Γράφει ο Παναγιώτης Βασιλάκης  

Στα κάγκελα βρέθηκαν  το Σαββατοκύριακο που μας πέρασαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που συντάσσονται με την αριστερή πλατφόρμα του Παναγιώτη  Λαφαζάνη με αφορμή τις συμμαχίες που έκανε για τις αυτοδιοικητικές εκλογές  η πλειοψηφούσα τάση του Αλέξη Τσίπρα. Όπως ισχυρίζονται ωστόσο οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα  μετά την καταγραφή των διαφωνιών οι δυο πλευρές σήκωσαν λευκή σημαία εν όψη του προεκλογικού αγώνα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικός ο διάλογος που έγινε στο τέλος της διήμερης συζήτησης ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. 

«Θέλω αυτή τη στιγμή να μου απαντήσει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης αν θα δώσουμε τη μάχη όλοι μαζί και στις 13 περιφέρειες και τους δήμους» είπε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στον Εκπρόσωπο της Αριστερής Πλατφόρμας  «.Είναι αυτονόητο απάντησε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης

Αφορμή για την έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στις δυο πλευρές ήταν η  υποψηφιότητα  του Οδυσσέα Βουδούρη για την περιφέρεια Πελοποννήσου αφού όπως είπε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης  «Η ενδεχόμενη τελική επιλογή πολιτικών προσώπων που έχουν ψηφίσει το πρώτο μνημόνιο και την κυβέρνηση Σαμαρά, βρίσκεται εκτός αποφάσεων του ιδρυτικού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και στέλνει λάθος μηνύματα στον λαό.» 

Ο εκπρόσωπος της Αριστερής πλατφόρμας είπε ακόμα ότι έμαθε για την υποψηφιότητα Βουδούρη την τελευταία στιγμή   παρά το γεγονός ότι στελέχη της πλειοψηφίας επέμεναν ότι «δεν υπάρχει θέμα αιφνιδιασμού», αφού την προηγούμενη  εβδομάδα υπήρξε επίσημη ενημέρωση, για όλα τα θέματα της αυτοδιοίκησης των μελών της Πολιτικής Γραμματείας που ανήκουν στο Αριστερό Ρεύμα.  

«Είχαμε δεσμευτεί ότι θα ανακοινώσουμε τα πρόσωπα τον Νοέμβριο. Ο λόγος που καθυστερήσαμε, ήταν ακριβώς το ότι σεβαστήκαμε όλες τις διαδικασίες με Τοπικές Οργανώσεις και Νομαρχιακές Επιτροπές να συζητούν για αυτά τα θέματα απάντησε η πλειοψηφία. 

Ωστόσο στην  ομιλία του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δεν έμεινε μόνο στα θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά αναφέρθηκε και στις θέσεις που έχουν εκφράσει το τελευταίο διάστημα ο Γ, Σταθάκης και ο Γ.Μηλιός για το χρέος και το οικονομικό πρόγραμμα που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ εάν αναλάβει την εξουσία . 

«Οι απόψεις κεντρικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ περί επαχθούς χρέους 5% είναι αυθαίρετες, λαθεμένες και εκτός πολιτικών αποφάσεων», είπε, ενώ απαντώντας στα περί σχεδίου Μάρσαλ, υποστήριξε ότι τα αντίστοιχα σχέδια στο παρελθόν   λειτούργησαν υπέρ των Αμερικανών. 

Να σημειωθεί πάντως  ότι αντιρρήσεις εκφράζουν στελέχη του Αριστερού Ρεύματος και στο πρόσωπο του Θεόδωρου Καρυπίδη, για την υποψηφιότητα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. 

Όπως ισχυρίζονται πάντως τα στελέχη της πλειοψηφίας οι ενστάσεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη έχουν να κάνουν με την στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ στις συνεργασίες θέμα το οποίο είχε συζητηθεί στο συνέδριο και είχε αποφασιστεί να προχωρήσουν  με ένα εύρος «ανοιγμάτων» από τα αριστερά της Σοσιαλδημοκρατίας ως τα αριστερά της Αριστεράς. 

«Αν είχαμε ακολουθήσει την λογική αυτή  για τις συμμαχίες, δεν θα ήταν μαζί μας ούτε ο Αλέξης Μητρόπουλος, ούτε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ούτε η Σοφία Σακοράφα έλεγαν χαρακτηριστικά οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα και επεσήμαιναν  ότι  τέσσερις  μη κομματική υποψήφιοι , η Αγλαΐα Κυρίτση, ο Οδυσσέας Βουδούρης, ο Θεόδωρος Καρυπίδης και ο Μπενέτος Σπύρου,  εκφράζουν διαφορετικές απόψεις  και έχουν ακολουθήσει διαφορετικούς πολιτικούς δρόμους ο καθένας.» 

Οι  υποψήφιοι που θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ για τις 13 Περιφέρειες και το Δήμο της Αθήνας είναι τα εξής: 

Δήμος Αθήνας: Γαβριήλ Σακελλαρίδης και για τις περιφέρειες Αττικής η Ρένα Δούρου, στην Κεντρική Μακεδονία η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, στην Δυτική Ελλάδα η Βασίλης Χατζηλάμπρου , στην Θεσσαλία η Ηρώ Διώτη, στην Κρήτη ο  Μιχάλης Κριτσωτάκης, στην Πελοπόννησος ο  Οδυσσέας Βουδούρης, στην Αν. Μακεδονία – Θράκη ο Κώστας Μορφίδης , στην Δυτική Μακεδονία ο Θόδωρος Καρυπίδης , στην Στερεά Ελλάδα ο Βαγγέλης Αποστόλου, στην Ήπειρος η Όλγα Γεροβασίλη, στην Βόρειο Αιγαίο η Αγλαΐα Κυρίτση, στο Νότιο Αιγαίο ο Μπενέτος Σπύρου , στα Ιόνια Νησιά: Θεόδωρος Γαλιατσάτος