Γράφει ο Θέμης Δαγκλής 

Ο Γιάννης Στουρνάρας προανήγγειλε το Σαββατοκύριακο στοιχεία-έκπληξη, που θα αλλάξουν το τοπίο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Ως προς τα στοιχεία έχει δίκιο, το δεύτερο σκέλος ωστόσο είναι δύσκολο και το «πουλάκι» δείχνει να έχει πετάξει.

Η έκπληξη που προαναγγέλλει ο Στουρνάρας αφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα. Οι τελευταίοι μήνες ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Έτσι, από τα 800 εκατ. ευρώ που είχε προϋπολογιστεί το πλεόνασμα όταν κατατέθηκε ο προϋπολογισμός, θα φτάσει τελικά σε ένα ύψος υπερδιπλάσιο, όπως λένε αυτοί που ξέρουν, θα είναι πάνω από 2 δισ. ευρώ.

Αυτό δεν είναι νέο και δεν είναι δημιουργική λογιστική. Οι ατσίδες της τρόικας, αφού κάηκαν στο χυλό το 2010 και προπάντων το 2011, φύσαγαν έκτοτε και το γιαούρτι. Οι προϋπολογισμοί που κατατέθηκαν από το 2012 και εντεύθεν, υποεκτιμούσαν τραγικά τα έσοδα και την απόδοση των περικοπών δαπανών. Με ένα πλεόνασμα ύψους σχεδόν 2 δισ. έναντι των εκτιμήσεων του αναθεωρημένου στόχου του 2012 είχε βρεθεί ο Στουρνάρας και το Δεκέμβρη του 2012. Τα χρήματα εκείνα πήγαν τέλος Δεκεμβρίου στο ΠΔΕ.

Στα 2 δισ. του πλεονάσματος που έχουν σταλεί στην τρόικα προς έγκριση δεν συμπεριλαμβάνονται τα 500 εκατ. των τραπεζών από τα ομόλογα Αλογοσκούφη ούτε οι επιστροφές των κεντρικών τραπεζών ύψους 1,5 δισ., επειδή είναι αυτό που η τρόικα αποκαλεί περιφρονητικά one-off. H Eurostat ωστόσο είναι υποχρεωμένη να τα λάβει υπ' όψη της και αυτά. Αν τα όσα κυκλοφορούν περί έκπληξης επαληθευτούν, τότε η Ελλάδα θα βρεθεί με πλεόνασμα ύψους περίπου 4 δισ., δηλαδή πάνω από 2% του ΑΕΠ, θα έχει πετύχει δηλαδή καλύτερη επίθεση από ότι προέβλεπε το πρόγραμμα και για το 2013 και για το 2014.

To οικονομικό επιτελείο ποντάρει, ότι η «έκπληξη» θα αποδυναμώσει τις ενστάσεις της τρόικας, θα αποδυναμώσει τα επιχειρήματα της περί δημοσιονομικού κενού και τις πιέσεις για υλοποίηση των συμφωνηθέντων, ώστε να μπορεί να κλείσει μια ανεκτή συμφωνία. Ωστόσο σε τεχνικό επίπεδο, παρά το πλεόνασμα, είναι πολύ δύσκολο να πείσει την τρόικα ότι οι επιδόσεις του 2013 θα επαναληφθούν.

Στο πολιτικό επίπεδο, τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα. Η διαρροή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ότι θα προταθεί στην Ελλάδα ένα «τρίτο πακέτο» - δηλαδή και ένα τρίτο μνημόνιο – πριν από τις ευρωεκλογές έχει μια σαφώς πολιτική στόχευση και όχι οικονομική. Ως τώρα, το Βερολίνο είχε προτιμήσει κάθε λύση, που θα είχε σαν αποτέλεσμα να αποφύγει να βάλει το χέρι στην τσέπη.

Οι Γερμανοί δεν είχαν αντίρρηση στη μετακύλιση των ομολόγων της ΕΚΤ, που ζήταγε η Ελλάδα, υποβάθμιζαν το μέγεθος του δημοσιονομικού κενού στα 4 δισ, από 14 που προέβλεπε η τρόικα, έβλεπαν ακόμα και την πιθανή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές θετικά. Το ότι αυτό άλλαξε, οφείλεται αποκλειστικά στην πολιτική αστάθεια και σε μια απόφαση που φαίνεται να είναι μπούσουλας για το Βερολίνο. «Δεν κάνουμε τίποτε πριν ξεκαθαρίσει πολιτικά το τοπίο και δεσμευτούν πολιτικά οι σημαντικές πολιτικές δυνάμεις». Πως θα δεσμευτούν; Μα με ένα νέο μνημόνιο, αυτό είναι το παρακολούθημα του νέου δανείου.