«Η πρόταση του ΚΚΕ είναι ο μόνος δρόμος για να ισχυροποιηθεί και να γίνει ικανή η λαϊκή κοινωνική πλειοψηφία και συμμαχία, να διεκδικήσει και να κατακτήσει θέσεις, δικαιώματα, ώστε ο λαός να γίνει ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων, να γίνει πράξη ο στίχος του ποιητή «εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία» υπογράμμισε ο ΓΓ της ΚΕ του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας στην ομιλία του σε σημερινή εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ στο «Τιτάνια» με θέμα «Οι Θέσεις του ΚΚΕ για την μάχη των Ευρωεκλογών και τις Περιφερειακές και Δημοτικές Εκλογές».

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι το ΚΚΕ θα δώσει ενιαία την μάχη σε όλη τη χώρα και τόνισε την αναγκαιότητα «το εργατικό λαϊκό κίνημα, η συμμαχία της εργατικής τάξης με τα άλλα λαϊκά στρώματα, να εκφράσουν την καθαρή αντίθεσή τους, το διαχωρισμό τους από τα συμφέροντα των μονοπωλίων, του κεφαλαίου, της ΕΕ, άρα και να είναι απέναντι, να αντιπολιτεύονται καθημερινά τις συγκεκριμένες πολιτικές που υποστηρίζουν τα διάφορα κόμματα, είτε είναι με τη λύση του ΔΝΤ, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε με την ΕΚΤ και την Κομισιόν, όπως η σημερινή συγκυβέρνηση».

«Το ΚΚΕ, αλλά και συνολικά η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, δεν έχουμε σαν όνειρό μας, σαν στόχο απλά και μόνο να παίζουμε ένα αντιπολιτευτικό ρόλο εντός των τειχών του κοινοβουλίου ή του ευρωκοινοβουλίου, στα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια της χώρας, όπως κάποιοι πιθανώς νομίζουν. Κυρίως έχουμε στόχο να συγκεντρώσουμε δυνάμεις, λαϊκές δυνάμεις, να τις ενώσουμε στην πάλη για την ανατροπή, ενάντια στα μονοπώλια, τον καπιταλισμό και τις ενώσεις τους που εξαθλιώνουν τους λαούς, να ανοίξουμε το δρόμο για να έρθει πραγματικά ο λαός στην εξουσία» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι γι' αυτό «και το ΚΚΕ σήμερα έτσι όπως είναι τα πράγματα, δε δέχεται να γίνει μέρος, τμήμα αυτής της πολιτικής εξουσίας, συμμετέχοντας σε μια κυβέρνηση- όργανο της εξουσίας που εκμεταλλεύεται το λαό, με όποιους κι αν έχει διαχειριστές».

Ανέφερε ότι «η κριτική στην ΕΕ και στην τρόικα, όσο κι αν είναι δίκαιη και δικαιολογημένη, είναι άσφαιρη, όσο κάποιος δεν παίρνει θέση υπέρ της αποδέσμευσης, με μονομερή διαγραφή του χρέους και κοινωνικοποίηση, ως στοιχειωδώς συνδυασμένες εγγυήσεις ότι υπάρχει δρόμος ανάπτυξης προς όφελος του λαού».

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι η αποδυνάμωση του ΚΚΕ στις εκλογές του 2012 στο όνομα του σχηματισμού κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ και η ανάδειξη του τελευταίου ως αξιωματικής αντιπολίτευσης «πήγε πίσω το κίνημα και καλλιέργησε κλίμα αναμονής ότι αρκεί μια αλλαγή κυβέρνησης στα ίδια πλαίσια, η οποία χωρίς σύγκρουση με την ΕΕ, με τα μονοπώλια, με μία καλύτερη διαπραγμάτευση, θα λύσει τάχα τα προβλήματα».

