Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος  

Εξακολουθεί η αντιπαράθεση στο εσωτερικό της κυβέρνησης για το ζήτημα των διαρθρωτικών αλλαγών του ΟΟΣΑ και, κυρίως, για το ζήτημα της διάθεση των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ) εκτός φαρμακείων αλλά και για το ζήτημα της διάρκειας του «φρέσκου» γάλακτος. 

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης επιμένει, σε δημόσιες δηλώσεις του, σχετικά με την ανάγκη απελευθέρωσης των δύο αγορών, την ίδια στιγμή που τα Υπουργεία Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης κρατούν αντιστάσεις. Το μέτωπο έχει πλέον μεταφερθεί στο πεδίο του γάλακτος καθώς η εισήγηση Χατζηδάκη προκαλεί τις ενστάσεις της ηγεσίας του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και δη του Μάξιμου Χαρακόπουλου, που εκλέγεται στην, και αγροτική, Λάρισα. 

Είναι ενδεικτικό ότι στην αντιπαράθεση των δύο στελεχών έχουν παρεισφρήσει και… θρησκευτικού χαρακτήρα επιχειρήματα. Έτσι μετά τη φράση Χατζηδάκη, την προηγούμενη εβδομάδα, ότι «με τάματα δεν πέφτουν οι τιμές», σε ανάλογο ύφος απάντησε και ο Χαρακόπουλος σχολιάζοντας πώς οι προτάσεις του ΟΟΣΑ «δεν είναι οι πλάκες με τις 10 εντολές του Μωυσή». 

Και ενώ η αντιπαράθεση στο εσωτερικό συνεχίζεται, όπως προκύπτει από τα εσωτερικά memo του Υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Γιάννης Στουρνάρας έχει ήδη στείλει τις ελληνικές προτάσεις στην τρόικα και αναμένει απαντήσεις. Μάλιστα, στο σχετικό έγγραφο αναγνωρίζεται ότι οι προτάσεις εστάλησαν, παρά το γεγονός ότι «ακόμη αναμένονται οι τελικές παρατηρήσεις των υπουργείων». 

Οι προτάσεις είναι, ουσιαστικά, αυτές στις οποίες κατέληξαν οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος στην τελευταία σύσκεψη που είχαν στο Μαξίμου, παρουσία των Γιάννη Στουρνάρα και Δημήτρη Σταμάτη. 

Για τα φάρμακα, όπως είχε αποκαλύψει το newpost.gr, προβλέπουν την άρση της διατίμησης, προκειμένου να πέσουν οι τιμές των ΜΥΣΥΦΑ, όχι όμως και τη διάθεσή τους εκτός φαρμακείων. «Στην Ελλάδα έχουμε το μεγαλύτερο αριθμό φαρμακείων ανά αριθμό κατοίκων και αυτά μπορούν να ανταγωνιστούν μεταξύ τους για τη μείωση των τιμών» σημειώνει στέλεχος του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, θέση που πάντως δεν βρίσκει απολύτως σύμφωνο, το αντίθετο, τον Υπουργό Ανάπτυξης. 

Στο γάλα, πάλι, προωθείται η δημιουργία τριών κατηγοριών:

-           γάλακτος «ημέρας» που θα έχει μικρή διάρκεια ζωής και πάντως μικρότερη των 5 ημερών που διαρκεί το σημερινό αποκαλούμενο ως «φρέσκο»

-          Γάλακτος μέσης ή υψηλής παστερίωσης, κατηγορίας στην οποία θα ενταχθούν κανονικά τα σημερινά «φρέσκα» γάλακτα καθώς και όσα πωλούνται εντός ψυγείου με διαφορετική διάρκεια ζωής μέχρι 15 ημέρων

-          Γάλακτος υψηλής παστερίωσης και μακρά διάρκειας 

Με τον τρόπο αυτό, εκτιμάται, θα μειωθεί το κόστος επιστροφών, όσοι επιθυμούν να αγοράζουν το «ακριβό» γάλα, της πρώτης κατηγορίας, θα το πράττουν καθώς εκ των πραγμάτων οι μικροί, τοπικοί παραγωγοί θα κατευθυνθούν σε αυτή την αγορά ενώ, τέλος, θα υπάρξει μείωση της τιμής διάθεσης συνολικά ευνοώντας τα νοικοκυριά.  Είναι όλοι σύμφωνοι με αυτό; Όχι βέβαια.

Με πρώτον τον αναπληρωτή υπουργό Μάξιμο Χαρακόπουλο, ο οποίος σημειώνει ότι η αισχροκέρδεια είναι στο πεδίο της εμπορίας (σ.σ. άρα στο αντικείμενο του Κ. Χατζηδάκη) και υπαινικτικά σημειώνει πώς «παραδόξως το γεγονός ότι τα περιθώρια κέρδους στην εμπορία γάλακτος στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερα από το μέσο ευρωπαϊκό όρο,  δεν απασχολεί το δημόσιο διάλογο για τη μείωση των τιμών στο γάλα».

Ο κ. Χαρακόπουλος δεν αποκλείει να αντιδράσει με ένταση στην προώθηση της σχετικής διάταξης. Τι σημαίνει το «με ένταση»; Ακόμη και το ενδεχόμενο εξόδου από την κυβέρνηση.