Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από τυχόν αντίποινα του Μουαμάρ Καντάφι, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας δεν µετέχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που είναι τώρα σε εξέλιξη στη Λιβύη, αλλά θα σεβαστεί τις υποχρεώσεις της στο ΝΑΤΟ, παρέχοντας κυρίως υποδοµές, αν αποφασιστεί η εµπλοκή του.

Σε συνέντευξή του στα "Νέα", ο κ. Βενιζέλος είπε ότι "ούτε η αντιαεροπορική άµυνα, ούτε τα άλλα οπλικά συστήµατα ούτε τα αεροσκάφη που διαθέτει το καθεστώς στη Λιβύη µπορούν να πλήξουν την ελληνική επικράτεια και συγκεκριµένα την Κρήτη". Παράλληλα πρόσθεσε ότι "οι αποστάσεις είναι τέτοιες που παρέχουν πλήρη ασφάλεια. Η δε φρεγάτα µας που βρίσκεται την περιοχή είναι εξοπλισµένη µε πλήρη συστήµατα αυτοάµυνας".

Ο υπουργός αναφερόμενος για την ελληνική συμμετοχή στην επέμβαση στη Λιβύη, για την οποία έχει γίνει πολύς λόγος, τόνισε ότι η χώρα μας δεν µετέχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγονται τώρα εκτός του πλαισίου του ΝΑΤΟ, αλλά παρέχει "διευκολύνσεις υποστηρικτικού χαρακτήρα σε φίλες ή σύμμαχες χώρες" αφού όπως είπε "έχει τέτοια υποχρέωση κατά το ∆ιεθνές ∆ίκαιο, µετά την απόφαση 1973 που εξέδωσε το Συµβούλιο Ασφαλείας".

Αναφορικά με το ενδεχόμενο εμπλοκής του ΝΑΤΟ ο κ. Βενιζέλος, δήλωσε ότι "η Ελλάδα σέβεται τις υποχρεώσεις της ως κράτος µέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. και έχει δηλώσει την ετοιµότητα συµµετοχής της στις δύο επιχειρήσεις που προετοιµάζει το ΝΑΤΟ" εννοώντας το εµπάργκο όπλων και την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.

Ο υπουργός Άμυνας σημείωσε ότι οι υποδομές που θα διαθέσει η ελληνική πλευρά αφορούν τη βάση της Σούδας και συµπληρωµατικά τα αεροδρόµια του Ακτίου και της Ανδραβίδας, τη φρεγάτα που ούτως ή άλλως πλέει εδώ και πολλές ηµέρες στη θαλάσσια περιοχή µεταξύ Κρήτης και Λιβύης µε το οργανικό της ελικόπτερο και ένα από τα ραντάρ που διαθέτουµε τύπου ΑΣΕΠΕ.

"Το ΝΑΤΟ πράγµατι έχει µείνει ένα βήµα πίσω και γιατί είναι προφανές ότι οι ΗΠΑ θέλουν η πρωτοβουλία των κινήσεων να αναληφθεί από ευρωπαϊκές δυνάµεις και γιατί υπήρξαν ευρωπαϊκές δυνάµεις, όπως η Γαλλία και η Βρετανία, που ήθελαν εµφανώς να αναλάβουν την πρωτοβουλία αυτή" σημείωσε.

"Πάντα υπάρχει περιθώριο για διπλωµατικές πρωτοβουλίες και πολιτικές λύσεις. Το ζητούµενο είναι άλλωστε να υπάρξει εντέλει µια ειρηνική πολιτική λύση" σημείωσε ο υπουργός για την επιθυμητή εξέλιξη της λιβυκής κρίσης.