Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς 

«Το καράβι φαίνεται να έχει αλλάξει ρότα», σχολίαζε στο newpost κυβερνητική πηγή, προσθέτοντας ωστόσο ότι «χρειάζεται ακόμη ιδιαίτερη προσοχή στους χειρισμούς και βεβαίως να μην σταματήσει ο ρυθμός της προσπάθειας», απαντώντας στο ερώτημα σε ποιο σημείο βρίσκεται σήμερα η κυβέρνηση και η χώρα. 

Η αλλαγή του οικονομικού κλίματος και οι βελτίωση στους οικονομικούς δείκτες, αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας στο Μέγαρο Μαξίμου, ότι η στρατηγική της κυβέρνησης έχει αποτελέσματα και μάλιστα πολύ καλύτερα από τα αναμενόμενα. 
Η κουβέντα πλέον στους κυβερνητικούς κύκλους περιστρέφεται γύρω από τον τρόπο αλλά και το χρόνο που η Ελλάδα θα αφήσει πίσω της τα Μνημόνια και θα επιστρέψει για χρηματοδότηση στις αγορές, μετά από 6 χρόνια βαθιάς ύφεσης. 

Στόχος της κυβέρνησης, όπως φάνηκε και από το κλίμα της χθεσινής σύσκεψης Σαμαρά – Βενιζέλου στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι πως θα κεφαλαιοποιηθούν τα θετικά αυτά αποτελέσματα, μέσα στους επόμενους μήνες, ώστε η χώρα να διεκδικήσει από πλεονεκτική θέση λύση στο ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους και βεβαίως χρηματοδότηση χωρίς νέα Μνημόνια. 

Στο πλαίσιο αυτό χθες, με αφορμή σενάρια στο γερμανικό τύπο περί τρίτου δανείου προς την Ελλάδα, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθάριζε πως η κυβέρνηση δέχεται να συζητήσει νέο πακέτο βοήθειας, μόνο υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν δημοσιονομικά και εισπρακτικά μέτρα. 

Οι εταίροι μας και κυρίως οι Γερμανοί επιμένουν στο θέμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, γεγονός που δεν αποτελεί πρόβλημα για την κυβέρνηση, καθώς αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή να συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό οι απαραίτητες αλλαγές, οι οποίες, όπως τονίζουν τα κυβερνητικά στελέχη, έπρεπε να είχαν γίνει στη χώρα εδώ και δεκαετίες. 

Ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί της ελληνικής πλευράς παραμένει το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τις πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις, αναμένεται να ξεπεράσει το 1δισ. ευρώ, ενώ η αίσθηση που αποκομίζει κανείς έπειτα από συζήτηση με στελέχη του οικονομικού επιτελείου που έχουν πλήρη γνώση των δημοσιονομικών δεικτών, δίνει το στοιχείο της έκπληξης για το ύψος του ποσού.  

Μια καλή λύση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους θα μειώσει το κόστος εξυπηρέτησης και επομένως και το χρηματοδοτικό κενό και η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει στις αγορές, για πρώτη φορά μετά το 2010, με ένα πενταετές ομόλογο το οποίο θα έχει διαφορετική αντιμετώπιση αν η χώρα μας εξασφαλίσει χρηματοδότηση και από τον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης της Ε.Ε. 

Τόσο το ύψος του πλεονάσματος (καθώς το 70% θα αναδιανεμηθεί άμεσα σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες), όσο και ο τρόπος που θα συνεχίσει να χρηματοδοτείται η Ελλάδα από τον Ιούνιο και έπειτα (με ή χωρίς νέο Μνημόνιο), όπως είναι φυσικό θα έχουν αντίκτυπο και στις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας.  

Η φράση του Αντώνη Σαμαρά στην τελευταία Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, ότι «αντιμνημονιακός είναι αυτός που οδηγεί τη χώρα με σταθερότητα έξω από τα Μνημόνια», δείχνει ξεκάθαρα τη στόχευση της στρατηγικής που έχει χαράξει ο ίδιος, για να κερδίσει ένα στοίχημα που δεν θα κρίνει μόνο το μέλλον αυτής της κυβέρνησης, αλλά και την πορεία της χώρας στην κρίσιμη φάση που διανύει.