Γράφει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος

Ο τίτλος του φαβορί που «κουβαλά» μετά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το μεγαλύτερο… στοίχημα που καλείται να κερδίσει ο Αλέξης Τσίπρας ενόψει των αυτόδιοικητικών και ευρωεκλογών

Η νίκη είναι μονόδρομος μετά το δημοψηφισματικό χαρακτήρα που έχει δώσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο αποτέλεσμα των εκλογών. Αντίθετα για την κυβέρνηση τα πράγματα είναι διαφορετικά καθώς ακόμα και διαχειρίσιμη ήττα θα είναι νίκη στην συγκεκριμένη συγκυρία.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσο πλησιάζουμε στις κάλπες η πόλωση θα κορυφωθεί και το κλίμα θα γίνεται περισσότερο πολεμικό ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.   

Τις τελευταίες μέρες η Κουμουνδούρου έβαλε πολλά επικοινωνιακά αυτογκόλ δείχνοντας πως κάτω από ισχυρή πίεση δεν αντιδρά με καθαρό μυαλό δημιουργώντας θολή εικόνα για τις προθέσεις της σε μια σειρά από σημαντικά θέματα που αφορούν την πορεία της χώρας.    

Δεν αποκλείεται λοιπόν να διαφοροποιηθούν τα δεδομένα και ο τίτλος του ακλόνητου φαβορί να αποδειχθεί μπούμερανγκ για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ που αν δεν καταφέρει καθαρή νίκη τότε οι σύντροφοι του από τα αριστερά θα αμφισβητήσουν την στρατηγική του ρεαλισμού και θα ζητήσουν σκληρότερες θέσεις. 

Ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίζεται αισιόδοξος  ότι θα ανατραπούν τα σημερινά δημοσκοπικά ευρήματα και η ΝΔ θα είναι μπροστά στις ευρωεκλογές. Μάλιστα σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές και ήττα με μικρή διαφορά, χαμηλά ποσοστά και υψηλή αποχή δεν θα δημιουργούσε πρόβλημα στην κυβέρνηση αλλά θα έφερνε γκρίνιες στο στρατόπεδο του Τσίπρα που έχει,ήδη, δημιουργήσει κλίμα πανηγυρικής νίκης.    

Το κρυφό χαρτί της ΝΔ είναι οι αυτοδιοικητικές εκλογές, οι μετρήσεις που έχει στη διάθεσή της δείχνουν ότι, σε αντίθεση με τα γενικά ποσοστά του κόμματος, οι πιθανότητες να κερδίσει δήμους και περιφέρειες είναι ιδιαίτερα αυξημένες. 

Με αυτό το σενάριο, ο Αντώνης Σαμαράς το βράδυ των εκλογών θα μπορεί να επικαλεστεί ότι διατηρεί την κυριαρχία στον εκλογικό  χάρτη που θα βαφτεί γαλάζιος.  

Οι ευρωεκλογές είναι αυτές που προβληματίζουν, ωστόσο, η μετωπική σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ θα θυμίζει εθνικές. Αυτό που βλέπουν οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού στις δημοσκοπήσεις είναι ότι το 65% των αναποφάσιστων προέρχονται από τη ΝΔ, ποιοτικό στοιχείο που τους δίνει την ελπίδα της επιστροφής.  

Κυβερνητικά στελέχη ποντάρουν και στο γεγονός ότι οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν στο δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών. Εκτιμούν πώς τότε θα είναι πολλοί περισσότεροι οι ψηφοφόροι της ΝΔ που θα προσέλθουν στις κάλπες, καθώς οι υποψήφιοί της θα έχουν περάσει στο δεύτερο γύρο, σε σχέση με αυτούς του «αντιμνημονιακού» μετώπου. Άλλα και ότι θα έχει δημιουργηθεί κλίμα ήττας για τον ΣΥΡΙΖΑ στις μεγάλες περιφέρειες. 
 
Το επιτελείο του κ. Σαμαρά θα στοχεύσει στις αδυναμίες που παρουσιάζει η εικόνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην ανυπαρξία σχεδίου, στη αποδόμηση στελεχών του αλλά και στα προβλήματα συνοχής, σε θέσεις και απόψεις που προκαλούν βραχυκύκλωμα στη ηγετική ομάδα του Τσίπρα.  

