συγκυβέρνησης ανέφερε «Ποιος αλήθεια του το ζήτησε; Ποιος τον πιέζει; Ποιοι ονειρεύονται τέτοιου είδους ανώμαλα συμπλέγματα; Τέτοιου είδους πολιτικές τερατογενέσεις; Γιατί δεν τους κατονομάζει;»

«Είχαμε ένα πρωθυπουργό στα πρόθυρα νευρικής κρίσης. Τώρα έχουμε ένα πρωθυπουργό σε πανικό» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε πως «όσο ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνει ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2016, τόσο κάνει ορατή την αγωνία του, ότι οι ευρωεκλογές και οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα είναι μια ολοκληρωτική πολιτική καταστροφή για τα κόμματα της συγκυβέρνησης».

«Τώρα είναι αδύνατο να χωνέψουν ότι έρχεται η ώρα του λογαριασμού. Η ώρα του λαού και του ΣΥΡΙΖΑ. Ότι οι μέρες της αφθονίας τόσο των ίδιων, όσο και της ολιγαρχίας που εκπροσωπούν και εκφράζουν, είναι μετρημένες.
 Γιατί οι μέρες της δικής τους αφθονίας κόστισαν μέρες και νύχτες ανείπωτης φτώχειας και αγωνίας σε εκατομμύρια ανθρώπους» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Αντιλαμβάνονται τη Δημοκρατία ως υπηρέτρια των επιδιώξεών τους»

Σε σκληρό ύφος και με βαρείς χαρακτηρισμούς ο κ Τσίπρας αναφέρθηκε στην στάση της κυβέρνησης απέναντι στη Δημοκρατία. 

«Έχει πλέον αποδειχτεί ότι ο κύριος Σαμαράς και οι συνεργάτες του αντιλαμβάνονται τη δημοκρατία ως υπηρέτρια των επιδιώξεών τους. Μπορούν κατά βούληση και για να παρατείνουν την εξουσία τους να την κακοποιούν, να τη φυλακίζουν, να τη βιάζουν, να την περιορίζουν, να τη λοιδορούν. Ή να τη βάζουν να κάνει τη λάντζα στα άπλυτα του μνημονίου. Έτσι βλέπουμε ένα καθημερινό και επικίνδυνο παιγνίδι με τους θεσμούς και το Σύνταγμα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την ημερομηνία των ευρωεκλογών ο κ. Τσίπρας τόνισε πως η κυβέρνηση κάνει βόλτες με τις ημερομηνίες ανάλογα με τα κομματικά της συμφέροντα. 

«Να ετοιμάζουν όπως έγινε χθες γνωστό, ακόμα και τροπολογία που θα απαγορεύει- άκουσον, άκουσον- στους ετεροδημότες να ψηφίζουν στις ευρωεκλογές στον τόπο της κατοικίας τους, όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Τόσο πολύ πια φοβούνται αυτές τις εκλογές, που σε λίγο μπορεί να σκαρφιστούν και κανένα νόμο που θα τις καταργήσει. Βλέπουμε, επίσης, να εμπλέκουν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας στις μίζερες συνομωσίες τους. Να αντιμετωπίζουν τη δικαιοσύνη σαν υποχείριο των κατά καιρούς σχεδίων τους. Να σέρνουν την εκκλησία στον κομματικό ανταγωνισμό. Να ζητούν δημοσίως, οι αθεόφοβοι, όχι μόνο πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων, αλλά και πιστοποιητικά θρησκευτικής πίστης. Και την ίδια στιγμή να αποδύονται ενόψει των εκλογών σε μια ξέφρενη προπαγάνδα ψεύδους, περί επιτυχιών, τέλους των μνημονίων, χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας» είπε.

