current views are: 1

3 Φεβρουαρίου 2014
Δημοσίευση20:54

Τσίπρας: Να επανιδρύσουμε την Ευρώπη, να γκρεμίσουμε τη διαίρεση Νότου – Βορρά

Σφοδρή επίθεση κατά της Άνγκελα Μέρκελ, του Φρανσουά Ολάντ αλλά και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίρπας από το Παρίσι, σε ομιλία του σε ανοιχτή εκδήλωση του Μετώπου της Αριστεράς.

Δημοσίευση 20:54’
αρθρο-newpost

Σφοδρή επίθεση κατά της Άνγκελα Μέρκελ, του Φρανσουά Ολάντ αλλά και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίρπας από το Παρίσι, σε ομιλία του σε ανοιχτή εκδήλωση του Μετώπου της Αριστεράς.

Σφοδρή επίθεση κατά της Άνγκελα Μέρκελ, του Φρανσουά Ολάντ αλλά και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας από το Παρίσι, σε ομιλία του σε ανοιχτή εκδήλωση του Μετώπου της Αριστεράς.

«Ο νεοφιλελευθερισμός και ο σιδηρούς βραχίων του – η λεγόμενη “Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα” – έχουν υψώσει ένα νέο «τείχος χρήματος» στην Ευρώπη – που δεν είναι παρά ένα πιστό αντίγραφο της Bundesbank», επεσήμανε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε λόγο για την ανάγκη ριζικού αναπροσανατολισμού της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως επεσήμανε πρέπει να επιτευχθεί μία «μεγάλη αλλαγή συσχετισμών, που θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για μία ριζική στροφή, την επανίδρυσή της και την επιστροφή στις αξίες της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας, της κοινωνικής συνοχής».

«Σήμερα πρέπει να επανιδρύσουμε την Ευρώπη» σημείωσε με έμφαση ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε: 

«Γκρεμίζοντας αυτό το νέο τείχος της διαίρεσης ανάμεσα στον πλούσιο Βορρά με τα εμπορικά πλεονάσματα και το φτωχό Νότο με τα εμπορικά ελλείμματα. Ανάμεσα σε δανειστές και δανειζόμενους. Γκρεμίζοντας το νέο ευρωπαϊκό τείχος που διαιρεί τις κοινωνίες μας σε κοινωνίες των 2/3, δηλαδή σε κοινωνίες όπου τα 2/3 υποφέρουν καθημερινά από τη λιτότητα και κινούνται στο μεταίχμιο της επιβίωσης. Την ίδια στιγμή, το 1/3 συμπεριφέρεται σαν να μην υπάρχει κρίση και πλουτίζει από την κρίση».

Εμφανίστηκε αισιόδοξος πως ο ΣΥΡΙΖΑ τελικά θα επικρατήσει στις ευρωεκλογές και αντέκρουσε τα επιχειρήματα όσων όπως είπε «μας θεωρούν υπερβολικά αισιόδοξους ή βερμπαλιστές».

«Γνωρίζουμε ότι μπορούμε να αλώσουμε τη Βαστίλλη του παγκόσμιου νεοφιλελευθερισμού – τη σημερινή νεοφιλελεύθερη Ευρώπη» επεσήμανε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι για να γίνει αυτό πρέπει «να αντλήσουμε από τη σοφία της συλλογικής εμπειρία των κοινωνικών αγώνων των λαών της Ευρώπης». 

Κατηγόρησε εξάλλου τους ευρωπαίους σοσιαλιστές πως «απορρίπτουν την προοδευτική παρακαταθήκη τους και συνδιαχειρίζονται τη νεοφιλελεύθερη συναίνεση με την κυρία Μέρκελ». 

«Με ποια Ευρώπη είστε;» διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στη στάση των ευρωπαϊκών σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων και προσέθεσε:

«Την Ευρώπη της λιτότητας που διχάζει σε Βορά και Νότο με νοητό σύνορο το ποτάμι του Ρήνου ή με την Ευρώπη της κοινωνικής συνοχής και της αλληλεγγύης που ενώνει όλους τους λαούς;»

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, «αυτό συμβολίζει σήμερα στην Ευρώπη η κα Μέρκελ και οι υποστηριχτές της από τη μια μεριά, ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς από την άλλη».

