Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Στάση αναμονής έναντι των... δώρων των γερμανών κρατά η ελληνική κυβέρνηση που θέλει, πάση θυσία, να αποτρέψει την υπογραφή μίας συμφωνίας που θα καταχωριστεί στη συνείδηση των πολιτών ως ένα νέο «μνημόνιο». 

Είναι ενδεικτικό ότι η αναφορά «είμαστε θετικοί σε κάθε συζήτηση για πακέτο, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχουν δημοσιονομικά μέτρα αλλά μόνο μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα» που αποδίδεται στον ίδιο τον υπουργό Οικονομίας κ. Γιάννη Στουρνάρα, αντιμετωπίστηκε με προβληματισμό από το Μέγαρο Μαξίμου που, σε αυτή τη φάση, θέλει να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του και να μην αναζωπυρώσει μία συζήτηση για ένα νέο πρόγραμμα. 

Κυβερνητικά στελέχη σημείωναν πώς πρώτα η Αθήνα θα κεφαλαιοποιήσει, σε απόλυτο βαθμό, το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα που θα καταγράψει ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2013 και στη συνέχεια θα αναδείξει σειρά αιτιών που οδήγησαν στο κενό χρηματοδότησης του προγράμματος για τη διετία 2014-2015. Με άλλα λόγια, στόχος είναι να αναδειχθεί η αντίθεση μεταξύ μίας Ελλάδας που υπερκαλύπτει στόχους και των δεσμεύσεων των πιστωτών που δεν υλοποιήθηκαν, οδηγώντας στο χρηματοδοτικό κενό. Εν προκειμένω η Αθήνα θα αναφερθεί στο ζήτημα των ANFAs, των ομολόγων δηλαδή που αγοράστηκαν προ κρίσης, και τα οποία σύμφωνα με το eurogroup θα έπρεπε να αναχρηματοδοτηθούν, κάτι που προσέκρουσε στην άρνηση της ΕΚΤ. Βασική αιτία της χρηματοδοτικής τρύπας αποτελεί και το πρόγραμμα επαναγοράς που υλοποιήθηκε το 2012, και για το οποίο δεν προβλέφθηκε τότε πρόσθετη χρηματοδότηση. 

Η Αθήνα θα επιδιώξει να αναδείξει αυτές τις παραμέτρους όχι στη λογική ενός blame game με τους πιστωτές αλλά προκειμένου να καταστεί σαφής η αιτία του κενού. Παράλληλα, είναι εντελώς διαφορετικό τα όποια κεφάλαια να οφείλονται σε «αστοχίες» των πιστωτών και άλλο σε «αστοχίες» της Ελλάδας. Πέραν των όποιων ρυθμίσεων σε αυτό το πεδίο, το Μαξίμου είναι σαφές ότι η όποια λύση θα πρέπει να περιλαμβάνει και την έξοδο της χώρας στις αγορές, για ένα λελογισμένο ποσό περί τα 2 – 3 δισ ευρώ, και ενδεχομένως μία γραμμή πιστώσεων από το Μηχανισμό ως «κάλυψη» προς την Αθήνα. 

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση – και σε αυτό συμφωνούν απολύτως οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος που συναντήθηκαν χθες – θα επιδιώξει και ενδιάμεσες λύσεις, έστω κι αν μοιάζει δύσκολη η υλοποίησή τους, λόγω ενστάσεων της ΕΚΤ. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν τη μετάθεση της λήξης των ελληνικών ομολόγων, κίνηση που εξοικονομεί 5,6 δισ. ευρώ, την αναχρηματοδότηση των ομολόγων Αλογοσκούφη, ύψους κοντά στα 5 δισ ευρώ, που είχαν δοθεί στις ελληνικές τράπεζες το 2009 στο πλαίσιο της στήριξής τους. 

Πριν από αυτό, όμως, η κυβέρνηση θέλει να κεφαλαιοποιήσει το πρωτογενές πλεόνασμα και να προχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές προκειμένου να απελευθερωθούν οι εκκρεμείς δόσεις προς την Αθήνα. Άλλωστε, η διατήρηση πολλαπλών μετώπων δεν είναι προς το συμφέρον της Αθήνας, κάτι που ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς μοιάζει να κατανοεί πλήρως.