Κάλεσε τον λαό να μην παγιδευτεί στην προεκλογικού χαρακτήρα δικομματική αντιπαράθεση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για απίθανα δευτερεύοντα ζητήματα προκειμένου να μην γίνει ουσιαστική συζήτηση και να κρυφτούν οι συγκλίσεις τους στον σημερινό αντιλαϊκό δρόμο.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στην επιχείρηση αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος με την προβολή νέων σχηματισμών «από τα ίδια φθαρμένα υλικά» και στόχο να παγιδευτεί ο λαός και πρόσθεσε ότι «με αυτήν την έννοια υπάρχει και ατομική ευθύνη όλων μας, του καθένα μας ξεχωριστά, για τις επιλογές που θα κάνουμε στις εκλογές, να αντισταθούμε σαν λαός μαζικά σε αυτά, να ισχυροποιήσουμε το ΚΚΕ».

Να τιμωρηθούν...

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι στην μάχη των εκλογών πρέπει να τιμωρηθούν όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου είτε συμμετέχουν στην κυβέρνηση, είτε βρίσκονται στην αντιπολίτευση και τόνισε ότι δεν συνιστά τιμωρία η μετακίνηση από ένα κόμμα του ευρωμονόδρομου σε άλλο.

«Οι εξελίξεις των τελευταίων ετών επιβεβαίωσαν τα βασικά χαρακτηριστικά της ΕΕ, ως συμμαχίας καπιταλιστικών κρατών με διαφορετική οικονομική και πολιτική δύναμη, που φτιάχτηκε για να υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων της ΕΕ σε βάρος των λαών» υπογράμμισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στις αντιθέσεις που αναπτύσσονται μέσα στην ΕΕ εξαιτίας του χαρακτήρα της ως συμμαχίας καπιταλιστικών κρατών και τόνισε ότι κανένας συμβιβασμός δεν πρόκειται να αποτρέψει την αντιλαϊκή επίθεση υπογραμμίζοντας πως τώρα πρέπει να παρέμβουν οι λαοί «για να μην επιτρέψουν τα σχέδια, που θα δώσουν ανάσα ζωής και χρονικό περιθώριο να συνεχίσει η ΕΕ την ορμητική επίθεσή της στην εργατική τάξη, στους εργαζομένους».

Είπε ότι οι λαοί δεν πρέπει να παγιδευθούν στον «ευρωσκεπτικισμό» που υπηρετεί τον εθνικισμό της αστικής τάξης και την αναζήτηση ή αναδιάταξη των συμμάχων της, ενώ χαρακτήρισε «ουτοπικές και αντιδραστικές» τις απόψεις ορισμένων συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ, του Σχεδίου Β του Α. Αλαβάνου και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ καθώς και αστικών πολιτικών δυνάμεων άλλων χωρών της ΕΕ που μιλούν μόνο για έξοδο από το ευρώ ή για σκέτη αποδέσμευση «χωρίς το κυριότερο: Την πάλη για να περάσουν τα εργαλεία της ανάπτυξης, της οικονομίας, στα χέρια της εργατικής τάξης, του λαού, στη δική του εξουσία».

Ο κ. Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ αποκαλύπτει σταθερά την «εγκληματική ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής» την οποία χαρακτήρισε «τσιράκια των μονοπωλίων».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κατέληξε αναπτύσσοντας σειρά προτάσεων του κόμματος για την ανακούφιση άμεσων λαϊκών προβλημάτων και τονίζοντας πως «η ισχυροποίηση του ΚΚΕ, της πρότασής του για τη φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση μπορεί να βάλει εμπόδια, να αναχαιτίσει αντιλαϊκά μέτρα, να έχει και επιμέρους επιτυχίες και πάνω από όλα να ανοίξει ο δρόμος για την αναγέννηση του εργατικού λαϊκού κινήματος, τη λαϊκή συμμαχία που θα κατακτήσει με το λαό στην εξουσία, την αποδέσμευση από την ΕΕ, την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, τη μονομερή διαγραφή του χρέους».