«Έχουμε στόχο να επανενώσουμε την Ευρώπη που σήμερα ο νεοφιλελευθερισμός διαιρεί» επεσήμανε και απαρίθμησε τις προτεραιότητες του κόμματός του για αλλαγή πολιτικής. 

Έκανε λόγο για «άμεσο τερματισμό της λιτότητας και ακύρωση των Μνημονίων», ενώ όπως είπε, είναι ανάγκη να πραγματοποιηθεί η «δημοκρατική αναθεμελίωση της Ευρωζώνης», προτείνοντας την μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

Ζήτησε εκ νέου μία μια Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για το Χρέος καθώς και ένα «New Deal»,  για «την ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη της της ηπείρου».

Παράλληλα, μίλησε για τον «τον οικολογικό μετασχηματισμό της παραγωγικής διαδικασίας» καθώς και  για «μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού πλαισίου για τη μετανάστευση».

Έστρεψε τα βέλη του εξάλλου και κατά του Φρανσουά Ολάντ λέγοντας πως εάν η κυβέρνησή του ήταν διαφορετική «ολόκληρη η Ευρώπη θα ήταν σήμερα διαφορετική». 

«Αλλά, αντί για αντίβαρο και ανάχωμα στο νεοφιλελευθερισμό και τη “γερμανική Ευρώπη”», συνέχισε ο κ. Τσίπρας, «η κυβέρνηση Ολάντ λειτουργεί ως πολιτικός πολλαπλασιαστής της κυβέρνησης Μέρκελ». Παράλληλα, καταφέρθηκε εναντίων των πολιτικών που ανακοίνωσε το περασμένο διάστημα ο πρόεδρος της Γαλλίας λέγοντας πως «η λιτότητα του κυρίου Ολάντ είναι για όλους μας στην ευρωζώνη ακόμη μια σπρωξιά στην ύφεση». 

Όπως σημείωσε, η λιτότητα όχι μόνο βαθαίνει «την οικονομική κρίση με την ύφεση που τροφοδοτεί και την ίδια στιγμή να δημιουργεί πρόβλημα Δημοκρατίας».

«Γιατί η ανεργία, η φτώχεια και η δυσκολία επιβίωσης γεννούν το φόβο και την απελπισία και δυστυχώς, ανοίγουν τα αυτιά ολοένα και περισσότερων στον εύκολο, το ρηχό και διχαστικό πολιτικό λόγο της άκρας και λαϊκιστικής δεξιάς» συνέχισε ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε πως αυτός ο λόγος «δεν αποτελεί τη λύση, αλλά το μεγάλο κίνδυνο για τους λαούς της Ευρώπης».

«Οι φασίστες, οι ρατσιστές που διεκδικούν τη ψήφο των χτυπημένων από τη λιτότητα λαϊκών στρωμάτων, αναγάγουν τη μετανάστευση σε βασική παράμετρο της κρίσης, αθωώνοντας, έτσι, τη νεοφιλελεύθερη λιτότητα. Γιατί, σε όλα τα άλλα, η άκρα δεξιά είναι πλήρως νεοφιλελεύθερη» επεσήμανε και τόνισε ότι «πολιτικά λειτουργεί ως στρατηγική εφεδρεία του νεοφιλελευθερισμού». 

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως το πραγματικό δίλημμα των ευρωεκλογών είναι «από τη μια, οι πολιτικές ηγεσίες της κρίσης (…)» και από την άλλη «οι λαοί της Ευρώπης» που, όπως σημείωσε «ανεξάρτητα από την ιδεολογική αφετηρία και την κομματική προτίμηση της καθεμιάς και του καθένα, προσβλέπουν σε μας (σ.σ. Το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς)».


σχετικα αρθρα