Σε βοήθεια προς την Κεφαλονιά προχωρά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Με απόφαση του υπουργού Δημήτρη Αβραμόπουλου ενεργοποιείται το σχέδιο «Δαυκαλίων». 

Μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο αποφασίστηκε να αναχωρήσουν εντός της ημέρας ένα μεταγωγικό αεροσκάφος C- 27 μεταφέροντας είδη πρώτης ανάγκης και ένα αρματαγωγό με συνεργεία και μηχανήματα για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Παράλληλα αποστέλλονται στο νησί σκηνές και κουβέρτες ενώ θα συνδράμουν 30 άτομα εκ των οποίων 20 από το ΓΕΣ και 10 από το Ναυτικό. Επίσης αναλαμβάνει δράση το 747 Τάγμα Μηχανικού.

Την ίδια ώρα εξετάζεται η αποστολή στο νησί ενός C- 130 καθώς και ενός ελικοπτέρου Σινούκ.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και ενημερώνεται συνεχώς για τη συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση των χτυπημάτων του Εγκέλαδου στην Κεφαλονιά.

Υπενθυμίζεται ότι στο νησί βρίσκονται ήδη δύο μεγάλα σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού και συγκεκριμένα το πλοίο γενικής υποστηρίξεως Προμηθεύς και το αρματαγωγό Χίος. Στο πρώτο επιβαίνει μία ομάδα ιατρών του Πολεμικού ναυτικού υποστηριζόμενη από το σύστημα Τηλεϊατρικής Φίλιππος και διαθέτει επίσης μία πλήρη θεραπευτική μονάδα εξοπλισμένη με χειρουργείο, μονάδα εντατικής θεραπείας, θάλαμο ασθενών, ακτινολογικό - μικροβιολογικό εργαστήριο και οδοντιατρείο.

Στο αρματαγωγό Χίος υπαρχει δυνατότητα για παροχή καταλύματος σε 250 πε΄ριπου άτομα. Να σημειωθεί ότι το Χίος μετέφερε από χθες είδη πρώτης ανάγκης.