Τα ποιοτικά ευρήματα δείχνουν δύο διαφορετικά συμπεράσματα για τα δύο κόμματα. Η Ν.Δ. έχει προβλήματα συσπείρωσης, ο ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, δεν εισπράττει αλλά διατηρεί δυνάμεις διαμαρτυρίας αδυνατώντας  να εμφανίσει ξεκάθαρη εναλλακτική πρόταση.    

Από την άλλη το μεγάλο πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι  οι πολίτες ψάχνουν θετική εναλλακτική λύση. Η δεξαμενή αυτών των ψηφοφόρων είναι μεγάλη και καθοριστική για το εκλογικό αποτέλεσμα.      

Η απαισιοδοξία πιάνει κόκκινο, αυτό δεν είναι κάτι καινούριο, ωστόσο είναι ελαφρά χαμηλότερη από προηγούμενες μετρήσεις ενώ κάποιες θετικές ειδήσεις μπορούν να δώσουν  ένα παράθυρο ελπίδας στη ΝΔ που, όμως, είναι το τελευταίο και η αξιοποίηση του θα κριθεί από τους χειρισμούς που θα γίνουν.  

Στην Κουμουνδούρου είναι απομονωμένοι και γνωρίζουν πολύ καλά ότι η έλλειψη συμμαχιών φρενάρει την προοπτική εξουσίας. Στο κρίσιμο αυτό ερώτημα εκτός από αφορισμούς και «ανέκδοτα» δεν έχουν απάντηση.  

Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο έχει θολές απαντήσεις στα ερωτήματα της κοινωνίας για το μνημόνιο και το χρέος αλλά ούτε ξεκάθαρη μετεκλογική στρατηγική. Η ΝΔ θα πιέσει τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απαντήσουν.    

Ο Αντώνης Σαμαράς θα παίξει και το χαρτί της αξιοπιστίας, οι τελευταίες δηλώσεις πρωτοκλασάτων στελεχών αλλά και η στάση του ίδιου του κ. Τσίπρα δείχνουν όλο και πιο καθαρά ότι άρχισαν να πιστεύουν ότι μπορούν να συνυπάρξουν με τα μνημόνια. Δηλαδή να γίνουν οι «προοδευτικοί» διαχειριστές της κρίσης…  

Το αλαλούμ των ποικίλων δηλώσεων, απανωτών αυτοδιαψεύσεων και εσωτερικών αντεγκλήσεων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σίγουρα θα αναδειχθεί από το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου και στη διάσταση του μνημονίου-αντιμνημονίου. Η αναφορά του Πρωθυπουργού ότι αντιμνημονιακός είναι αυτός που θα βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια δεν ήταν τυχαία. 

Ο στόχος θα είναι να καταδειχτεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύοντας τις επιτυχίες της κυβέρνησης που οδηγούν σε οριστική λύση για το χρέος και έξοδο από το μνημόνιο, ερχόμενος στην κυβέρνηση θα ακυρώσει τις θυσίες του ελληνικού λαού ώστε να υπογραφεί ένα νέο μνημόνιο.

Μια νέα δημοσιονομική προσαρμογή, περισσότερο «προοδευτική», όπως υποστηρίζουν πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο κ. Σταθάκης.    

Μήπως τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να υπογράψει ένα νέο μνημόνιο που δεν μπορεί να υπογράψει η σημερινή κυβέρνηση; 
Μήπως κάποιοι εντός του ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμοι να δώσουν άλλοθι στην κ. Μέρκελ ώστε να μην δώσει οριστική λύση στη βιωσιμότητα του χρέους και συνεχιστούν τα προγράμματα;

Θα είναι τα ερωτήματα που θα μπουν και θα κλιθεί ο Αλέξης Τσίπρας να απαντήσει παρουσιάζοντας ολοκληρωμένο εναλλακτικό πρόγραμμα πρόωρα καθώς θα αναγκαστεί στις ευρωεκλογές να ανοίξει όλα τα χαρτιά του. Στην Κουμουνδούρου ανέβασαν πολύ ψηλά τον πήχη…