«Να δυναμώσουμε την πάλη ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και την ΕΕ - Για την Ευρώπη των λαών, του σοσιαλισμού», τιτλοφορείται η Κοινή Διακήρυξη, στην οποία κατέληξαν τα 29 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα της Ευρώπης, ανάμεσά τους και το ΚΚΕ, τα οποία συγκρότησαν την «Πρωτοβουλία για την μελέτη, την επεξεργασία ευρωπαϊκών θεμάτων και τον συντονισμό της δράσης τους».

Η Κοινή Διακήρυξη, που δημοσιεύεται στον σημερινό «Ριζοσπάστη», απευθύνεται στα εργατικά λαϊκά στρώματα μπροστά στις Ευρωεκλογές.

Στο κείμενο αναφέρεται ότι «η πράξη αποδεικνύει ότι η ΕΕ, το ευρωπαϊκό ιμπεριαλιστικό κέντρο, ποτέ δεν υπηρέτησε τις ανάγκες του εργαζόμενου λαού. Πάντοτε αποτέλεσε εργαλείο του ευρωπαϊκού μεγάλου κεφαλαίου για να αυξήσει τα κέρδη του και να εξασφαλίσει την κυριαρχία του», ενώ επισημαίνεται ότι η ΕΕ «δεν μπορεί να μεταρρυθμιστεί σε ριζοσπαστική κατεύθυνση και δεν μπορεί να γίνει "φιλολαϊκή"».

Στην Κοινή Διακήρυξη χαρακτηρίζονται απατηλές «οι προσδοκίες που καλλιεργούνται σχετικά με μια αλλαγή προς όφελος των λαών μέσα από μια αλλαγή στην προεδρία της Κομισιόν» και υπογραμμίζεται ότι «οι λαοί έχουν συμφέρον να παλέψουν για την αλλαγή της κατάστασης, την αλλαγή του συσχετισμού, για την Ευρώπη του σοσιαλισμού, που θα εξασφαλίσει το δικαίωμα στη δουλειά, τα κοινωνικά, ασφαλιστικά δικαιώματα, το εισόδημα, το μέλλον των εργαζομένων».

Με την Κοινή Διακήρυξη καλείται η εργατική τάξη και οι λαοί να αναπτύξουν την πάλη τους για κάθε λαϊκό πρόβλημα, να δυναμώσουν την πάλη τους ενάντια στην ΕΕ και να στηρίξουν «με κάθε πρόσφορο τρόπο στη μάχη των Ευρωεκλογών στις 25 Μάη 2014, τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα που καταδικάζουν την ΕΕ, να αποδυναμώσουν τα κόμματα που στηρίζουν την ΕΕ και την πολιτική της, που υπερασπίζονται τον "ευρωμονόδρομο" του κεφαλαίου».