Σχετικά με τις δηλώσεις του ευρωβουλευτή κ. Κάρας, ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, επανέλαβε πως ο αυστραικό ευρωβουλευτής έκανε το χατίρι του πρωθυπουργού κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ αναφέρθηκε και στη διάψευση του γάλλου σοσιαλιστή συνεισηγητής του, λέγοντας «αλλά τι σημασία έχει η αλήθεια για τον Αντώνη Σαμαρά;»

«Ο Αντώνης Σαμαράς τότε αντί να οργανώνει ανόητα παιγνίδια λέξεων κατά του ΣΥΡΙΖΑ, θα φρόντιζε να αξιοποιήσει το report της επιτροπής, που είναι καταπέλτης τόσο για την ουσία της πολιτικής της τρόικας, όσο και για τα μέσα της επιβολής της. Και να απαιτήσει την απομάκρυνση της τρόικας από την Ελλάδα. Ας θυμίσω πάντως για άλλη μια φορά στο σημείο αυτό, πως όλη η διαδικασία καταδίκης της χώρα στο ζόφο των μνημονίων, από τη νέα Βουλή με πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, δε θα ξεχαστεί. 

Θα εξεταστεί σε βάθος και αναλυτικά από την Εξεταστική Επιτροπή για το Μνημόνιο, που θα συγκροτήσουμε» είπε ο κ. Τσίπρας.

«Είμαστε αγκαλιά με όσους στέκονται αλληλέγγυοι στην Ελλάδα»

Αναφερόμενος στην υποψηφιότητά του για την Κομισιόν ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έδειξε μικροψυχια, εμπάθεια και διαστροφή.

«Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν: Αυτοί είναι με την κυρία Μέρκελ και την πολιτική της, που δοκιμάζουν στην πλάτη τους εκατομμύρια Έλληνες. Εμείς είμαστε, στη Γερμανία, με το Die Linke που προχθές με ερώτησή του στη γερμανική Βουλή ζήτησε να δοθούν στην Ελλάδα οι πολεμικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο. Τι θα κάνει ο κ. Σαμαράς και η τραγική μονταζιέρα του; Μήπως θα καταγγείλουν τους Γερμανούς αριστερούς που αξιώνουν την καταβολή του κατοχικού δανείου από την κυβέρνησή τους;» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: 

«Αυτή είναι η διαφορά μας. Αυτοί είναι αγκαζέ με όσους τιμωρούν την Ελλάδα, εμείς είμαστε αγκαλιά με όσους στέκονται αλληλέγγυοι στην Ελλάδα και στον Ελληνικό λαό».

Σχετικά με το τουρκοκυπριακό κόμμα της αριστεράς, στο οποίο αναφέρεται ο κος Σαμαράς ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την υπερηφάνια του που βρίσκεται μαζί στο ίδιο κόμμα «με αγωνιστές που έχουν δώσει τη ζωή τους για την επανένωση της Κύπρου.
Που διώκονται από το τουρκικό καθεστώς και φυλακίζονται».

«Είμαστε περήφανοι που αγωνιζόμαστε μαζί για την επανένωση, τη δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό λαό ενάντια στο αυταρχικό καθεστώς της Τουρκικής κατοχής. Και στο κάτω κάτω, το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και με τη συμβολή του ΑΚΕΛ και των ΤουρκοΚυπριακής αριστεράς έχει ξεκάθαρη θέση για το Κυπριακό. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο ανήκει η ΝΔ, τι θέση έχει αλήθεια;  Και τι θέση προτίθεται να πάρει ο κύριος Σαμαράς για το σχέδιο που προωθείται αυτή τη στιγμή και προβλέπει διχοτόμηση της Κύπρου; Ας μας δώσουν απαντήσεις οι κατ επάγγελμα εθνικόφρονες. Γιατί κάποιοι άλλοι κατ επάγγελμα εθνικόφρονες, πριν από 40 χρόνια οδήγησαν στη τραγωδία τον Κυπριακό λαό» τόνισε.

«Θα νικήσουμε»

Καταλήγοντας ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις δύο μεγάλες μάχες, όπως τις χαρακτήρισε. 

«Με δημοκρατική λογική και κοινωνική ευαισθησία. Θα νικήσουμε. Η κάλπη της ευρωβουλής, αλλά και αυτή των περιφερειών -όποτε κι αν στηθεί- θα αποτελέσουν ένα πραγματικό δημοψήφισμα ενάντια στη κυβέρνηση του μνημονίου και της υποτέλειας που στραγγαλίζει και την αυτοδιοίκηση. Και αυτή η νίκη στα δυο αυτά δημοψηφίσματα θα είναι ιστορική θα είναι καταλυτική. Θα είναι νίκη του λαού μας, νίκη της αριστεράς, νίκη της δημοκρατίας» ανέφερε.